Ярослав Яцків, астроном, академік
В України є свої зорі, і вони як люди. І є люди – як зорі
Інтерв'ю 02.01.2016 09:00

- Ну ми ж знаємо, що світові, нашому Всесвіту 13 мільярдів років. Що в Біблії є певні помилки, є певні суперечності. Так Бог створив, ми можемо домовити все те, що нас оточує навколо, але є питання. Пам'ятаю, що сказав при зустрічі Іван Павло II. Що науковці вивчають фізичний світ, ми його повинні зрозуміти, а богослови - духовний. Якби не було науки, якби не було віруючого Ньютона, якби не було віруючого Максвела, ми б не знали, що таке електроенергія. Якщо б не було Ейнштейна, ми б не знали, як супутники літають, і що таке теорія відносності, як ними управляти і т. д. Хоча різні вони: один - юдей, другий - католик чи протестант, третій - я навіть не знаю хто за юрисдикцією був Ньютон. Й вони вивчали крок за кроком цей світ, в якому ми живемо, а релігія вивчає духовний світ - той, який наповнює людину.

- Запитання про фантастику. Космос - найбільше, що цікавить людство. Кіносюжети про телепортацію, про міжгалактичні війни та подорожі у часі найбільше затребувані. По-вашому, це абсолютна нісенітниця чи абсолютно реальна мрія?

- Якби нам із вами 20 років тому сказали, що ми, скажімо, зараз можемо отут сидіти і мати GPS-приймач і знати своє точне положення до сантиметрів, і що ми можемо по Інтернету і по скайпу зв'язатися з усім світом, я б цьому не повірив. Так же само я не можу зараз сказати, світ змінюється фантастично швидко, і я вірю, що людина досягне ще дуже великих висот, найбільше це пов'язано з мозком і розумом. Вже зараз відомо, що мозок може управляти речами, тобто є такі вже експерименти, вони проведені.

А колись я був піддослідним у Вольфа Месінга, фантастична людина. Він не знав звідки у нього ці здібності, але він вгадував мої думки абсолютно стовідсотково; коли я чинив опір, коли я не хотів, то він кричав мені "думайте, думайте". Є такі речі, які не підвладні ще на цей час науці. І що буде з нами.

Є такий Мічико Кайку, великий японського походження фізик, пише прекрасні роботи. Якщо ви маєте дітей, то хай почитають Кайку. Він описує, як років через 50 роботи стануть розумніші, ніж ми, і що вони зроблять з нашою цивілізацією.

- То ви вірите, що є загроза від штучного інтелекту?

- Є. Тобто я не знаю, як вони будуть себе вести, якщо вони у своєму розвитку переможуть нас, але вже зараз є ті, хто переграє нас в шахи. Але ми з вами не знаємо, що буде через 50-100 років. От Кайку вірить, що це буде велика цивілізація: я не знаю, я не можу нічого сказати.

  - Ви коли описуєте можливий кінець планети, то припускали, що маленький космічний корабель з нашими нащадками буде летіти на іншу планету. Але це неможливо: якщо буде кінець світу, то він буде кінець для всіх.

- Я не фахівець у таких гіпотезах.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-