Заборона Меджлісу в Криму

Заборона Меджлісу в Криму

Укрінформ
14 березня о 12.00 відбулося засідання “круглого столу” на тему: “Заборона Меджлісу в Криму - нехтування правами корінного народу на самовизначення і порушення міжнародного законодавства окупаційною владою” (Зала 2)

14 березня о 12.00 відбулося засідання “круглого столу” на тему: “Заборона Меджлісу в Криму - нехтування правами корінного народу на самовизначення і порушення міжнародного законодавства окупаційною владою” (Зала 2).

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Рефат  Чубаров - голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України; Георгій Логвинський - народний депутат України; Різа Шевкієв - член Меджлісу кримськотатарського народу; Гаяна Юксель - член Меджлісу кримськотатарського народу; Ескендер Барієв - член Меджлісу кримськотатарського народу; Еміне Джеппар - радник Міністра інформаційної політики України; Сінавер Кадиров - активіст, учасник кримськотатарського національного руху; Олександр Богомолов - директор Інституту Сходознавства; Дар'я Свиридова - правозахисник УГСПЛ; Олександра Матвійчук - голова правління Центру Громадянських Свобод; Марія Лисенко - координатор проектів Центру Громадянських Свобод; Вельдар Шукурджієв - кримськотатарський активіст, громадський діяч; Наріман Джелял - перший заступник Голови Меджлісу кримськотатарського народу (відеозвернення); Ільмі Умеров - заступник Голови Меджлісу кримськотатарського народу (відеозвернення).

Підсумкові матеріали:

Меджліс продовжуватиме роботу навіть якщо Росія його заборонить - Джелялов

Якщо Меджліс кримськотатарського народу буде заборонений у Криму, на півострові розпочнеться новий виток репресій. Проте Меджліс і у такому разі не має наміру згортати свою діяльність.

Про це в понеділок у Києві в ході включення відеовідповідей на засіданні круглого столу «Заборона Меджлісу в Криму - ігнорування прав корінного народу та порушення міжнародного законодавства окупаційною владою» заявив перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов.

"Ми ніяких ілюзій не плекаємо, оскільки чітко розуміємо, що рішення про заборону Меджлісу прийматиметься не у залі судового засідання, не у стінах прокуратури, а абсолютно в інших кабінетах. Мета ж прокуратури і суду - надати забороні Меджлісу деяку подібність закону", - сказав Джелялов.

За його словами, ознайомившись з матеріалами справи, він дійшов висновку, що "ні про яке правосуддя мови бути не може", тому у справі немає обгрунтованих звинувачень, а є "індивідуальні претензії до конкретних осіб, які намагаються повісити на Меджліс".

Як вважає Джелялов, якщо Меджліс буде заборонений, у Криму розпочнеться нова хвиля репресій за прикладом того, як чотирьох мусульман-кримских татар, "які ні в чому не проявили себе", намагаються звинуватити у співучасті в діяльності забороненої у Росії організації "Хізб-ут Тахрір".

За словами політика, попри те, що члени Меджлісу, делегати Курултаю і представники регіональних меджлісів можуть опинитися поза законом і зазнати репресій, Меджліс продовжить свою роботу, у тому числі в Криму.

"В умовах заборони Меджліс, як такий, продовжуватиме свою роботу. По-перше,  голова Меджлісу Рефат Чубаров, а також лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, які знаходяться на вільній території, за межами Криму, продовжуватимуть займатися головною складовою діяльності Меджлісу - міжнародною діяльністю", - заявив він.

Що стосується ситуації в Криму, то і тут вона не катастрофічна, вважає Джелялов.

За його словами, оскільки у членів Меджлісу "і так обмежені права на  свободу збирання і свободу висловлювання своєї думки", вони самі свідомо обмежили свою політичну діяльність і продовжать свою роботу із співвітчизниками у статусі громадських активістів.

"Ми обмежилися безпосереднім спілкуванням з нашими співвітчизниками з питань освіти, культури, національної ідентифікації і, звичайно ж, з питань правозахисної діяльності. Заборона на цю діяльність, я думаю, на нашу діяльність не вплине", - відзначив заступник голови Меджлісу.

Проте, Джелялов не виключив, що кримськотатарським активістам можуть заборонити будь-яку, навіть не політичну діяльність, вони можуть бути обмежені у свободі, остерігатися за свою безпеку, можуть зазнати кримінального переслідування або депортації.

Як повідомляв Укрінформ, "прокуратура» Криму направила позов до так званого Верховного суду Криму про заборону Меджлісу кримськотатарського народу. Перше засідання у цій справі відкрилося 10 березня 2016 року, і того ж дня було перенесене на 17 березня у зв'язку з клопотанням адвоката.

Заборона Меджлісу не знизить його активність і підніме рух кримських татар на новий етап - Чубаров

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров вважає, що заборона Меджлісу владою Росії не вплине на активність представницького органу кримських татар, оскільки основна діяльність Меджлісу зараз здійснюється з материкової України. Більш того, заборона викличе новий підйом національного руху серед кримських татар.

Про це Чубаров заявив під час круглого столу, що відбувся в Укрінформі - «Заборона Меджлісу в Криму - ігнорування прав корінного народу і порушення міжнародного законодавства окупаційною владою».

«Всі основні напрями діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на сьогодні здійснюються з материкової України. Крім того, ми максимально відновили таку організацію як Всесвітній конгрес кримських татар. І напрями нашої спільної боротьби, такі, як деокупація Криму, набирають обертів через цю організацію», - розповів Чубаров.

За його словами, реальність намірів російських окупантів про заборону діяльності Меджлісу вже не викликає ніяких сумнівів.

«Ми обговорюємо на даний момент свою поведінку і свої дії за таким розкладом», - зазначив політик.

Він підкреслив, що діяльність Меджлісу буде активізована за рахунок представництв в Брюсселі і Вашингтоні.

«Ми відкриватимемо свої представництва в Брюсселі, Вашингтоні. Як бачите, ми не збираємося знижувати активність Меджлісу", - зазначив народний депутат.

Крім того, на думку Чубарова, заборона Меджлісу може стати причиною нового підйому національного руху кримських татар.

«45 років вигнання кримських татар виховали ціле покоління, що розуміло, що народ зможе розвиватися тільки на своїй землі, і він не може зрадити свою землю, не може поступатися нею іншим. У кого ж немає відчуття любові до своєї батьківщини, вони зрадили і не знають - яку державу вони повинні будувати», - сказав Чубаров.

Як повідомляв Укрінформ, «прокуратура» Криму направила позов до «Верховного суду» про заборону Меджлісу кримськотатарського народу. Перше засідання у даній справі відкрилося 10 березня 2016 року, і того ж дня було перенесено на 17 березня у зв'язку з клопотанням адвоката.

Фото дивіться тут

Адреса «Укрінформу»: вул. Б. Хмельницького, 8/16 (ст. м. «Театральна»)

Контактні телефони: (044) 279-22-42, 279-00-05, 244-90-47

Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-