Пукач змінив покази: каже, що Гонгадзе вбили з необережності

Пукач змінив покази: каже, що Гонгадзе вбили з необережності

Укрінформ
Пукач стверджує, що вбивство Гонгадзе не було навмисним і має розглядатися як вбивство через необережність.

Про це колишній генерал МВС заявив на засіданні апеляційного суду, пише ЛІГА.net.

Під час засідання суд допитував самого Пукача, який кардинально змінив свої свідчення порівняно з тими, які  він давав на досудовому слідстві у справі про вбивство Гонгадзе.

На слідстві, за його словами, він обмовив себе, так як на нього чинився сильний тиск з боку спецслужб і політичних функціонерів.

«За словами Пукача, Гонгадзе перебував в оперативній розробці, так як нібито був тісно пов'язаний з кримінальними структурами Павла Лазаренка і спецслужби були обізнані про його участь у низці злочинів. Він стверджує, що Гонгадзе повинен був здійснювати координацію двох злочинних груп, які готували викрадення футболіста Андрія Шевченка з метою отримання викупу, і що цей злочин спецслужбам нібито вдалося запобігти. Крім того, у своїх свідченнях Пукач натякає на зв'язок Гонгадзе з однієї з іноземних розвідок», - зазначає видання.

Пукач наполягає на тому, що в день, коли сталося вбивство, йому було поставлено завдання налякати Гонгадзе і змусити його співпрацювати зі спецслужбами, щоб з його допомогою розкрити чи то організоване злочинне угруповання, чи шпигунську мережу (визначеності цієї частини свідчень Пукача немає).

«Це завдання, за словами Пукача, він отримав від міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка при особистій зустрічі, проте відмовився відповідати на питання, як саме Кравченко формулював для нього завдання. Для виконання завдання Гонгадзе був вивезений Пукачем та його підлеглими за місто, де журналіста нібито змусили погодитися на співпрацю. Пукач стверджує, що він не душив Гогнадзе, як встановило слідство, і що той помер від удару ногою, отриманого від Олександра Поповича, після чого тіло було спалено, щоб приховати вбивство», - йдеться в повідомленні.

При цьому тодішній глава президентської адміністрації Володимир Литвин був повністю в курсі того, що сталося і зустрічався з Пукачем і Кравченко на наступний день після вбивства.

Зміну показань Пукача прокоментувала Валентина Теличенко, яка представляє в суді інтереси Мирослави Гонгадзе. На її думку, картина злочину була повністю вирішена під час багаторічного слідства і судового розгляду і не залишає сумнівів у тому, що Пукач вбив Гонгадзе навмисно і власноруч.

«Це було підтверджено і свідченнями самого Пукача під час суду, і показами всіх співучасників злочину, і проведеними експертизами, які не залишили сумнівів у тому, що Гонгадзе помер саме від удушення. Підлеглі Пукача також стверджували під час слідства, що Георгій Гонгадзе ніколи раніше не був об'єктом оперативної розробки як фігурант кримінальних розслідувань», - заявила Теличенко.

На питання, що саме, на її думку, могло викликати така різку зміна у показаннях Пукача, представник Мирослави Гонгадзе припустила, що це може бути спробою Пукача змінити стратегію захисту і домогтися зміни вироку з довічного ув'язнення на 15-річний термін.

З урахуванням нещодавно схваленого Верховною Радою "закону Надії Савченко", згідно з яким один день попереднього ув'язнення враховується як два дні позбавлення волі, зміна вироку дасть можливість відсидівшому вже шість років у СІЗО Пукачу вийти на свободу майже відразу, якщо таке рішення апеляційного суду вступить в силу.

Нагадаємо: наступне засідання Апеляційного суду Києва по справі Пукача розпочнеться 16 грудня, об 11 годині ранку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-