Представники галузі культури ЄС збираються відвідати Україну

Представники галузі культури ЄС збираються відвідати Україну

Відео
Укрінформ
Загальноєвропейська федерація неурядових організацій культурної спадщини Europa Nostra, яка підтримується широкою мережею державних органів, приватних компаній та осіб, що охоплює понад 40 країн, планує організувати візит в Україну.

Про це Укрінформу повідомила генеральний секретар федерації Снежка Куeдвліг-Михайлович.

«Ми сподіваємося, що зможемо відправити велику делегацію Europa Nostra, сподіваємося, з комісаром ЄС Марією Габріель і представниками європейських інституцій у Київ», - сказала Куeдвліг-Михайлович.

На запитання, коли такий візит може відбутися, вона зауважила, що це має визначити українська сторона.

Читайте також: Коли ми витіснимо росію, нормальне життя повернеться на українську землю - Президент

Europa Nostra хоче, зокрема, відсвяткувати разом з українськими друзями те, що два українські проєкти, цього року вперше в майже 60-річній історії федерації, були відзначені її вищими нагородами - European Heritage Awards/Europa Nostra.

Вручення нагород відбулося цього тижня у рамках Саміту європейської культурної спадщини.

Нагороду Public Choice Award було віддано неурядовій організації - «Всесвітній день вишиванки».

Іншим лауреатом став проєкт з реконструкції Андріївської церкви в Києві.

«Ці нагороди – прояв захоплення українською культурою, красотою її матеріальної та нематеріальної спадщини, але також мужністю українців, їх відданістю нашим спільним європейським цінностям. Це також прояв нашої солідарності з Україною в ці важкі часи. Це наш чіткий сигнал великого захоплення, солідарності та підтримки», - підкреслила Куeдвліг-Михайлович.

Читайте також: Культура - як фронт, вишиванка - як броня

Ще одна українка - диригентка Оксана Линів - отримала цьогорічну нагороду Europa Nostra - Vaz da Silva European Award за визнання досягнень у збереженні культурної спадщини та підняття обізнаності в суспільствах щодо культурних цінностей. Цю нагороду, як повідомила генсек федерації, буде урочисто вручено 24 листопада в Лісабоні. Линів взяла участь у празькому культурному саміті.

Europa Nostra, як повідомив її виконавчий президент Герман Парцінгер, запустила першу в історії краудфандінгову кампанію допомоги Україні, яка зібрала упродовж кількох тижнів 50 тисяч євро. Після чого партнери в Женеві, фонд ALFI подвоїли цю суму до 100 тисяч. Гроші підуть на стипендії для людей, ангажованих в Україні для порятунку та збереження культурної спадщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-