Українські вчені закликали росіян до сприяння у запобіганні агресії

Укрінформ
Представники Національної академії наук, галузевих академій наук України звернулися до вчених, педагогів, представників творчої інтелігенції, а також до всіх громадян Росії із закликом консолідувати зусилля у запобіганні агресії щодо України.

Про це повідомляє прес-служба НАН України.

"Ми висловлюємо глибоке занепокоєння ускладненням політичних відносин з Росією, нагнітанням атмосфери нерозуміння, ворожості, руйнування добросусідських відносин... Ми звертаємося до вас із закликом про розуміння, сприяння і консолідацію зусиль у прогресивному русі на підтримку українського народу та запобіганні агресії щодо України", - йдеться у документі.

Наголошується, що в Україні завжди проводилася політика рівноправ'я для громадян всіх національностей, у тому числі й російських і російськомовних громадян України: "Політичні, економічні, соціальні та інші права завжди реалізовувалися всіма громадянами України рівною мірою. Так є і так буде завжди".

НАН і галузеві академії наук України впродовж багатьох років співпрацюють з провідними науковими центрами Росії та розраховують на продовження і зміцнення цих багатогранних зв'язків.

"Ми щиро сподіваємося на взаєморозуміння і підтримку. З повною відповідальністю заявляємо, що в Україні російські та російськомовні громадяни завжди мали і матимуть можливість спілкуватися, здобувати середню і вищу освіту, робити кар'єру, здійснювати наукову діяльність бажаною для них мовою. В Україні завжди належна увага приділялася випуску підручників, преси, художньої та публіцистичної літератури, радіо- і телепередач російською мовою. У тих регіонах, де російська мова превалювала раніше, вона залишилася мовою міжнаціонального спілкування. Це підтвердить вам багато наших російських колег, які мають родичів, друзів і добрих знайомих в Україні", - заявили українські вчені.

Документ підписали: президент Національної академії наук України Борис Патон, президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, президент Національної академії правових наук України Василь Тацій, президент Національної академії аграрних наук України Василь Петриченко, президент Національної академії медичних наук України Андрій Сердюк, президент Національної академії мистецтв України Андрій Чебикін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-