Українці погано знають Конституцію - опитування

Українці погано знають Конституцію - опитування

Укрінформ
В Україні доволі низька обізнаність громадян зі змістом Основного закону України - Конституції.

Про це заявила у п'ятницю на прес-конференції в Укрінформі голова Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна, оприлюднюючи дані загальнонаціонального опитування.

«Половина населення взагалі не читала текст Конституції, а близько третини читали лише її окремі підрозділи. Половина опитаних знають, що згідно із Конституцією носієм суверенітету та джерелом влади в країні є народ України, тоді як 29% вважає, що таким суб'єктом є Президент», - сказала Бекешкіна.

Водночас вона підкреслила, що українці порівняно з росіянами, які проводили подібне дослідження, правильно відповіли на запитання, хто є суб'єктом влади в країні.

Соціолог зазначила, що ці статті є однакові в Конституціях РФ і України, де наголошується, що основним джерелом влади є народ. «Ми порівняли відповіді і з'ясували, що переважна більшість росіян вважають, що основним джерелом влади є президент, а в Україні - що народ», - сказала Бекешкіна.

За її словами, більшість респондентів (88%) і далі переконані, що вищі органи державної влади та посадовці постійно або час від часу порушують Конституцію. При цьому переважна більшість опитаних (74%) вважають, що порушення Конституції є неприпустимим за будь-яких умов.

Досить невелика частка населення знає про плани внесення змін до Конституції. «Лише 10% опитаних добре знають про це, тоді як 47% мають обмежену інформацію, а 42% - нічого про це не знають», - зазначила соціолог.

Голова Фонду також зауважила, що більшість населення (67 %) вважають, що Конституцію необхідно змінювати, лише кожен 10-ий опитаний не бачить потреби у зміні Конституції.

Бекешкіна зазначила, що переважна більшість населення вважає, що розробляти зміни до Конституції має якийсь спеціальний незалежний орган, до складу якого увійдуть представники різних гілок влади та незалежні експерти. Довірити цю справу органам, пов'язаним із Верховною Радою або Президентом, готові лише 10% респондентів.

Опитування проводилося з 15 по 25 грудня в 110 населених пунктах України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-