У Німеччині дискутують щодо ймовірності продажу аеропорту інвестору із росії

У Німеччині дискутують щодо ймовірності продажу аеропорту інвестору із росії

Укрінформ
У Німеччині розгорнулась дискусія навколо ймовірних планів продажу аеропорту інвестору із росії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

За інформацією агентства dpa, неплатоспроможний аеропорт Франкфурт-Ган придбає за 20 млн євро всесвітньо відома гоночна траса «Нюрбургрінг» - NR Holding, ймовірно, гроші вже переведені на довірчий рахунок. NR Holding матиме в разі схвалення контрольний пакет акцій збанкрутілого аеропорту. Інвестор підтвердив, що контракт було підписано, але зазначив, що необхідно виконати додаткові умови.

Ситуацію коментували на брифінгу в Берліні в понеділок.

«Я не можу ні підтвердити, ні спростувати те, що проводиться процес аналізу інвестицій і що така заявка надійшла», - сказав речник Мінекономіки Роберт Северін, зауваживши, що питання продажу збанкрутілої компанії вирішує сама ця компанія, але остаточний дозвіл має надати Міністерство економіки.

Читайте також: В уряді Німеччини заявили, що передадуть Україні танки якнайшвидше

Северін запевнив, що в процесі аналізу інвестиції, якщо до цього дійде, відповідно до Закону про зовнішню торгівлю та платежі перевірятимуться всі необхідні дані, зокрема, з точки зору безпеки. Речник не зміг сказати, чи належить цей аеропорт до критичної інфраструктури ФРН, зауваживши, що це «складна оцінка».

Ситуація набула розголосу через те, що NR Holding належить російському фармацевтичному олігарху Віктору Харитоніну, прізвище якого хоча й не перебуває в жодному санкційному списку ЄС, але є в списку США.

Нюанс ще й в тому, що розташований між Франкфуртом і Люксембургом аеропорт є колишнім військовий аеродромом США. Єдиний великий аеропорт землі Рейнланд-Пфальц не має залізничного сполучення, але має рідкісний і бажаний дозвіл на нічні польоти. Останнім часом він обслуговував в основному недорогих перевізників, які здійснюють рейси до європейських напрямків.

Читайте також: Україна очікує від Німеччини не лише Leopard, а й запчастини до них

Проти продажі аеропорту афілійованій з росіянином компанії виступили низька політиків. Зокрема, депутатка Бундестагу від опозиційного блоку ХДС/ХСС Юлія Клекнер заявила: «Той, хто в наш час досягає успіху у фармацевтичному бізнесі в росії, може зробити це тільки з благословення путіна. А його благословення не віщує нічого доброго», - сказала вона.

Харитонін посідає 66-е місце в російському списку Forbes. За даними цього видання, у 2021 році він був найбільшим виробником вакцини від коронавірусу «Спутник V».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-