F-16 може бути не першим літаком, який отримає Україна - Кулеба

F-16 може бути не першим літаком, який отримає Україна - Кулеба

Укрінформ
Україна орієнтується на американські винищувачі F-16 через їхню масовість на ринку, але не виключає, що вони будуть не першими іноземними літаками, наданими нашій державі.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«Не важливо, який буде іноземний літак: чи це буде F-16 американський, чи це буде Gripen шведський, чи це буде Mirage або Rafale французький, або це буде Eurofighter – це все не принципово. Принципово – відкрити позицію, зняти це табу і отримати першу ескадрилью літаків, а потім уже будемо визначатися по доступності на ринку, по обслуговуванню, на яку саме модель робити ставку», - сказав він.

«Станом на зараз з точку зору масовості, наявності на ринку й обслуговування, базова модель – це F-16, але не факт, що F-16 буде першим іноземним літаком, який ми отримаємо», - підсумував Кулеба.

Глава МЗС заявив, що не має сумнівів, що цю опцію Україна відкриє, і влада командно працює над цим. Крім того він пояснив, що рішення щодо літаків блокують психологічні аргументи – побоювання ескалації, обґрунтування, що дуже довго вчитися і не відомо, чи потрапить зброя до російських рук – які раніше, на переконання міністра, не виправдалися.

Читайте також: Американський радник Залужного пояснив, навіщо Україні ракети ATACMS та винищувачі F-16

«Коли нам кажуть про ескалацію, ми відповідаємо дуже просто: «Куди ще? Що вам ще потрібно, щоб відбулося, щоб ви припинили говорити про ескалацію?» І в наших партнерів немає відповіді на це запитання. Вони розуміють, що цей аргумент про ескалацію не із зони раціональних аргументів. Він із зони управління страхом», - зауважив глава української дипломатії.

Як повідомляв Укрінформ, раніше міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Україна домовляється із союзниками про передачу бойових літаків та далекобійних ракет.

Уряд Британії вважає передачу бойових літаків Україні непрактичним з огляду на складнощі експлуатації такої техніки. Джо Байден відповів “ні” на запитання, чи збираються США передати Україні винищувачі F-16 американського виробництва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-