Журналістка з Луганська вже понад 10 місяців у полоні бойовиків

Журналістка з Луганська вже понад 10 місяців у полоні бойовиків

Укрінформ
Луганська журналістка та громадський активіст Марія Варфоломеєва продовжує перебувати в полоні бойовиків уже більше 10 місяців.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила Анна Руденко, редактор газети "Вільний репортер", де раніше працювала захоплена журналістка.

"Наскільки мені відомо, нічого не змінилося. Марія продовжує перебувати там, де й знаходилася", - зазначила редактор "Вільного репортера", коментуючи ситуацію навколо полону журналістки.

За словами Руденко, офіційної інформації навколо утримування Варфоломеєвої  окупаційною адміністрацією Луганська практично немає. "Я навіть не можу сказати, де вона знаходиться. То стверджується, що вона в так званому "МГБ ЛНР", то в СІЗО, то десь в іншому місці", - зазначила редактор. Інформація про можливий обмін журналістки та затриманих сепаратистів також не підтвердилася.

При цьому, за словами Руденко, згідно з деякою неофіційною інформацією, Марія  нібито перебуває в "нормальних умовах", її не катують. "Питання тільки в тому, що можна називати "нормальними умовами", - додала очільник ЗМІ.

Як відомо, 9 січня 2015 року  Варфоломеєву затримали озброєні бойовики під час того, як вона фотографувала житлові будинки на вулиці Луганська. За словами журналістки, вона робила фотозйомку для одного з харківських видань. Згодом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в "коригуванні артилерійського вогню", за що їй загрожує 15 років "ув'язнення".

 До окупації Луганська Варфоломеєва працювала в місцевому виданні "Вільний репортер", також співпрацювала з інтернет-виданням "Схід-медіа" та була фіксеркою для центральних телеканалів.

У червні українські журналістські організації та рухи звернулися до Президента України,  голови СБУ, міжнародних правозахисних організацій та дипломатичних структур з вимогою вжити всіх зусиль для звільнення луганської журналістки Варфоломеєвої з полону так званої ЛНР. "Невідомо, у яких умовах утримується Варфоломеєва, але очевидно, що на неї чиниться серйозний психологічний тиск - її змушують робити численні відео-звернення, зізнання, а саме її затримання російські ЗМІ вже перетворили на шоу", - стверджувалося, зокрема, у зверненні.

Як повідомляв Укрінформ, за рік конфлікту на Донбасі понад 40 представників ЗМІ були взяті у полон, а деякі з них протягом багатьох місяців там залишалися. Варфоломєєва перебуває в заручниках уже понад 10 місяців - більше, ніж будь-хто з журналістів, які побували в полоні проросійських сепаратистів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-