Заява МОК - черговий виклик для України на спортивному фронті

Заява МОК - черговий виклик для України на спортивному фронті

Укрінформ
Міжнародний олімпійський комітет опублікував заяву, в якій припустив, що російські й білоруські атлети зможуть взяти участь в Олімпіаді-2024.

Після майже року повномасштабного вторгнення росії на територію України МОК активно просуває ідею повернення росіян і білорусів на паризькі Олімпійські ігри. Враховуючи важливість спорту в пропагандистській машині кремля, росія намагатиметься реалізувати цей задум через своїх посередників. Що ж мав на увазі МОК і чому допуск росіян і білорусів до змагань матиме катастрофічні наслідки, читайте в матеріалі від Укрінформу.

Позиція МОК: ми з Україною, але «не все так однозначно»

У своїй нещодавній скандальній заяві МОК акцентував одразу на трьох напрямках своєї роботи. Перший стосувався допомоги Україні й нашим атлетам під час російського вторгнення. В заяві йшлося про продовження допомоги українцям. Також був заклик до міжнародних федерацій: всіляко допомагати нашим спортсменам з тренуваннями.

У цій площині до Міжнародного олімпійського комітету претензій бути не може. МОК під головуванням Томаса Баха створив так званий «Фонд Солідарності» задля допомоги українським спортсменам. В кінці минулого року Національний олімпійський комітет відзвітував, що завдяки роботі фонду було реалізовано 137 проектів на підтримку українських спортсменів. 

Про сам фонд неодноразово говорив і Томас Бах, зокрема під час візиту до Києва. Саме там президент МОК оголосив про збільшення бюджету фонду з 2.5 до 7.5 мільйонів євро.

Іншим аспектом роботи, на якому наголосили в заяві, стало продовження санкцій для росіян і білорусів. МОК вкотре зауважив, що забороняє проведення міжнародних змагань, організованих або підтриманих міжнародними федераціями чи олімпійськими комітетами інших країн в росії та білорусі. Окрім того, Міжнародний олімпійський комітет заявив, що забороняє прапори, гімни й будь-яку іншу символіку росії й білорусі на змаганнях. 

Після цього в заяві йшлося про головне: можливий допуск росіян і білорусів до Олімпійських Ігор-2024 в Парижі. МОК зауважив, що  «жоден спортсмен не повинен бути позбавлений права брати участь у змаганнях лише через його паспорт». Можливо, проблема не в паспорті, а в загарбницькій війні країни, яку вони представляють на міжнародній арені? Цього питання, на жаль, ніхто не поставив.

Україна - проти. Можливий бойкот ОІ-2024

За словами міністра молоді та спорту і за сумісництвом президента Національного олімпійського комітету Вадима Гутцайта, українська сторона очікувала на подібний розвиток подій. Міністр зауважив, що питання допуску росіян до Олімпіади підняв сам Томас Бах під час останнього саміту МОК. 

Читайте також: Гутцайт: Для нас не припустимо, щоб російські та білоруські спортсмени брали участь в Олімпійських іграх

Вадим Маркович у своєму виступі вкотре наголосив на тому, що російські спортсмени повинні бути виключені з усіх змагань на період російського вторгнення. Щобільше, він зауважив, що  допоки російські війська будуть на території України, говорити про повернення росіян - абсурдно.  На своїй сторінці у Фейсбуці міністр був радикальнішим і припустив, що Україна бойкотуватиме Олімпійські ігри, якщо до них допустять росіян.

Читайте також: Зеленський запросив президента МОК до Бахмута

Президент України Володимир Зеленський взагалі запропонував Томасу Баху відвідати Бахмут і побачити на власні очі, що нейтральності не існує.

Подвійні стандарти МОК

Після заяви Міжнародного олімпійського комітету низка українських спортсменів, чинних і на пенсії, зокрема Лілія Подкопаєва, Дар‘я Білодід, Олег Верняєв, Олексій Середа та інші, висловилися проти пропозиції МОК. Російські спортсмени - це деталі однієї великої пропагандистської машини кремля. Довести це занадто просто. 

Достатньо  увімкнути будь-який публічний виступ президента рф путіна і порахувати кількість російських спортсменів поряд з ним. На одному з останніх концертів-мітингів  в «Лужниках» підтримати російського диктатора зі сцени прийшли гімнастки Вікторія Лістунова, сестри Аверіни, фігуристи Вікторія Синіцина, Микита Кацалапов, Євгенія Тарасова, Володимир Морозов, плавець Євген Рилов. Щобільше, кожен з них прихопив із собою олімпійську медаль. 

Томас Бах парирував би це однією із цитат офіційної заяви МОК. Там йшлося про те, що спортсменів перевірятимуть на рахунок їхньої підтримки російського вторгнення. 

Це слабкий аргумент з багатьох причин. Чи фактична приналежність до армії рф вважається підтримкою вторгнення в Україну? Наприклад, на зимовій Олімпіаді-2022 у Пекіні мінімум 34 російські спортсмени були військовими, серед них 15 мають офіцерське звання.

Є те, що заперечити очільник МОК не зможе. За інформацією президента Зеленського від 14 грудня 2022-го року, з моменту повномасштабного вторгнення від рук росії загинуло 184 українських спортсмени. Зі списком загиблих за незалежність України спортсменів можна ознайомитися на сайті спортивного комітету України. За оновленими даними міністра молоді та спорту України, 320 спортивних об’єктів зазнали пошкоджень внаслідок російських обстрілів. 

Ситуацію з допуском росіян і білорусів до Олімпіади варто розглядати лише через призму війни. Якщо вони зможуть виступати на змаганнях такого рівня, то російська пропаганда отримає новий матеріал для своїх сюжетів. Потім з’являться мотиваційні ролики зі спортсменами-кадровиками армії рф. На цьому тлі в Україну піде чергове вмотивоване м’ясо. 

Зупиняти російську навалу буде умовний Сергій Стаховський. Спортсмен, який теж не обирав паспорт. Він обрав свободу. 

Читайте також: НОК України розгляне можливість бойкоту літніх Олімпійських ігор у 2024 році

Якщо пан Бах не розуміє масштабів проблеми й хоче консультуватися з приводу допуску росіян і білорусів до Олімпіади, то тільки з такими, як Стаховський. Спортсменів, які захищають свій дім зі зброєю в руках, в Україні вистачає.

Фото:  mms.gov.ua, instagram.com, noc-ukr.org

Віталій Ткачук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-