Джедай атакує дронами

Джедай атакує дронами

Укрінформ
Марк Гемілл задля допомоги Україні підпише обмежену кількість постерів “Зоряних воєн”

Любите кіносагу “Зоряні війни”?

Ненавидите Володимира Путіна?

Є гарні новини: щоб зібрати кошти та забезпечити ЗСУ розвідувальними безпілотниками, легендарний Люк Скайвокер розпочне продавати рекламні плакати зі своїми автографами.

В ексклюзивному інтерв’ю “Politico” Марк Гемілл (Mark Richard Hamill; 1951), - актор, який зіграв роль джедая Люка Скайвокера в культовій кіноепопеї, - заявив:

- Ми вирішили підписати обмежену кількість постерів “Зоряних воєн”. Для справжніх фанів - особливо тих, хто має стабільний дохід - це шанс ще більше заробити грошей, адже невдовзі у вас з’явиться можливість придбати раритети...

Як саме плакати будуть виставлені на продаж, ще не визначено, але ідея “залучити сотні й тисячі людей до конкурсу чи аукціону - то слушна ідея”, - висловив думку містер Гемілл. Очікується, що продаж плакатів розпочнеться цього тижня напередодні річниці війни в Україні.

Отже, два з половиною роки тому зсивілий Люк Скайвокер клявся-божився, що більше ніколи не візьме до рук світловий меч. Але... Часи змінюються, і ми змінюємося з ними. І - нехай буде з вами Сила!

***

Це насправді велике повернення джедая до фанів. Відомо, що американський кіноактор не продавав власних речей з автографами, починаючи з 2017 р., коли в прокат вийшла свіжа серія саги - “Зоряні війни: Епізод 8 - Останні джедаї”:

- До подібних речей я не часто вдаюся, - сказав він, додавши, що щасливий зробити це, щоб підтримати Україну, чия боротьба з Росією  “надихає”.

Також Марк Гемілл завив: те, чого у світах “Зоряних війн” він навчився, - слід робити “правильні речі для блага всіх, а не керуватися виключно власними інтересами”. Проте, порівнюючи два світи - кіно- та реальний, не слід применшувати “справжні” жахи, з яким стикаються українці:

- Одна справа - кіноказка для дітей, якою спочатку були “Зоряні війни”, інша - реальність, сувора жахлива реальність, що діється в Україні.

Як це відбуватиметься.

Кошти, виручені від продажу плакатів з автографами джежая Люка Скайвокера, одразу перераховуватимуться на українську фандрайзингову платформу “United24”.  Нагадаю, наприкінці вересня минулого року Марк Гемілл став послом проєкту української платформи “Армія дронів”. Сталося це після того, як президент України Володимир Зеленський особисто попросив джедая приєднатися до боротьби з “імперією зла”, як він назвав Росію, маючи на увазі алюзію із Першою Галактичною імперію, жорстокою супердержавою на чолі зі злим диктатором, імператором Палпатіном (актор Йєн Макдермід) у кіносазі “Зоряні війни”.

Спочатку йшлося про десять дронів-розвідників “RQ-35 Heidrun” данського виробництва, нині масштаби вимірюються майже тисячею безпілотників. Зокрема, як повідомив своїм фанам у Twitter Марк Гемілл,  тільки у січні 2023 р. ним через додаток Air Alert зібрано для “Армії дронів” 5 124 375 грн ($130 тис).

***

Американський актор стверджує, що “в захваті” від того, що проєкт зі збору коштів для ЗСУ перетворився на цю “масову всесвітню акцію”:

- Усе, що я можу ще зробити, яким би незначним воно не здавалося, - і надалі відчувати зобов’язаним це робити.

Нагадаємо, веб-проєкт “Армія дронів” передбачає придбання, навчання операторів, технічне обслуговування та бойове використання безпілотників, основна мета яких - спостерігати за лінією фронту. Свою позицію Марк Хемілл пояснює доступно:

- У сучасній війні дрони вкрай важливі. Вони - очі в небі, що захищають кордон суверенної держави і 24/7 чатують ворога.

Це спільний проєкт Міністерства цифрової трансформації та Держспецзв’язку України, Генерального штабу ЗСУ та фандрайзингової платформи United24, створеної в Україні 5 травня 2022 р. Наразі вона залучила до потреб української армії понад €252 млн донатів із 110 країн світу. До речі, іншими амбасадорами глобальної ініціативи United24 стали футболіст Андрій Шевченко, тенісистка Еліна Світоліна, боксер Олександр Усик, астронавт Скотт Келлі, акторка Лієв Шрайбер, співачка Барбра Стрейзанд, кантрі-співак Бред Пейслі, історик Тімоті Снайдер,  гурт “Imagine Dragons”, дизайнер Демна Гвасалія та інші знаменитості.

***

- Марку, ви стали першим амбасадором, який допомагатиме Україні збирати кошти на підтримку ЗСУ. Для українців це дуже важливий знак. Як і у “Зоряних війнах”, добро переможе зло, а світло - темряву. З вами у команді інакше бути не може. Дякую за підтримку українського народу в нашій боротьбі за свободу. - сказав Володимир Зеленський Марку Геміллу під час відеодзвінка 29 вересня 2022 р.

 Завдяки внескам донорів на “Армію дронів”  Збройні сили України вже отримали 986 безпілотників. Загальна сума закупівель - 1 905 508 866 гривень, або $51 119 486.

І - останнє на сьогодні.

Всесвітньовідома співачка Барбра Стрейзанд (Barbra Joan Streisand; 1942), чиї дідусь із бабусею свого часу емігрували з України, кошти на “Армію дронів” не збирає... Але на фандрайзинговій платформі United24 - погортайте, не пошкодуєте - чимало різних напрямків, і ви побачите, що у межах  “Медичної допомоги” (ліки, обладнання, медичні товари тощо) голлівудська кінодіва зголосилася реалізувати оригінальну програму “24 000 Friends Оf Ukraine” (“24 000 друзів України”). Під час відеодзвінка 23 вересня 2022 р. Барбра Стрейзанд сказала  президенту України:

- Сила і мужність українського народу є джерелом натхнення для всіх, хто в цілому світі підтримує демократію та бореться з авторитаризмом. Ви та український народ маєте мою повну підтримку.

Відтоді володарка премій “Оскар”, “Еммі”, “Греммі”, “Тоні” і “Золотий глобус” прагне залучити 24 000 передплатників на... щомісячний внесок $24 і спрямувати акумульовані кошти саме на підтримку героїчної праці українських медиків; бо це також – частина широкого фронту боротьбі з Росією. Уявляєте, якщо завдяки Барбрі Стрейзанд щомісяця Україна матиме $576 тис цільових коштів, а щорічні доплати нашим лікарям та медсестрам складуть $6,912 млн, або: 257 663 117 грн.

Але, як-то кажуть, це вже зовсім інша історія.

Олександр Рудяченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-