Народ України проти «Групи Вагнера»

Народ України проти «Групи Вагнера»

Укрінформ
7 грудня, 11:00 -  брифінг голови юридичної компанії McCue Jury & Partners Джейсона МакК’ю та українських посадових осіб з приводу  справи «Народ України проти «Групи Вагнера».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Коротко. Першого листопада в англійських судах була розпочата судова кампанія простих українців проти Євгена Пригожина і так званої «Групи Вагнера». Судове переслідування почалося за поданням британського юриста Джейсона МакК’ю. Він та інші учасники брифінгу обговорюватимуть, як просувається справа.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У суді Лондона розпочали справу про визнання ПВК "Вагнер" терористичною організацією - британський юрист

Юридична компанія McCue Jury & Partners 1 листопада подала до Верховного суду Лондона позов від групи українців проти ПВК «Вагнер» та її засновника Євгенія Пригожина з метою довести, що ця військова організація, яку наймає путін, діє на території України терористичними методами, і добитися компенсації для народу України.

Про це повідомив голова компанії Джейсон МакК’ю на пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

Британський правник розповів, що цілі ініційованої ним юридичної кампанії - отримати справжні, а не символічні репарації для компенсації жертвам війни в Україні, добитися притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах, розкрити правду про військову машину путіна і показати російських загарбників тими, ким вони є, - терористами, а росію - корумпованою державою, яка наймає терористів для ведення війни.

"Ми хочемо зрештою зірвати плани путіна, простими словами - стати головним болем для його військової машини шляхом залучення у масове судове переслідування по всьому світу. Першого листопада ми зробили перший крок в рамках кампанії в судах Англії - від імені українського народу проти Пригожина та групи "Вагнер". Цей кейс доведе світові, що "вагнерівці" - це терористи, і що путін у змові з ними скоює терористичні акти проти українського народу. Світ знатиме, що "вагнеріці" - це терористи-найманці, і що путін займається фінансуванням тероризму", - сказав МакК’ю.

Він акцентував, що перший кейс дуже важливий і символічний, оскільки терористична загроза ПВК "Вагнер" зростає, а її щупальці тягнуться по всьому світу - до Африки, Ірану, Сирії.

"путін використовує ПВК "Вагнер" як основну зброю в Україні. Орди "Вагнера" треба зупинити зараз, біля воріт Європи. І час стигматизувати ПВК "Вагнер" та припинити їхній бізнес. Цією першою справою ми будемо добиватися саме цього... Наш меседж до путіна і його подільників дуже простий: куди піде російська військова машина, за ними послідує ця правова кампанія ", - підкреслив голова компанії McCue Jury & Partners.

За його словами, група "Вагнер" - це лише перша ціль, а після залучення відповідних ресурсів ініціатори кампанії очікують на появу більшої кількості таких справ не лише в Британії, а й у США.

Як зазначалося на пресконференції, перший позов поданий від групи фізичних осіб, які наразі вимушено перебувають на території Великої Британії. Але оскільки загальна кількість вимушених переселенців у Сполученому Королівстві становить близько 150 тис. осіб, усі вони можуть стати потенційними позивачами. Наступні позови також можуть бути подані від представників українського бізнесу.

"Стратегія кампанії поки що не може бути повністю оприлюднена. Цей процес буде висвітлюватися, коли прийде час для вчинення тих чи інших процесуальних дій", - зазначив адвокат, доктор юридичних наук Сергій Шкляр.

Народний депутат, член Комітету ВР із питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський своєю чергою акцентував, що ініційовані McCue Jury & Partners LLP позови допоможуть державі Україна у майбутніх міжнародних судах підтвердити терористичну спрямованість режиму путіна.

"Ми обіцяємо Джейсон МакК’ю зі свого боку підтримку і на рівні парламенту, і надання тієї інформації, яка щодня скрупульозно систематизується органами державної влади України протягом усіх 286 днів війни", - зазначив Веніславський.

1 листопада юридична компанії McCue Jury & Partners подала до Верховного суду Лондона позов, в якому звинувачує Євгенія Пригожина, групу «Вагнера», путіна і осіб, пов'язаних з його воєнною машиною, в умисному заподіянні шкоди і страждань позивачам за допомогою незаконної змови, спрямованої на тероризування цивільного населення України. Ця змова включає терористичну кампанію, проведену групою «Вагнера», яка включала напади на цивільних осіб, життєво важливі об'єкти інфраструктури України, вбивства, використання зґвалтування в якості зброї війни і встановлення вибухівок навколо ядерних об'єктів.

Наприкінці листопада 2022 року представники McCue Jury & Partners вирушили до Києва, щоб знайти та зібрати докази неправомірних дій групи «Вагнера».

Ця справа та інші в рамках більш широкої кампанії юридичного протистояння громадянського суспільства будуть націлені на санкціоновані і несанкціоновані активи будь-якого підрозділу воєнної машини путіна, включаючи активи найманців, порушників санкцій, клептократів і фінансових служб, які їм сприяють.

Компанія та її старший партнер Джейсон МакК’ю раніше захищали (серед інших) жертв фронту Аль-Нусра, Справжньої та Тимчасової Ірландської республіканської армії, Ісламської держави в Сирії та геноциду проти народу Рохінджа в М'янмі.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-