Німецькі законодавці не погодилися надати негайний прихист російським дезертирам

Німецькі законодавці не погодилися надати негайний прихист російським дезертирам

Укрінформ
П’ять з шести фракцій німецького Бундестагу відхилили пропозицію парламентської групи Лівої партії щодо захисту російських дезертирів та ухилянтів.

Голосування відбувалося 29 вересня майже опівночі, передає Укрінформ.

Група партії Die Linke запропонувала «негайно вжити всіх необхідних заходів на національному та європейському рівні» і надати статус захисту громадянам рф після нещодавно оголошеної часткової мобілізації, щоб російські дезертири та персони, які хочуть уникнути війни в Україні, могли отримати безперешкодний вступ на територію ЄС, зокрема, Німеччини. Необхідність надання саме статусу захисту Ліві мотивували тим, що ті, хто відмовляються «брати участь у воєнних злочинах в Україні» наражаються на високий особистий ризик, у тому числі до 15 років ув’язнення.

При цьому ліві не говорять виключно про російських солдатів, вони пропонують надавати захист також білоруським і українським дезертирам, адже «відмова від проходження військової служби - це право людини».

«Чим більше людей буде ухилятися від участі у війні, тим складніше буде продовжувати незаконну війну в Україні», - заявила, представляючи проєкт, депутатка Клара Бюнгер.

Читайте також: Політики «Альтернативи для Німеччини» могли працювати в інтересах росії

Опозиційна фракція ХДС/ХСС заявила, що «видача гуманітарних віз російським дезертирам не спадає їм на думку», а наданням притулку майже мільйону українських біженців за 7 місяців Німеччина вже зробила великий гуманітарний внесок. Комуни та волонтери не витримають ще більшого потому біженців. Депутат від блоку Морітц Оппельт підкреслив також важливість проведення безпекової перевірки претендентів з рф, особливо з урахуванням ситуації.

«Прийняття російських дезертирів не повинно становити безпекові ризики для нашої країни», - підкреслив депутат-консерватор. Він також наголосив на тому, що рішення в цьому питанні має бути загальноєвропейський підхід.

Читайте також: путін підписав закон про тюремний строк для росіян за дезертирство і здачу в полон

Не підтримала Лівих і праворадикальна «Альтернатива для Німеччини», хоча й зі зовсім інших причин – мовляв, такий «саботаж» лише розлютить путіна та зробить ФРН стороною «конфлікту», гратиме на руку кремлю. До того ж прибути в Німеччину можуть представники народів Кавказу, часто мусульмани, що правим зовсім не подобається.

Кілька депутатів, можливо, зважаючи на пізній час, просто передали свої виступи в секретаріат, тож дебати були не довгими.

Читайте також: Німеччина виділяє €200 мільярдів для підтримання своєї економіки

Деякі політики в ФРН, включно з тими, хто входить у партії правлячої коаліції, виступають за надання притулку окремим російським дезертирам, але МВС при цьому підкреслює, що рішення будуть ухвалюватися в кожному конкретному випадку та після ретельної перевірки особи, яка просить про захист.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-