Bellingcat планує більше розслідувань щодо України. Шукають гроші

Bellingcat планує більше розслідувань щодо України. Шукають гроші

Укрінформ
Засновник групи активістів-розслідувачів Bellingcat Елліот Хіггінс хотів би знайти фінансування і найняти спеціалістів для проведення власних розслідувань, зокрема, щодо конфлікту в Україні. 

Про це ініціатор групи, яка провела своє розслідування щодо катастрофи МН-17, ідентифікувавши 20 російських військових як причетних до збиття літака, розповів в інтерв'ю "Голосу Америки"

"Зовсім нещодавно ми отримали фінансування від Гугл, якого вистачить на рік існування сайту, і я тепер наймаю нових працівників. Я шукаю ще фінансування, щоб найняти людей на повну ставку, зокрема, робити розслідування по Україні. Зараз люди в моїй команді, їх 20 людей, самі вибирають теми, які їм цікаві. Вони - волонтери. Я їм не можу давати вказівок, чим займатися", - сказав Хіггінс.

За його словами, групі необхідно більше людей, які б могли з відкритих джерел досліджувати конфлікт в Україні. "В Україні конфлікт був на певний час заморожений, але зараз знову починається ескалація. Ми бачимо все більше повідомлень від ОБСЕ про використання артилерійського вогню, перестрілки. Один відомий російський журналіст повернувся в східну Україну і побачив там погані ознаки для конфлікту. Я думаю, що ближче до весни ми побачимо загострення. Але реально потрібно більше людей, які б використовували інформацію з відкритих джерел і могли дослідити конфлікт в Україні", - сказав він.

Хіггінс відзначив, що на даний момент група також зосереджена на ситуації у Сирії. "Загалом ми дивимося на відео авіаударів Міністерства оборони Росії. Ми вже дослідили 160 авіаударів. Вони все ще брешуть про те, що саме вони бомблять. Не так давно вони казали, що здійснювали бомбардування нафтових заводів, а насправді це був завод з очистки води і елеватор з зерном", - розповів він.

Як повідомляв Укрінформ, група активістів-розслідувачів Bellingcat, провівши власне дослідження на основі аналізу соціальних мереж та інших відкритих джерел, підготувала звіт, у якому ідентифікувала 20 російських військових причетних до катастрофи Боїнга МН-17. Цей звіт з іменами та фотографіями військових група передала два тижні тому нідерландській прокуратурі. Раніше активістам Belligcat вдалося встановити, що "Бук", яким було збито літак "Малазійських авіаліній", є російським комплексом, який перебував у складі 53 бригади, що дислокується біля Курська.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-