Православні та греко-католики святкують Третю Пречисту

Православні та греко-католики святкують Третю Пречисту

Укрінформ
Сьогодні, 4 грудня, православні християни і греко-католики святкують Введення в храм Пресвятої Богородиці, або Третю Пречисту, - одне з дванадесятих (великих) свят року.

Це Богородичне свято встановлено на згадку про перші відвідини Храму трирічною Дівою Марією. Виконуючи дану Богові обітницю, батьки Марії привели її до Храму, і там священик за велінням Господнім увів її до Святого святих, куди лише раз на рік заходив сам. Свято символізує початок нових взаємин між Богом і людиною, початок Нового Заповіту, нового життя і нової віри, адже невдовзі Марія стане Богоматір'ю й народить Спасителя.

В народі свято Введення в храм Пресвятої Богородиці називали Третьою Пречистою, або Виденням. Наші пращури вважали, що в цей день Бог відпускає праведні душі подивитися на своє тіло, а тому свято й називали «Виденням».

Введення відкриває собою зимовий святковий цикл. Тому й говорили: «Введення прийде, свят наведе». І дійсно, після 4 грудня йшла низка дуже популярних у народі свят: Катерини, Андрія, Варвари, Сави, Миколи, і, нарешті, Різдво, Новий рік, Водохреща.

З цією датою на всій території України пов'язано чимало прикмет, прогнозів і звичаїв. Приміром, на Закарпатті на Третю Пречисту ніхто не ходив у гості. Якщо помічали, що до хати йшов односелець, то намагалися примкнути двері. Особливо боялися жіночих навідин, бо вірили, що жінки «обов'язково принесуть нещастя». Також вірили, що цього дня усі відьми (а їх в Україні було чимало) сідали на коцюбу й летіли одбирати у худоби ману (силу).

У цей день українки варили перші від початку Пилипівського посту вареники - з грушками, маком, коноплями і обов'язково з медом. А ще підмічали погоду: якщо на Введення буде мороз, то і Різдво з Водохрещею теж будуть морозними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-