Паводок на Закарпатті. Від води врятувалися, та лякають морози

Паводок на Закарпатті. Від води врятувалися, та лякають морози

Аналітика
Укрінформ
Дводенний паводок на Закарпатті завдав збитків на 2 мільярди гривень

Дводенний паводок наробив у краї багато шуму. Інтенсивні дощі, що полилися в п'ятницю у гірських районах області, спричинили підняття води в найбільших річках області до критичного рівня - від 2-х до майже 4,5 метрів.

Вода позносила містки, розмила дороги, спричинила зсуви ґрунту. Затопило понад 160 дворів, наразі залишаються підтопленими ще 37 господарств. На щастя, обійшлося без людських жертв - тих, кому загрожувала велика вода, на вихідні тимчасово відселили з небезпечних місць. Наразі рятувальники  завершують роботи з відкачки води. Тим часом політики кидають один в одного взаємозвинуваченнями у розкраданні «протипаводкових» коштів, а чиновники рахують збитки. У Закарпатській ОДА вже озвучили перші цифри: дводенний паводок у найзахіднішій області країни завдав збитків на 2 мільярди гривень.

ТИСА НАРОБИЛА ШКОДИ, А УГОРЦІ ЛОВИТИМУТЬ ЗАКАРПАТСЬКЕ СМІТТЯ

Тривожні повідомлення про паводок почали надходити в суботу зранку. Сильні дощі в горах призвели до того, що в Тисі значно підвищився рівень води. Першим постраждав Рахів: залило автошляхи, у місті перекрили авторух (за винятком важкої техніки), а ще затопило мікрорайон, де розташувалося колишнє військове містечко: тут два гірські потоки вийшли з берегів та почали підтоплювати будинки. Рятувальники відселили звідти людей.

Постраждали й села поблизу Рахова: у Білині зійшли зсуви, а в Кобилецькій Поляні затопило електропідстанцію, через що люди залишилися без світла.

Влада швидко зреагувала на надзвичайну ситуацію. В облдержадміністрації переляканих закарпатців запевнили , що ситуація перебуває під контролем, у всіх «гарячих» точках чергують представники влади. Для  ліквідації наслідків повені підняли рятувальників і силовиків області.

«Протягом суботи вода в Тисі, що протікає у межах Рахова, піднялася на чотири з половиною метри, - повідомив Геннадій Москаль. - Для порівняння: у 1998 році, коли Закарпаття пережило найбільш катастрофічний паводок за всю історію, річка піднялася на 5 метрів 15 сантиметрів».

Мукачівці виставляли в мережі знімки Латориці, що піднялася до 2-х  метрів і нуртувала, несучи сміття

Після обіду в суботу вода в Тисі почала спадати. Зате під загрозою опинилися низинні райони. Мукачівці почали виставляти в мережі знімки Латориці, що піднялася до 2-х  метрів і нуртувала, несучи весь бруд і сміття, змите з берегів. Люди жартували, що угорці вкотре прибиратимуть за сусідами із Закарпаття.

Але якщо Мукачевого та Ужгороду паводок не зачепив, то по Міжгірщині, Тячівщині та Хустщині велика вода вдарила добряче - населені пункти, що розташовані на берегах річок Тиса, Теребля, Тересва та Ріка, зазнали шкоди від стихії: підтопило домогосподарства, знесло містки для переправ через річки, подекуди зсуви ґрунту зруйнували дороги місцевого значення.

«ПРОТИПАВОДКОВІ»  ГРОШІ СПЛИЛИ РАЗОМ З МИНУЛОЮ ВЛАДОЮ

Із полегшенням закарпатці змогли зітхнути уже в неділю: не так дощило, й рівень води в річках почав потрохи спадати. Якраз прийшов час поговорити про причини паводку. Почалося з'ясування, «хто винен».

Традиційно з цього приводу обмінялися взаємними звинуваченнями Геннадій Москаль, теперішній очільник області, та Віктор Балога, представник найбільшої політичної сили в краї (до речі, за каденції Балоги якраз і стався найбільший паводок за останні десятиліття - у 1998-му).

Протипаводкова програма «Тиса» не фінансується вже третій рік, - заявив Геннадій Москаль

«Протипаводкова програма «Тиса» не фінансується вже третій рік, і це одна з причин підтоплень та руйнівних наслідків теперішнього паводку, - заявив голова ОДА Геннадій Москаль. - Після мого призначення на Закарпаття виявилося, що за 2012 - 2014 роки по програмі «Тиса» залишилося 15 мільйонів гривень боргів. Я особисто неодноразово їздив у Кабмін і вибивав фінансування, завдяки чому уряд на сьогодні погасив заборгованість на 12,5 млн. Решта боргу, сподіваюся, буде погашена ще до кінця цього року. Зроблю все можливе, щоб із наступного року відновити повноцінне фінансування протипаводкової програми й мінімізувати руйнівні наслідки стихії», - наголосив губернатор.

