Глава Польської православної церкви вибачився за скандальний лист кірілу

Глава Польської православної церкви вибачився за скандальний лист кірілу

Укрінформ
Глава Польської автокефальної православної церкви (ПАПЦ) митрополит Сава вибачився за форму свого вітального листа на адресу глави рпц кіріла (гундяєва), зазначивши, що він засуджує російську агресію в Україні і підтримує незалежність ПЦУ.

Про це йдеться у зверненні глави ПАПЦ до польських православних вірян, опублікованому на офіційній інтернет-сторінці церкви, передає Укрінформ.

Як зазначив митрополит Сава, його “звичайне” особисте привітання на адресу московського патріарха викликало занепокоєння серед частини вірян церкви і багато коментарів у публічному просторі, відтак він хоче прояснити свою позицію.

“Я засуджував і засуджую злочинне вторгнення російської федерації в незалежну Україну. Таку позицію я висловлював у березні 2022 року, звертаючись щодо її припинення до російської федерації та особисто до святішого патріарха кіріла”, - написав глава ПАПЦ.

Читайте також: Побєдобєсіє після 24 лютого. Богослови вже відкрито говорять про єресь рпц

За його словами, він неодноразово висловлював свій “подив і розчарування словами патріарха кіріла про війну в Україні”.

“Я не поділяв і не поділяю цих думок і вважаю, що вони не служать відновленню миру в Україні і негативно впливають на сприйняття Православ'я”, - констатував митрополит Сава.

За його словами, він, єпископат, духовенство та польські православні віряни “підтримують український народ у його прагненні до відновлення повної свободи, суверенітету та цілісності країни”.

Він підкреслив, що від самого початку війни ПАПЦ “підтримувала і продовжує підтримувати необхідність незалежності Православної Церкви в Україні”.

Він зазначив, що польська церква неодноразово зверталася до Святішого Патріарха Константинопольського Варфоломія з проханням скликати предстоятелів помісних православних церков для “прийняття загальноправославного рішення з цього приводу, вирішуючи складну канонічну ситуацію, щоб уникнути подальшого розколу у лавах православ'я”.

Читайте також: Структури рпц є одним із найбільших інструментів російського впливу в Україні – В’ятрович

Торкаючись вітального листа на адресу кіріла, глава ПАПЦ зазначив, що цей документ був формально-протокольним без врахування складної геополітичної ситуації.

“З перспективи останніх кількох днів і трактування багатьма моїх намірів і слів у спосіб, що суперечить моїм поглядам, свідчить про те, що я був неправий і ситуація вимагала більшої обережності. Тому висловлюю жаль з приводу того, що викликав такий гучний медійний галас, завдавши громаді Польської автокефальної православної церкви незаслуженого болю”, - наголосив митрополит Сава.

Як повідомляв Укрінформ, у вітальному листі глави ПАПЦ на адресу кіріла гундяєва з приводу з 14-річчя його інтронізації, розміщеному на офіційному сайті рпц, підкреслювалося, що “ворогу віри не подобається церковна стабільність, він намагається її зруйнувати”. “Те, що сталося в Україні, наочно свідчить про це. Однак cила Божа велика, вона непереможна. Глибоко віримо, що зло, яке руйнує Божественний церковний організм, буде знищене Христом - Переможцем смерті та пекла”, - йшлося в листі митрополита Сави на адресу гундяєва.

На цей лист відреагувало Посольство України в Польщі. Посол України в РП Василь Зварич назвав таку форму привітання “соромом і ганьбою”, зазначаючи, що цей лист був написаний “ворогами Польщі”.

Читайте також: На Тернопільщині хочуть з’ясувати, чи законно користується спорудами Почаївської лаври УПЦ МП

Заступник глави МЗС Польщі Павел Яблонський назвав лист митрополита Сави на адресу глави рпц “абсолютно фатальною ситуацією, яка заслуговує на максимальне засудження”.

Фото: orthodox.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-