Президентка ПА НАТО відвідала зруйновану росіянами Бородянку

Президентка ПА НАТО відвідала зруйновану росіянами Бородянку

Фото
Укрінформ
Заступниця голови Верховної Ради України Олена Кондратюк та президентка Парламентської Асамблеї НАТО Жоель Гарріо-Майлям 4 лютого відвідали Бородянку.

Про це передає кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні у мене вже друга нагода зустрітися з пані Президенткою Парламентської Асамблеї НАТО. До цього ми бачилися у Брюсселі. Хочу подякувати Вам від імені парламенту України і всього українського народу за цей візит. Ваш приїзд — для нас, це  абсолютно точно, дуже важливий”, - сказала Кондратюк, звертаючись до президента ПА НАТО.

Кондратюк і Гарріо-Майлям ознайомилися у Бородянці з наслідками окупації цього населеного пункту військами рф. Зокрема, вони оглянули руйнування багатоповерхових будинків, пошкоджений пам’ятник Тарасу Шевченку, на якому лежали дитяча іграшка і букет квітів, і - графіті британського вуличного художника Бенксі  на стіні одного з приміщень пошкодженого дитсадка “Буратіно”, на якому маленький хлопчик перемагає дорослого дзюдоїста.

Читайте також: В ОП обговорили з президентом Парламентської асамблеї НАТО євроатлантичну інтеграцію України

Заступник Голови ВР і президент Парламентської Асамблеї НАТО ознайомилися і з модульним містечком, розміщеним біля зруйнованої школи, оглянули кухню, дитячу кімнату, поспілкувалися з мешканцями цих будинків.

“Ми, звичайно, ведемо дуже багато переговорів і дискусій у великих кабінетах. Але саме тут ми бачимо, як живуть прості українці, які кожен день докладають максимум зусиль, щоб Україна жила, працювала, перемагала. І саме сьогодні, у цьому модульному містечку, ми можемо говорити про те, що Україні зараз необхідно найбільше. Перш за все, це, звичайно, оборонна зброя, боєприпаси, але це і наступальна зброя тощо”, - заявила Кондратюк.

Заступниця очільника українського парламенту зазначила, що  також дуже важливо, щоб емоція, яку гостя відчула під час цього візиту,  була передана якомога більшій кількості депутатів і народів, з якими вона спілкується.

Читайте також: Європарламент підтримав ініціативу Зеленського щодо гарантій безпеки для України - Єрмак

“Пані Президентко, я б ще хотіла сказати Вам, що ми очікуємо (і  того — ред.), що всі європейські парламенти доєднаються до тої ініціативи, яку зробила Парламентська Асамблея, а саме — про визнання рф країною-терористом, створення спецтрибуналу”, - уточнила вона, звертаючись до Гарріо-Майлям.

Зі свого боку очільниця ПА НАТО подякувала за запрошення її до України.

“Точиться боротьба, агресор дуже потужний, і потрібна зброя, потрібно все, і навіть літаки. І ми намагаємося з трибуни Парламентської Асамблеї НАТО про це сповіщати на цілий світ, говорити, що ми, звісно, маємо іти на якісь жертви, і що наші жертви — ніщо проти того, що зазнає український народ”, - сказала Гарріо-Майлям. 

Вона також сказала, що сміливість і мужність українців не може не вражати, і звикнути до подвигу українського народу неможливо.

Читайте також: Рада очікує від уряду нові пропозиції щодо євроінтеграційних законопроєктів — Кондратюк

“Сміливість, мужність і рішучість українців, їхня незламність не може не вражати. І вона править нам усім за приклад того, як треба боронити свою свободу, демократію, життя своє і своїх рідних, і як боронити безпеку народів Європи. Стійкість України нас захоплює і надихає. Неможливо звикнути до подвигу українського народу”, - сказала вона.

Гарріо-Майлям уточнила, що Парламентська Асамблея НАТО від перших годин повномасштабної війни з рф стала в обороні України. Вона запевнила, що ПА НАТО рішуче і неухильно підтримує Україну.

“І парламентарі, звичайно, важливі. Вони важливі тому, що вони представники народу, і саме у цій ролі ми хочемо запропонувати свою допомогу, особливо у відбудові України. Україна має вже зараз, ведучи боротьбу, починати відбудову. І тому я хочу звернутися до вас із цією обіцянкою допомоги", - заявила президент ПА НАТО.

Читайте також: Віцеспікерка Бундестагу після відвідин Бородянки: Ми не повинні забувати про цю рану

Відповідаючи на питання, вона уточнила, що вона разом з колегами там перебували як представники Асамблеї НАТО.

“Це парламентарі країн НАТО, це — не організація НАТО. Це - люди, що можуть закликати НАТО якомога швидше і більше допомагати. Ми можемо звертатися до людей, до генерального секретаря, до лідерів відповідних країн, щоб надати цю допомогу. Ми боремося за мир через перемогу України, і ми розуміємо, що перемагати треба швидко, що починати перемагати треба вже тепер”, - сказала Гарріо-Майлям.

За її словами, це означає різні види допомоги, у тому числі  військову.

“Але треба зрозуміти, що виявилося, що країни НАТО не готувалися, як і ніхто не готувався, до такої масштабної війни. Ми не маємо навіть у себе потрібного боєзапасу, щоб відповідати потребам такої інтенсивної війни. Тому це означає, що ми маємо всі разом впрягатися і працювати, щоб виробити той потенціал, який допоможе досягнути нашої мети — миру через перемогу”, - вважає вона.

Заступник Голови ВР Кондратюк та президент Парламентської Асамблеї НАТО Жоель Гарріо-Майлям відвідали зруйновану росіянами Бородянку / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

                   

Як повідомлялося, заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква обговорив із президентом Парламентської асамблеї НАТО Жоель Гарріо-Майлям питання євроатлантичної інтеграції України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-