Скандал з голандськими картинами: Гуменюк стверджує, що музей сам пропонував гроші

Скандал з голандськими картинами: Гуменюк стверджує, що музей сам пропонував гроші

Укрінформ
Борис Гуменюк, якого називають причетним до намагань продати законним власникам викрадені в Нідерландах картини, заперечує всі звинувачення і стверджує, що представник голландського музею сам просив його допомогти повернути картини та пропонував винагороду.

Свою версію ситуації він розповів у коментарі «Громадському радіо».

«Приблизно півтора року тому вздовж лінії розмежування ширилася оперативна інформація з анонімних джерел, що начебто в одному з будинків в передмісті Донецька в маєтку, що належить людині з близького оточення Януковича, виявлено колекцію живопису, яка може мати значну художню вартість. ...Влітку цього року знову надійшла інформація, що це може бути колекція, викрадена з одного музею в Голландії у 2005 році. Коли я дізнався про це, я вирішив поділитися цією інформацією з власниками картин. А власниками картин, на мою точку зору, могло бути тільки посольство Голландії», - каже Гуменюк.

За його словами, у липні він зустрічався з трьома представниками посольства у Києві, у тому числі й з представником поліції. А у серпні відбулася зустріч із представником музею Західної Фрісландії Артуром Брандом: "Він знову повторив, як Голландія мені вдячна за знахідку, хоча вартість самої колекції нікчемна, бо це були третьосортні художники, які нічого не варті на світовому рівні... Вони розуміють, що колекція знаходиться на ворожій території, і, щоб її дістати, українським військовим треба проводити спеціальну операцію, і вони готові виплатити винагороду за повернення колекції - 50 тисяч євро».

Гуменюк, за його словами, відразу попередив, що процес може зайняти роки, та й упевненості в тому, що це ті самі картини, немає.

«А через два тижні через мого перекладача він (Бранд. - Ред.) написав листа про те, щоб я передав колекцію, інакше буду мати справу з Інтерполом. Я відповів, що це правильний шлях, щоб цією справою займалися компетентні органи, а я дам свідчення», - сказав Гуменюк.

Він додав, що ніколи не бачив цих картин і не розуміє, як до цієї справи долучили колишнього голову СБУ Валентина Наливайченка та батальйон ОУН.

Всі подібні звинувачення, включно з нібито вимаганням грошей з музею, Гуменюк називає вигадкою.

Нагадаємо, на сайті нідерландського музею Westfries з'явилося повідомлення, що викрадена з цього закладу 2005 року колекція картин голландських художників знаходиться в Україні. У липні 2015 року дві людини, які представилися як учасники українського добровольчого батальйону, повідомили голландське посольство в Києві, що володіють повною колекцію картин, вкрадених із Westfries. Як зазначається, викрадачі зажадали викуп у 50 мільйонів євро, тоді як вартість колекції, за оцінками експертів, становить близько 500 тисяч євро.

Колекція зникла із Westfries у ніч проти 9 січня 2005 року. Загалом зникли 24 картини і 70 виробів зі срібла, які були основою колекції XVII і XVIII століття. Нині представники музею припускають, що вкрадені витвори мистецтва мають намір перепродати третім особам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-