росія перекинула 80% своїх військ від кордонів з країнами НАТО в Україну – ЗМІ

росія перекинула 80% своїх військ від кордонів з країнами НАТО в Україну – ЗМІ

Укрінформ
Після початку повномасштабного вторгнення в Україну у лютому цього року російська федерація перекинула близько 80% своїх військ, що знаходились поруч з кордонами країн НАТО, на війну в Україну.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Foreign Policy.

Повідомляється, зокрема, що за словами трьох високопоставлених чиновників європейської оборони в цьому регіоні, із 30 тисяч російських військ, які знаходились поблизу кордонів з Фінляндією та країнами Балтії, наразі залишилось близько 6 тисяч, а інші було перекинуто в Україну.

«Спад, який ми спостерігаємо в цьому регіоні за останні сім місяців, є дуже значним», — сказав один високопоставлений чиновник оборони Північної Європи, що говорив на умовах анонімності. Він також додав, що росія мала в цьому регіоні таку велику кількість сухопутних сил «протягом десятиліть, а зараз її просто немає».

Читайте також: У НАТО на тлі мобілізації в рф запевнили у подальшій підтримці ЗСУ - Залужний

Чиновник підкреслив, що позиції повітряних сил рф в цьому регіоні не змінилися, а північний флот росії, який базується на Кольському півострові, залишився відносно недоторканим. Однак росія переміщує іншу свою військову техніку, включаючи зенітні системи та ракети, в Україну разом зі своїми військовослужбовцями.

Зазначається також, що відповідно до супутникових знімків, отриманих фінським виданням Yle цього місяця, росія прибрала деякі зенітні системи С-300 із захисного кільця навколо санкт-петербурга, одного з найбільших міст росії, розташованого поблизу кордону з Фінляндією. Судячи з супутникових знімків, одна ракетна база в регіоні, укомплектована російським 500-м зенітно-ракетним полком, виявилася повністю покинутою.

Нові оцінки щодо зміни позицій сухопутних сил проливають світло на те, як вторгнення в Україну та значні втрати росії на полі бою змінюють військову карту Європи далеко за межами кордонів України. Зараз чиновники з питань оборони Північно-Балтійського регіону сумніваються, як і коли росія зможе відновити свої військові сили вздовж північно-східного флангу НАТО, особливо враховуючи, що Фінляндія та Швеція готові вже найближчим часом приєднатися до Північноатлантичного альянсу.

Читайте також: Витоки на Nord Stream: НАТО обіцяє рішучу відповідь на умисні атаки

Нинішні та колишні чиновники оборони США та Європи, які говорили з Foreign Policy, підкреслили, що росія залишається довгостроковою загрозою для регіону, особливо для невеликих країн Балтії, і що вони очікують, що москва відновить свою військову силу в російському Західному військовому окрузі в у довгостроковій перспективі, незалежно від того, як піде війна в Україні.

«Вони кинули на Україну майже все, що мали. Але це дуже вузький спосіб аналізу загроз. Безпосередня пряма військова загроза для Балтійського регіону, очевидно, зараз низька, оскільки на наших кордонах немає професійних військ. Але це не означає, що росія не небезпечна», — заявив генеральний секретар Міністерства закордонних справ Естонії Йонатан Всевіов.

Дипломат також зазначив, що довгострокова небезпека росії залежатиме від результату війни в Україні.

Читайте також: НАТО докладає зусиль, аби напад росії на Україну не переріс у війну в Європі - Столтенберг

«Якщо трапиться так, що вони хоча б частково отримають те, чого прагнули в Україні, то ми прогнозуємо надзвичайно важкі часи для всіх нас у Європі», - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, у Генштабі ЗСУ не виключають, що після проведення псевдореферендумів та мобілізації російська влада може вдатись до ескалації на фронті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-