У Києві відбувся

У Києві відбувся "Марш нечесті у мантіях"

Фото
Укрінформ
Громадські активісти вимагають від Вищої ради правосуддя відсіяти 30 недоброчесних кандидатів до нового Верховного суду.

Про це заявили представники громадських організацій під час акції "Марш нечесті у мантіях", яка пройшла поблизу Адміністрації Президента.

"Уже в 14 вересня Вища рада правосуддя почне формувати фінальний список суддів Верховного суду. Кожен четвертий кандидат у судді Верховного суду має негативний  висновок громадськості. Це ті люди, які на посадах суддів займалися політичними переслідуваннями та ухвалювали замовні рішення в інтересах режиму Януковича, які мають майно, походження якого не можуть пояснити", - зазначила представник Центру протидії корупції Анастасія Красносільська.

Акція "Марш нечeсті у мантіях" / Фото: Євген Любімов, Укрінформ

За її словами, ВРП у четвер розпочне перевірку 120 кандидатів у судді нового ВС, перш ніж подати Президентові на затвердження остаточний список. Тому активісти наполягають на відсіянні 30 кандидатів, які отримали негативний висновок Громадської ради доброчесності під час конкурсу.

"Якщо Вища рада правосуддя не зможе очистити список кандидатів до Верховного суду, то  відповідальність за це буде лежати на Президентові, який має повноваження не призначати всіх рекомендованих суддів", - наголосила громадська активістка.

Учасники акції у суддівських чорних мантіях та масках нечистої сили тримали плакати з написами: "Недоброчесну 30-ку геть від ВС", "Зніміть їх негайно, "ВРП, не призначай негідників". Після брифінгу активісти пройшли колоною до будівлі Верховного суду.

Читайте також: Російських суддів, які визнали анексію Криму, не пустили на світовий Конгрес

Як повідомлялося, 27 липня Вища кваліфікаційна комісія суддів України затвердила рейтинг 320 кандидатів на посади суддів Верховного суду. 120 осіб стали переможцями конкурсу, серед них - судді, адвокати, науковці та фахівці із сукупним стажем.

Після цього ВККСУ направила  рекомендації про призначення переможців конкурсу до ВРП, яка має розглянути матеріали на кожного кандидата і перевірити їх на відповідність критеріям етики і доброчесності. Відтак ВРП зробить подання Президентові, який має підписати укази про безстрокове призначення переможців конкурсу суддями ВС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-