Засновник Bellingcat розповів подробиці щодо розслідування по МН-17

Засновник Bellingcat розповів подробиці щодо розслідування по МН-17

Укрінформ
Нідерландські слідчі мають намір серйозно вивчити підготовлені групою Bellingcat матеріали, у яких активістам вдалося ідентифікувати 20 російських військових, причетних до катастрофи Боїнга МН17.

Про це в інтерв'ю "Німецькій хвилі" розповів засновник групи Елліот Хіггінс.

"У слідчих вже є певна інформація про 53 бригаду. Ми додаємо деякі деталі. Важко сказати, яка інформація буде найбільш важливою. Можливо, слідчим уже відомо, хто перебував у командуванні бригади, а може й ні. Будь-яка інформація корисна, і нідерландські слідчі уже запевнили нас у тому, що серйозно вивчать підготовлені нами матеріали", - сказав Хіггінс.

Він відзначив, що, проводячи це розслідування, активісти проаналізували сотні, якщо не тисячі, профілів у пошуках людей, які мають відношення до справи.  Встановили, хто був у конвої, їхню роль, виділили з найбільшою вірогідністю причетних до запуску ракети. Зокрема, командирів, які, ймовірно, і отримували наказ щодо пуску ракети, водіїв і операторів ракетної установки.

"Ми вивчили їхні сторінки, де вони викладали пости, обговорювали свою роботу. Деякі навіть викладали фотографії журналу чергувань на літні місяці 2014 року, де були наведені усі військовослужбовці їхнього підрозділу. На підставі цього ми можемо дійти висновку про те, хто саме був задіяний, а хто - ні", - розповів Хіггінс.

За його словами, група раніше уже передавала відомі їм дані слідчим, а зараз активістам вдалося підготувати дуже детальну доповідь про особи військовослужбовців, їхні ролі, командний склад та тих, хто, найімовірніше, перебував у безпосередньому контакті з "Буком", який збив літак.

"У тому червневому конвої було більше сотні військовослужбовців, усі вони прямували до військового табору на кордоні з Україною. Вони не могли не знати, що відбувається у їхньому підрозділі. Якщо в один з днів "Бук" разом з їхніми товаришами по службі кудись зник, вони не могли не помітити цього. Тобто є 20 "основних" учасників тих подій, але також 70-80 солдатів, яким також щось відомо про цю ситуацію. Їхні імена у нас також є", - розповів він.

Нагадаємо, група активістів-розслідувачів Bellingcat, провівши власне дослідження на основі аналізу соціальних мереж та інших відкритих джерел, підготувала звіт у якому ідентифікувала 20 російських військових причетних до катастрофи Боїнга МН17. Цей звіт з іменами та фотографіями військових, група передала два тижні тому нідерландській прокуратурі. Раніше активістам Belligcat, вдалося встановити, що "Бук", яким було збито літак "Малазійських авіаліній", є російським комплексом, який перебував у складі 53 бригади, що дислокується біля Курська.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-