Українські спортсмени, яких вбила росія

Українські спортсмени, яких вбила росія

Укрінформ
З моменту повномасштабного вторгнення від рук росії загинуло щонайменше 184 українських спортсмени. 

Кожен день новинну стрічку поповнюють імена нових атлетів, які більше ніколи не вийдуть на татамі, ринг, басейн, доріжку... 24-го лютого частина з них свідомо взяла до рук зброю і стала на захист України. До інших російська ракета прилетіла в дім. Поки Міжнародний олімпійський комітет «найрішучішим чином відкидає наклепницькі заяви», Укрінформ вирішив нагадати МОК з Томасом Базом на чолі, хто зі спортсменів заслуговував би на медаль. На всі медалі світу.

Максим Чумак, дзюдо

Український спортсмен, майстер спорту з дзюдо і самбо вступив до лав нацгвардії 26-го лютого. За успішне виконання завдань йому присвоїли звання лейтенанта. Максим разом з побратимами став легендою лісу під Кремінною. Його навички високо оцінили і він отримав медаль «За мужність» III ступеня. 38-річному військовому дзюдоїсту готували орден ІІ ступеня. І Чумак отримав його, але посмертно. російський снаряд забрав життя Максима прямо в автівці.

«Дар» не встиг побачити заяву МОК. Він боронив Україну від росіян на Луганщині. «Немає таких слів щоб описати біль від втрати єдиного сина, коханого чоловіка, люблячого брата, тата… Війна забирає найкращих» - написала його кохана дружина Анна Литвиненко у Фейсбуці. Чемпіон України з дзюдо навіки став Героєм, поки російський боєць без правил, зокрема Петро Ян, тішиться знайомством з путіном.

Марія Лебідь, бальні танці

«Хочу розповісти вам трохи про себе: мені 15 років, маю музичну освіту, захоплююсь вивченням англійської мови. Моє хобі – це домашнє квітництво. Я цілеспрямована, доброзичлива і працьовита. Намагаюсь ставитися до життя з гумором і позитивом», - написала про себе 15-річна Маша перед виборами президента школи. росія вбила її в квартирі дніпровської багатоповерхівки 14 січня. Черговий терористичний акт за мовчазної підтримки російських спортсменів забрав життя юної бальниці. 

Марія могла б тріумфувати на найпрестижнішому танцювальному фестивалі Blackpool Dance Festival, як інші українські танцюристи. росіяни забрали в неї цю можливість. 

Євген Колесніченко, гандбол

Чемпіон України з гандболу, колишній гравець донецького «Шахтаря» теж не залишився осторонь і 24-го лютого пішов до тероборони Київщини. Колишній гандболіст загинув у боях на сході України. У Євгена залишилася троє дітей, які точно знають, хто їхній Герой. Про це донька Аня написала в одному зі своїх шкільких творів. 

«Я хотіла б розповісти про мого сучасного героя України. Мій герой розуміє мене та підтримує, як ніхто інший. І цей герой — мій тато. Він пішов на війну 24.02.22. Герой України зараз знаходиться на Сході. Він снайпер.До війни мій тато працював на звичайній роботі, а зараз він військовий, який захищає мою домівку та мене. Раніше, десь у четвертому класі, моїм героєм був Тарас Григорович Шевченко. Я дивувалася його хоробрості й відважності. Але зрозуміла, що мій герой — мій тато. Його звати Євгеній Колесніченко. Скажу чесно, що всі українські військові — герої. Але мій тато кращий, йому нема рівних. Я його дуже люблю та ціную. І чекаю зустрічі», - написала дівчинка.

Катерина Дяченко, художня гімнастика

Однією з тисяч загиблих від рук росії в Маріуполі стала 11-річна художня гімнастка. Дівчинку вбили разом з батьком у їхньому будинку. російська авіабомба розтрощила дім, а юну гімнастку знайшли під завалами. Її братик і матір зазнали  численних ушкоджень і були транспортовані в лікарню. Згодом на медзаклад впала авіабомба. росіяни вбили всю сім'ю Дяченків. Паралельно з цим російські гімнастки сестри Аверіни прийшли підтримати путіна на черговому мітингу-концерті, прихопивши із собою олімпійські медалі.

«Вона мала підкорювати сцени та дарувати посмішки світу. У чому винні діти?», – написала тренерка дівчинки в соцмережах. За логікою росії, винною Катя була за те, що живе в Україні. Чи зможуть Аверіни виступити на Олімпіаді, попри свій російський паспорт?...

Євген Малишев, біатлон

Український біатлоніст загинув 1 березня на початку повномасштабного вторгнення під Харковом. За 9 днів, 10 березня, атлету виповнилося б 20 років. Через росію Євген назавжди залишиться членом юніорської збірної України. Малишев брав участь у юнацьких зимових Олімпійських іграх-2020 в швейцарській Лозанні. Спортсмен міг би поборотися за ліцензію на паризькі Ігри, але його життя обірвалося через росіян.

Читайте також: Лист президенту МОК Томасу Баху

Це лише маленька частка українських спортсменів, що загинули у війні з росією. На жаль, цей список продовжуватиметься.

Боротьба з МОК триває. росії не місце на Олімпіаді

Більше сотні українських спортсменів ніколи не поборяться за олімпійські медалі, ніколи не виховають олімпійського чемпіона. Очевидно, що в цьому винні росіяни, які ведуть загарбницьку війну. Декого з них мотивували перемоги(не без допінгу) росіян на міжнародних турнірах. 

Читайте також: Заява МОК - черговий виклик для України на спортивному фронті

Після стількох загиблих українських спортсменів різного віку, статі й статусу, після 11 місяців повномасштабного вторгнення МОК пропонує повернути росіян на Олімпіаду. Особливо цинічно виглядає реакція Міжнародного олімпійського комітету. Він називає критику допуску росіян і білорусів до Олімпіади «наклепницькими заявавми, які не можуть бути основою конструктивного обговорення». Більше 130 українських полеглих спортсмени - це правда, і ця цифра зростає майже кожного дня. За даними народної депутатки і колишньої легкоатлетки Ольги Саладухи лише за останній тиждень під Бахмутом загинуло більше десяти українських спортсменів. 

Якщо не ізолювати росію від цивілізованого світу, зокрема в спорті, то терор продовжиться, посилюючись кожного дня.

За матеріалами проекту «Янголи спорту» від спортивного комітету України

Віталій Ткачук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-