Туристам на Близькому Сході не радять цілувати верблюдів

Укрінформ
Верблюди можуть заразити людину новим коронавірусом (Mers-CoV). Та запобігти інфікуванню можна, уникаючи близького контакту людини з твариною.

Поради для збереження свого здоров’я під час спілкування з верблюдами на Близькому Сході туристам та власникам цих тварин дав ветеринар і науковець з ОАЕ Уллі Вернерай, повідомляє еміратське видання Khaleej Times.

«Туристам та мешканцям країни слід утримуватися від погладжувань та поцілунків тварин, а під час фотографування тримати дистанцію близько 10 метрів. Особи, що доглядають за верблюдами, мають вдягати рукавички й маски, а також уникати прямого контакту з виділеннями з очей і носа тварин. У разі виникнення незвичних чи сильних виділень у верблюдів власники тварин мають повідомити про це ветеринарів», - каже Уллі Вернерай, який є науковим директором Центральної ветеринарної дослідницької лабораторії (CVRL) у Дубаї.

Професор принагідно нагадав попередні рекомендації еміратського міністерства охорони здоров’я: не пити сирого верблюжого молока і не їсти верблюжатини, якої не було піддане належній термічній обробці. Магазинне молоко можна пити спокійно, адже воно зазнало термічної обробки. Також необхідно уникати контактів з людьми, які мають ознаки гострого респіраторного захворювання, часто мити руки.

За словами Вернерая, «зараз у нас немає жодних сумнівів щодо наявності зв’язку між верблюдами і вірусом, що викликає близькосхідний респіраторний синдром (Mers). Верблюди можуть передати вірус людині під час близького конткту, це підтверджено». Встановлено, що у виділеннях з носу та очей тварини присутній той самий різновид вірусу, який був виявлений у хворих людей під час лабораторних тестів.

Водночас він зауважив, що не всі «кораблі пустелі» є переносниками Mers-CoV, проте поки що невідомо, як визначити хворих тварин. Тому, попри відносно малу кількість випадків зараження людей від верблюдів, потрібні додаткові превентивні заходи. За різними даними, лише в ОАЕ налічується 300-378 тис. верблюдів.

У свою чергу, міністерство охорони здоров’я ОАЕ повідомило, що відстежує ситуацію з Mers-CoV, і наразі вона не викликає серйозного занепокоєння та не вимагає вжиття екстрених заходів.

За даними ЗМІ, в ОАЕ зафіксовано щонайменше 40 випадків захворювання на новий коронавірус, щонайменше 7 осіб померло. Найскладніша ситуація з захворюванням на Mers склалася у Саудівській Аравії. Нагадаємо, МЗС України не рекомендує громадянам відвідини західних районів Саудівської Аравії через епідемію коронавірусу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-