Наслідки обстрілу Херсона та населених пунктів області

Наслідки обстрілу Херсона та населених пунктів області

Укрінформ
7 лютого, 13:00 - брифінг на тему: “Наслідки обстрілу Херсона та населених пунктів області".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер:  Юрій Соболевський - перший заступник голови Херсонської обласної ради (онлайн).

Актуальні питання:

— наслідки обстрілу Херсона та населених пунктів області;

— як пройшла масштабна медична евакуація з Херсона;

— ситуація з критичною інфраструктурою;

— як живе Херсон після деокупації.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн - включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

У деокупованих сільських громадах Херсонщини не вистачає робочих місць – начальник Нововоронцовської СВА 

У деокупованих сільських громадах Херсонщини не вистачає робочих місць, люди хочуть працювати. 

Як передає Укрінформ, про це під час обговорення у ході круглого столу в Укрінформі на тему «Відновлення громад на звільнених територіях - виклики і перспективи» заявив начальник Нововоронцовської селищної військової адміністрації (СВА) Бериславського району Херсонщини Андрій Селецький.

«По селах – хочу наголосити, це на сьогодні мій головний напрямок… люди дуже хочуть працювати, дуже не вистачає робочих місць, катастрофічно. І це (відсутність роботи – ред.), може призвести до неповоротних наслідків – таких як мародерство, розтягування всього, що недобре лежить», - зазначив Селецький. 

За його словами, з-понад 5 тисяч жителів громади, що зараз тут проживають, половина готові «закачувати рукави», повертатися до  роботи. Тому влада нині працює  над тим, щоб завести у громаду «хоч якесь» виробництво. 

Селецький підкреслив, що у деокупованих громадах правобережжя Херсонщини дуже багато руйнацій – знищені дороги, будівлі, комунальні заклади, пошкоджене рухоме та нерухоме майно. Це уповільнює вихід на «рейки», до стандартів життя, яке було до широкомасштабного вторгнення. Правобережжя ворог продовжує обстрілювати, тому наразі нагальне питання створення для селян умов для проживання. Що стосується відновлення, то це буде актуальним тоді, коли війська російських агресорів відженуть з лівобережжя. 

Водночас Селецький звернув увагу, що потрібно збільшити кількість бригад, які працюють над відновленням електропостачання у громаді. «До 11 листопада на території нашої громади працювали чотири бригади з відновлення електропостачання… Після 11 листопада, після звільнення Херсона, залишилася одна бригада. І якщо до 11 листопада у нас були перспективи підключення електромережі нашої всієї громади до кінця минулого року, на сьогодні у нас, дай Боже, до початку літа», - каже Селецький. 

За його словами, зрозуміла увага до обласного центру – адже там проживає більше мешканців та  більше інфраструктури, проте потрібно боротися з меншовартістю селянина у суспільстві.

Селецький також відзначив, що громадам допомагають, вони не кинуті напризволяще. Проте наразі потрібна комунікації з приводу того, яка саме гуманітарна допомога необхідна. 

За словами начальника Станіславської сільської військової адміністрації Херсонського району Олександра Бабуцького, кожна деокупована громада на правобережжі знаходиться під обстрілами, багато територій не розміновано, тому люди не можуть повернутися до нормального життя, до роботи – не працюють аграрні підприємства, не сплачуються податки. 

Він подякував волонтерам, які привезли допомогу після деокупації громади – генератори та паливо до них, продуктові набори, наразі у громаду починає надходити дуже багато будівельних матеріалів. Начальник військової адміністрації зазначив, що найбільше у громаді постраждало село Олександрівка – там зруйновано 95% будинків, більше як 900 будинків треба відбудовувати. «Якщо окупацію пережили шістнадцять людей, то зараз їх уже близько двохсот, 114 будинків латають. І це найбільше нас згуртовує – що допомагають і закордонні друзі, і з усієї України - і продукти везуть, і будівельні матеріали», - розповів начальник сільської військової адміністрації.

Бабуцький також підтримав необхідність переходу до  раціонального надання гуманітарної допомоги – щоб люди, які справді потребують, отримували допомогу від волонтерів та держави водночас, щоб жителі сільської громади не втрачали стимули самостійно працювати і забезпечувати себе. При цьому, як він підкреслив, діяти треба обережно, адже люди зазнали втрат, і вони не мають відчути себе покинутими.  Проте він акцентував на тому, що зекономлені резерви потрібно направляти ЗСУ, оскільки правобережжя повернеться до нормального життя лише після звільнення лівобережжя. 

