Громадський контроль за бюджетними коштами: унікальні можливості порталу «Є-Datа»

Громадський контроль за бюджетними коштами: унікальні можливості порталу «Є-Datа»

Укрінформ
30 березня о 14.00  круглий стіл на тему:  «Громадський контроль за бюджетними коштами: унікальні можливості порталу «Є-Datа»

Організатори: Міністерство фінансів України, Проект «Є-Data»,  ВГО «Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень» (ІБСЕД)

Учасники: Олександр Щелоков, керівник проекту «Є-Data»; Юрій Філатов, ІТ-архітектор проекту «Є-Дата»; В'ячеслав Зубенко, генеральний директор  ВГО «Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень» (ІБСЕД); Андрій Корнієнко, заступник директора департаменту методології та навчальних програм ІБСЕД;  Наталія Кравченко, голова правління ГО «Має Бути»; Олекса Шалайський, головний редактор порталу «Наші Гроші»; Євген Василенко, автор проекту datastory.org.ua; Анастасія Розлуцька, координатор проекту Є-Data; Ольга Галицька, комунікаційний менеджер проекту Є-Data; Євгенія Поремчук, проект «Розумне місто».

Під час заходу відбулася презентація другого в Україні API - революційної можливості для роботи з інформацією про публічні кошти.

Підсумкові матеріали:

Тернопіль лідирує серед міст України із внесення даних на електронному порталі публічних фінансів "Є-Data"

У Тернополі найбільша кількість внесених даних та зареєстрованих службових кабінетів на порталі публічних фінансів "Є-Data" серед усіх міст України.

Про це на круглому столі в Укрінформі на тему: «Громадський контроль за бюджетними коштами: унікальні можливості порталу «Є-Datа», розповів керівник проекту «Є-Data» Олександр Щелоков.

"На першому місці в нас реєстрації і наповнення публічними даними - Тернопіль. Можна ще виділити Дніпропетровськ, Одесу, Чернігів, Миколаїв, Харків і Полтаву. Це влада яких є найбільш прозорою та відкритою", - зазначив Щелоков.

За його словами, саме в цих містах було організовано перші семінари. Загалом по Україні зареєстровано та внесено 35% даних на офіційний портал публічних фінансів.

Портал публічних фінансів "Є-Data" вже налічує 17 млн транзакцій

На сьогодні офіційний портал "Є-Data" є найбільшою базою даних публічних фінансів України, яка налічує 17 млн транзакцій.

Про це на круглому столі в Укрінформі на тему: «Громадський контроль за бюджетними коштами: унікальні можливості порталу «Є-Datа», розповів керівник проекту Олександр Щелоков.

"Зараз на порталі 17 млн транзакцій, і розпорядниками, одержувачами та цільовими державними фондами вже внесено понад 3 млн договорів", - сказав Щелоков.

Керівник проекту зазначив, що портал щоденно відвідують 20-25 тис. осіб.

За його словами, створення закону про використання публічних коштів тривало 3 роки, натомість портал зробили за 3 місяці.

"На створення закону про використання публічних коштів громадськість і активісти витратили майже 3 роки. У липні 2015 року було відкрито проект Є-Дата, метою якого було створити портал відкритих даних. Ми його створили за 3 місяці. І вже через 3 дні на цьому порталі вийшло перше журналістське розслідування з факту корупції", - зазначив Щелоков.

Керівник проекту «Є-Data» розповів, що портал публічних фінансів складається з двох модулів. Через перший "Spending" реалізовано Закон України "Про використання публічних коштів" і створено портал, на якому оприлюднюються транзакції казначейства та звітність, договори розпорядників, державних цільових фондів, державних та комунальних підприємств.

Щелоков відмітив, що саме завдяки запуску першого модуля проекту Україна піднялась у світовому рейтингу. "Ми змогли отримати в рейтингу в Global Оpen Data Index 54-те місце серед 122-х країн", - додав керівник проекту.

Він зазначив, що на сьогодні на порталі можна знаходитись 24 години на добу, 7 днів на тиждень, користування порталом безкоштовно, доступ анонімний, а інформація оновлюється щоденно і надається онлайн.

Другим модулем проекту «Є-Data» є "Прозорий бюджет" - це інтегрована інформаційно-аналітична система, яка є інструментом управління публічними коштами. Планується, що повноцінно система "Прозорий бюджет" запрацює у 2017-2018 роках,  Щелоков.

Відео заходу:

Фото тут

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-