УТОС: 90 років боротьби за права осіб з інвалідністю по зору. Виклики сучасності

УТОС: 90 років боротьби за права осіб з інвалідністю по зору. Виклики сучасності

Укрінформ
7 червня, 11:00 - круглий стіл на тему: «УТОС: 90 років боротьби за права осіб з інвалідністю по зору. Виклики сучасності».

Організатор: Всеукраїнська організація інвалідів «Українське товариство сліпих».

Учасники: Сергій Кіт - перший заступник голови Центрального правління УТОС (онлайн); Михайло Новосецький - заступник голови Центрального правління УТОС; Степан Філіп - начальник юридичного відділу Центрального правління УТОС; Ірина Смірнова - голова Житомирської обласної організації УТОС (онлайн); Любов Кукуруза - голова Львівської обласної організації УТОС (онлайн); Микола Дубов - голова Харківської обласної організації УТОС (онлайн); Андрій Стегницький - директор Львівського УВП УТОС (онлайн); Валерій Сушкевич - голова Національної Асамблеї людей з інвалідністю України; Вікторія Назаренко - генеральний секретар НАІУ; Павло Ждан - експерт НАІУ.

Модератор: Геннадій Євсев’єв - заступник директора Республіканського будинку звукозапису і друку УТОС.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Законопроєкт щодо працевлаштування осіб з інвалідністю потребує доопрацювання - експерти

Законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю" (5344-д) потребує доопрацювання.

На цьому наголошували учасники круглого столу «УТОС: 90 років боротьби за права осіб з інвалідністю по зору. Виклики сучасності», що відбувся в Укрінформі.

"Наше спільне завдання - переконати тих депутатів, які сьогодні ще не вникають в сутність цього законопроєкту, або поверхнево підходять, чи мають інше бачення. Я впевнений, що якщо наша принципова позиція об'єднається з зусиллями громадських організацій, то ми зможемо до другого читання його ... змінити на краще, хоча це надзвичайно складно", - сказав народний депутат Михайло Цимбалюк.

Своєю чергою голова Національної асамблеї людей з інвалідністю Валерій Сушкевич зазначив, що п'яту добу триває робота над поправками до законопроєкту, аби він "не забирав права людей з інвалідністю".

"Законопроєкт 5344-д робить незрячою українську владу... Я хотів би, що ми системно працювали на тим, що стосується захисту людей. Щоб оновити бачення української влади незрячої людини. Тієї, яка сьогодні є і живе в суспільстві. І тих, хто захистив Українську державу і тепер не бачить", - сказав Сушкевич.

У громадській організації "Українське товариство сліпих" стверджують, що законопроєкт виключає цілу статтю про трудову реабілітацію осіб з інвалідністю. Крім того, скасовується низка положень законодавства щодо залучення громадських організацій осіб з інвалідністю до опрацювання рішень, які стосуються цієї сфери, надання таким об’єднанням та заснованим ними підприємствам державної підтримки.

Водночас замість адміністративно-господарських санкцій, які сплачувалися раз на рік, запроваджується щомісячна сплата цільового внеску, що фактично є додатковим податком для роботодавців, у тому числі для бюджетних організацій, заявляють експерти.

"Якщо заглибитися щодо втілення законопроєкту 5344-д, то його прийняття призведе до масового безробіття осіб з інвалідністю... На жаль, законопроєкт вносить зміни, і участь громадських організацій в законотворчому процесі буде нівелюватися", - вважає директор Львівського УВП УТОС Андрій Стегницький.

Як повідомлялося, Верховна Рада 30 травня ухвалила у повторному першому читанні євроінтеграційний законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю" (5344-д).

Документом, зокрема, запропоновано визначення “особи з інвалідністю”, яке відповідає стандартам Конвенції ООН “Про права осіб з інвалідністю”.

Автори законодавчої ініціативи очікують, що ухвалення документа сприятиме досягненню більшої зайнятості осіб з інвалідністю, збільшенню кількості цільових надходжень до державного бюджету для соціального захисту людей з інвалідністю, розвантаженню судової системи України від усіх спорів, пов’язаних зі стягненням адміністративно-господарських санкцій за невиконання квоти на працевлаштування, зменшенню кількості державних видатків на судові витрати.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-