В Україні «декомунізовані» ще 63 села, селища та один район

В Україні «декомунізовані» ще 63 села, селища та один район

Укрінформ
В Україні ще понад 60 населених пунктів та один район отримають нові назви.

Таке рішення ухвалив у середу парламентський комітет в рамках втілення декомунізаційних законів, повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам'яті.

"Нові назви отримають ще 63 села, селища та один район. Найбільше з них у Харківській області - 18, у Чернігівській - 16, по 11 у Донецькій та Кіровоградській областях, 4 - на Київщині і по одному - у Закарпатській, Луганській, Херсонській та Черкаській областях", - ідеться в повідомленні.

Це вже другий пакет пропозицій органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій щодо перейменування населених пунктів та районів, який розглянув Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за участю представників УІНП.

На першому засіданні комітет підтримав назви для 108 населених пунктів. Цього разу із 86 подань, що надійшли, члени комітету погодили 64 нові назви. Їхній перелік - на сайті УІНП.

Щодо решти подань комітет звернеться до місцевих рад з пропозицією повернути історичні назви та врахувати рекомендації експертів УІНП.

Крім того, 10 місцевих громад забажали залишити старі найменування. "Але це - порушення закону, оскільки вони містять символіку комуністичного тоталітарного режиму. Комітет ще раз надішле роз'яснення керівникам органів місцевого самоврядування у цих населених пунктах", - зазначили в УІНП.

Нагадаємо, що триває другий етап декомунізації згідно з Законом "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". До 21 лютого парламент на підставі подань місцевих громад має визначитися із новими назвами для населених пунктів, чиї назви містять символіку комуністичного тоталітарного режиму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-