Патріарх Філарет роз'яснив, як переходи парафіян впливають на відносини між церквами

Патріарх Філарет роз'яснив, як переходи парафіян впливають на відносини між церквами

Укрінформ
Українська православна церква Київського патріархату має намір шляхом діалогу створити в Україні Єдину православну церкву, незалежну від Московського патріархату.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив глава  УПЦ КП Патріарх Філарет.

"Ми виступаємо за діалог, а нинішнє керівництво Української православної церкви Московського патріархату не хоче з нами вести діалог. Мета цього діалогу - створити в Україні Єдину православну церкву, Помісну церкву, незалежну від Московського патріархату", - розповів Філарет.

За словами Патріарха, народ зрозумів, яка з церков підтримує Україну, тому люди виходять із складу Московського патріархату, приєднуючись до Київського патріархату. У великих містах і обласних центрах це не викликає жодних проблем: парафіяни просто залишають храми Московського патріархату, але у маленьких містах часто виникають конфлікти через неможливість розділити храм. При цьому спірна ситуація зазвичай не виходить за рамки Московського патріархату, оскільки набуває форми боротьби всередині самої общини.

"У селах, де один храм, община Московського патріархату, бачачи неправду московську, коли їх Церква не підтримує Україну, а підтримує «русский мир», - тоді люди з цієї общини не хочуть вже належати до цієї Церкви, намагаються вийти общиною із складу Московського патріархату і перейти до Київського патріархату. При цьому кілька людей цього приходу залишаються вірними Московському патріархату. Ось у таких випадках розпочинається боротьба не Київського патріархату з Московським патріархатом, а починається боротьба вірян Московського патріархату з вірянами Московського ж патріархату, боротьба всередині самої общини, між жителями одного села", - відзначив глава УПЦ КП.

Повний текст інтерв'ю читайте тут.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-