Окупанти перетворюють древній Херсонес на

Окупанти перетворюють древній Херсонес на "сакральну Корсунь" - експерт

Укрінформ
Окупанти не допускають експертів ЮНЕСКО на територію Національного заповідника «Херсонес Таврійський» у Криму і намагаються перетворити його з накуового центру на релігійний.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомила кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Київського університету імені Грінченка Марина Будзар.

«У Національному заповіднику «Херсонес Таврійський», разом з іншими, існує ризик недотримання однієї з головних вимог ЮНЕСКО - обов'язок збереження об'єкту в тому вигляді, у якому він був занесений до списку Всесвітньої спадщини», - сказала Будзар.

Історик повідомила, що з січня по серпень 2015 року в заповіднику відбувалися кадрові, структурні та адміністративні зміни, що свідчать про «нестабільність існування заповідника як наукового і культурно-освітнього комплексу».

За її словами, у повній відповідності із заявами російського президента Путіна про значущість Херсонеса як «сакрального» місця для «російської державності» і «колиски» хрещення Русі, змінюються пріоритети у розвитку заповідника як науково-дослідного центру.

«Основний акцент у розвитку «Херсонеса Таврійського» тепер може бути зроблений не на продовженні античного і середньовічного векторів наукових досліджень, а на реалізацію проекту «Севастополь-Херсонес - купіль християнської Русі», - розповіла історик.

Крім того, у заповіднику ускладнена робота польових експедицій, а також зафіксовані випадки нападу на учасників археологічних розкопок з боку так званих представників «кримської самооборони».

Як повідомляв Укрінформ, 1 серпня 2015 року президент РФ Путін включив Національний заповідник «Херсонес Таврійський» до Єдиного реєстру об'єктів культурної спадщини Росії. У списку культурної спадщини ЮНЕСКО цей об'єкт знаходиться з червня 2013 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-