Політики «Альтернативи для Німеччини» могли працювати в інтересах росії

Політики «Альтернативи для Німеччини» могли працювати в інтересах росії

Розслідування
Укрінформ
Політики німецької право-популістської партії AfD ("Альтернатива для Німеччини") могли використовуватися в інтересах росії і важливим посередником при цьому був ультраправий активіст Мануель Оксенрайтер.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у розслідуванні відомого дослідника ультраправих рухів Антона Шеховцова, опублікованому у німецькому виданні Tagesschau.

"Дослідження для tagesschau.de показує, як політики AfD могли залучатися в інтересах росії. І ультранаціоналіст Оксенрайтер тут мав важливу посередницьку позицію", - йдеться у матеріалі.

Розслідувач вважає, що Оксенрайтер, який був активістом у право-екстремістських колах Німеччини з 1990-х років, захопився неоєвразійством, своєрідною формою фашистської ідеології, після зустрічі з російським ультраправим ідеологом олександром дугіним наприкінці 2012 року. Наприкінці 2013 року, дугін рекомендував Оксенрайтера ультранаціоналістичному бізнесмену констянтину малофєєву як одну з німецьких фігур, які можуть бути залучені до операцій російського впливу в Європі. "Зіркою міжнародної російської пропаганди" Оксенарайтера зробила російська державна телекомпанія RT, яка найняла його в 2013 році у якості "політичного аналітика", "німецького журналіста" та "експерта по Сирії".

Читайте також: У путіна «філософом» є Дугін. У Гітлера Ніцше хоча б філософом був…

Доступ до ширшого кола контактів у росії Оксенрайтер отримав через польського політичного активіста Матеуша Піскорського, який, згідно з даними джерела однієї з розвідок ЄС, мав зв’язок чиновником центрального офісу російського парламенту Саргісом Мірзаханяном.

Піскорського та Оксенрайтера кремль, зокрема, залучав як фейкових "спостерігачів за виборами". Вони "спостерігали" разом за "референдумом" у Криму 2014 році та за "парламентськими виборами" у так званій "днр".

У 2016 році Оксенрайтер разом із Маркусом Фронмаєром із молодіжного крила AfD та депутатом від Тюрінгії Томасом Руді зареєстрували у Берліні "Німецький центр євразійських досліджень". З допомогою цієї організації, зокрема, організовувалися поїздки депутатів німецького парламенту від AfD Томаса Руді та Удо Штайна в якості "міжнародних спостерігачів" до "днр".

Піскорський, Мірзаханян та Оксенрайтер активізували свою роботу в Німеччині як з метою впливати на настрої у ФРН, так і створювати картинки та заяви, які повинні були служити кремлівській пропаганді у ФРН. "Документи, які є у розпорядженні автора, свідчать про те, що також організовувалися акції протесту та надавалася допомога в аргументуванні для AfD", - йдеться у розслідуванні.

У березні 2016 року Піскорський рекомендував Мірзаханяну Фронмаєра "нашого кандидата", гідного підтримки на "федеральних виборах 2017 року, який може виявитися цінним для російської зовнішньої політики", - зазначається у розслідуванні.

Інше розслідування 2019 року BBC, ZDF, Spiegel і La Repubblica показало, що в підготованому Оксенрайтером документі "Виборча кампанія Фронмаєра/план дій (чернетка)", створеному 11 квітня 2017році, йшлося, що під час виборчої кампанії кандидат акцентуватиме увагу на темах "хороших відносин з рф", "консерватизму" та "критики США". А також прохання "матеріальної" та "медійної" підтримки для Фронмаєра. Сам Фронмаєр заперечив у коментарі "tagesschau.de", що відомо про це. Водночас, видання звертає увагу, що після обрання Фронмаєра до Бундестагу Оксенрайтер у вересні 2018 року став його співробітником.

Читайте також: Чи наважиться Берлін на рішучі дії проти російських пропагандистів?

Видання вважає, що Оксенрайтер і його контакти, "вочевидь, мали важливу роль у встановленні контактів між керівництвом AfD і високопоставленими політиками в москві". Згідно з наявними документами, Оксенрайтер, зокрема, сприяв ініціюванню візиту політиків AfD до російської столиці, який відбувся у 2017 році.

У січні 2019 року Фронмаєр розірвав трудовий договір з Оксенрайтером, коли проти останнього почалося розслідування щодо справи про підпал угорського культурного центру в лютому 2018 року в Ужгороді. Оксенрайтер перебував у розшуку, допоки у серпні 2021р. не появилися повідомлення про його смерть у москві. Як пише "tagesschau.de", федеральна прокуратура ФРН припинила справу проти Оксенрайтера в грудні 2021р.

Як повідомлялося, росія активно використовує різні популістські партії та організації, як правого, так і лівого спрямування для поширення свого впливу у країнах ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-