Він пообіцяв, що роботи будуть виконуватися на повну силу, без відкатів і крадіжок бюджетних грошей, як це звикли робити деякі закарпатські політичні бізнесмени.

Не залишає він осторонь і Віктора Балогу, який «із Завидова закидує через свої ЗМІ, що обласна влада нічого не робить із протипаводкового захисту».

«В мене виникає просте питання - а де був він ці три роки (мається на увазі перебування Віктора Балоги на посаді міністра МНС за часів Януковича, - ред.)? І що особисто зробив для того, щоб відновити фінансування? Усе, що йому залишилося, це плакатися у Фейсбуці, як усе стало погано. А ще принизливо просити творчу й наукову інтелігенцію Закарпаття підписувати всякі звернення до Президента, щоб забрав «клятого» Москаля і знову віддав область під управління кумів, братів, сватів, синів, вуйців...», - коментує Москаль дії свого опонента.

У свою чергу Віктор Балога зробив закид у сторону влади:

«Маємо на Закарпатті перші наслідки некомпетентності влади. Якщо запитаєте, чому Закарпаття не топило усі попередні роки, то відповідь дуже проста - тому, що діяла протипаводкова програма "Тиса", яку розробляв я особисто з провідними фахівцями України. Після 2012 року Янукович перестав її фінансувати. Була тоді така практика, коли усі державні кошти з західних областей перекидали на Схід. На Закарпатті не фінансували навіть найнеобхідніше, зате на Донбасі відкривали басейни і спортивні комплекси. Коли ж прийшла нова, нібито демократична влада, то нічого не змінилося. Пояснити некомпетентним людям, що ліквідація наслідків коштує дорожче, ніж профілактика, вкрай важко. Закарпаття для нинішньої влади - це не люди і їхні проблеми, а гроші і контрабанда",  - не втримався від шпильки Балога.

МОСКАЛЬ ПРОСИТИМЕ КАБМІН ВИДІЛИТИ КОШТИ З РЕЗЕРВНОГО ФОНДУ

На Закарпатті ще дощить, але загроза великої води минула

Нині ситуація  стабілізувалася. За останніми повідомленнями, вода в річках знизилася від 0,7 до 2 метрів. На Закарпатті ще дощить, але загроза великої води минула. А повністю велика вода піде з області через три доби.

Доки вона поступово відступає, закарпатці рахують збитки. Зараз люди на місцях, які зачепило паводком, найбільше бояться морозів. Справа у тому, що у багатьох населених пунктах Рахівщини й Тячівщини будинки відчутно підтопило, виведено з ладу системи опалення, і закарпатці бояться не встигнути буквально «відігріти» чи «просушити» будівлі. Раптове настання морозів може спричинити руйнування вологих будівель зсередини.

«Найбільше постраждали від паводка три райони області - Рахівський, Тячівський та Міжгірський, - резюмує наслідки паводків голова ОДА Геннадій Москаль. - На понеділок, на ранок усе ще підтопленими залишаються десять приватних будинків на Міжгірщині й близько тридцяти - на Тячівщині. Вода переважно зайшла в підвали, а не в житлові приміщення».

Завдяки злагодженій роботі рятувальників, місцевої влади та населення, вдалося обійтися без потерпілих. Потреби в евакуації не було (за винятком відселення кількох десятків людей до сусідів та родичів).

Рух автотранспорту відновлено у всіх напрямках, відключень електроенергії вже немає. За попередніми даними, пошкоджень дорожнього покриття на автодорогах державного значення внаслідок переливу води не зафіксовано. Однак у низці високогірних населених пунктів знесені містки для легкового та гужового транспорту (особливо на Тячівщині в районі Усть-Чорної), розмиті ґрунтові дороги.

«Зараз спеціальні комісії з'ясовують завдану стихією шкоду, будемо звертатися до Кабміну з проханням виділити на ліквідацію наслідків стихії кошти із резервного фонду. І поновлення фінансування протипаводкової програми «Тиса», - каже Москаль. - Уже зараз зрозуміло, що найбільші збитки - це зруйновані дамби. Вчора я особисто проїхався по зоні стихійного лиха й побачив, що берегоукріплення в Рахівському районі (зокрема, на р.Шопурка біля Кобилецької Поляни), збудовані після першого катастрофічного паводку 1998 року, не витримали напору води й були змиті в річку. Якби терміново не підключилися рятувальники й місцеві мешканці, котрі укріплювали береги з допомогою деревини, наслідки були б набагато гірші - вода могла повністю зруйнувати автодорогу й підмити хати. Очевидно, що виділені державою на берегоукріплення кошти були банально вкрадені тодішньою обласною владою. Зараз рятувальні служби продовжують відкачувати воду з підтоплених будинків у високогірних селах. Думаю, що до кінця дня ця робота буде завершена, -  підкреслив Москаль.

Тетяна Когутич, Ужгород.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-