У Стокгольмі вручили «Нобелі»

У Стокгольмі вручили «Нобелі»

Укрінформ
У Стокгольмі пройшла церемонія вручення Нобелівських премій.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, услід за Нобелівською премією миру, що була раніше вручена в Осло, у Стокгольмі відзначили досягнення у сфері медицини, фізики, хімії, літератури та економіки.

"Деякі з відкриттів, які ми відзначаємо сьогодні, вже показали свою надзвичайну користь для людства у лікуванні хвороб. Вони показують, що дослідження можуть вирішити багато проблем і зробити світ кращим. Інші дослідження, які можна назвати базовими, доведуть свою користь у майбутньому, навіть якщо зараз їх пряма користь не показна. Історія науки має масу таких прикладів. Більше того, навіть якщо деякі дослідження не можуть бути використані, щоб вирішити певні проблеми - самі по собі знання про Всесвіт, природу, суспільство і нас самих роблять вклад у формування кращої спільноти", - сказав у вступній промові глава ради Нобелівської фундації Карл-Хенрік Хелдінг.

Цьогорічну Нобелівську премію з медицини розділили між ученими Уільямом Кембелом та Сатоші Омурую, які займалися пошуком інноваційних способів лікування захворювань, спричинених нематодами, а також китайською ученою Ту Юю, нагородженою за розробку інноваційної терапії при лікуванні малярії.

Премією з фізики відзначено канадського вченого Артура Макдоналда і японця Такаакі Кадзіта за відкриття осциляцій нейтрино, які вказують на те, що нейтрино мають масу. За оцінкою Нобелівського комітету, ці відкриття можуть стати ключовими для нашого розуміння всесвіту.

Нобелівську премію з хімії отримали троє вчених - британець Томас Ліндал та американські науковці Пол Модріх і Азіз Санкар за дослідження механізмів репарації ДНК, результати яких можуть бути використані при розробці нових методів лікування раку.

Нобелівську премію з літератури отримала білоруська письменниця українського походження Світлана Алексієвіч. Премія вручена за її "багатоголосу творчість - пам'ятник стражданням та мужності у наш час".

Лауреатом премії Шведського центрального банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля, яка вважається Нобелівською премією з економіки, став американський вчений Ангус Дітон "за його аналіз споживання, бідності та добробуту", який може стати основою для формування ефективної політики для покращення добробуту та боротьби з бідністю.

Нагадаємо, раніше у Осло було вручено Нобелівську премію миру. Нею нагороджено Туніський квартет національного діалогу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-