Як зазначила під час обговорення співробітниця  Нововоронцовської військової адміністрації Алла Торчанська, наразі населення на деокупованих територіях Херсонщини завдяки гуманітарній допомозі не голодує, у людей є запас харчів. На її думку, таку допомогу продуктами люди, що пережили окупацію, сприймають також, як компенсацію за страждання, яких вони зазнали. Проте, як підкреслила Торчанська, наразі треба акцентувати увагу на інших потребах, наприклад, на тому, щоб було чим опалювати помешкання. За її словами, люди оговтуються від окупації і треба вже думати про те, що робити далі, чим зарадити державі, собі, а не очікувати, хто яку допомогу привезе. 

Організатори заходу - Центр Близькосхідних досліджень, Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Як повідомляв Укрінформ, Військові Сил оборони визволили правобережну частину Херсонської області, зокрема і місто Херсон. Частина області, що розташована на лівому березі Дніпра, тимчасово захоплена російськими військами. 

Жителі деокупованої Херсонщини потребують психологічної допомоги - експерти

Чимало жителів Херсонської області, які певний час перебували під російською окупацією, гостро потребують психологічної допомоги.

Як повідомляє Укрінформ, про це в ході круглого столу «Відновлення громад на звільнених територіях - виклики і перспективи» заявив очільник Нововоронцовської селищної військової адміністрації Бериславського району Херсонщини Андрій Селецький. 

«Дуже великі руйнації психологічні, якщо їх можна так назвати. Нещодавно почув такий, досить чіткий наратив, що люди, які були в окупації, стали злішими взагалі до навколишнього середовища. Є дуже багато причин - надуманих, індивідуальних, об’єктивних - але факт залишається фактом... Люди стали злішими - не в плані агресії, а в плані несприйняття будь-яких змін. Тобто нічого не зміниться, вже пробували, вже було і так далі. Тому дуже важливий момент - психологічна робота не для галочки», - сказав Селецький.

Як зазначила співробітниця Нововоронцовської військової адміністрації Алла Торчанська, одна з найсерйозніших проблем деокупованих населених пунктів - психологічна допомога населенню, її «абсолютно» не вистачає, це великий пробіл. За її словами, люди під час окупації терпіли, надягали «маски», щоб вижити, чинити спротив окупантам, приховували свої емоції. Торчанська підкреслила, що за чотири місяці в окупації вона жодного разу не плакала, не можна було показати страх і біль, бо цим могли, побачивши її слабкість, скористатися вороги.

А зараз «виходить» назовні те, що було глибоко приховано. Торчанська розповіла, що інколи до неї звертаються люди, яким не потрібна гуманітарна допомога, їм просто потрібно поговорити, поплакати про те, що у них зруйнований будинок, життя зупинилося.

«І от психологічної допомоги – її немає. Ми не психологи, ми намагаємося розрадити з точки зору свого досвіду... Але треба працювати, бо ми на виході отримаємо суспільство з величезною діркою посеред душі і серця, яку ми не знатимемо як залатати», - каже співробітниця Нововоронцовської військової адміністрації. При цьому треба пам’ятати, що після перемоги у громади повернуться військовослужбовці, яких також потрібно буде «латати» психологічно, додала Торчанська. А з цивільним населенням треба працювати вже зараз, наголосила вона.

Своєю чергою виконавча директорка громадського центру «Нова Генерація» (Херсон) Оксана Глєбушкіна висловила переконання, що в кожну деокуповану громаду потрібно відрядити бригаду психологів. Питання – де взяти таку кількість фахівців, які мають залишатися у цих громадах надовго, роками, бо це тривала робота, а не поодинока консультація.

«Ми потребуємо інституцій, які в громадах будуть надавати професійну психологічну допомогу, психотерапевтичну допомогу», - зазначила Глєбушкіна. Це означає, що таких фахівців треба вже готувати, бо наразі їх в Україні дуже мало.

Як повідомляв Укрінформ, на думку головного координатора з надзвичайних ситуацій організації «Лікарі без кордонів» Крістофера Стоукса, на Херсонщині люди в окупації жили у постійній атмосфері страху. Тож по всій деокупованій території області є велика потреба у психологічній допомозі.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-