Кондратюк сподівається, що США визнають рф країною – спонсором тероризму

Кондратюк сподівається, що США визнають рф країною – спонсором тероризму

Укрінформ
Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк сподівається, що російська федерація стане п‘ятою країною, яку Сполучені Штати Америки визнають державою - спонсором тероризму.

Про це вона сказала в інтерв’ю Укрінформу.

На думку віцеспікерки, питання щодо визнання рф країною-спонсором тероризму є найактуальнішим серед тих, що стосуються світової безпеки.

"Насправді, коли ми ще у травні звернулися до Конгресу США з проханням визнати росію країною-терористкою, думали, що цей процес відбудеться якомога швидше. Зараз бачимо, що лише дві країни нас підтримали – Литва і Латвія, які теж визнали рф країною-терористкою", – зазначила вона.

Водночас Кондратюк зауважила, що на рівні США цей процес дуже непростий і нешвидкий.

Читайте також: Група Єрмака-Макфола пояснила тонкощі визнання росії державою – спонсором тероризму

"По-перше, для нас важливо тримати це постійно у фокусі уваги світової спільноти. По-друге, ми маємо підтримку з боку спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі, яка публічно заявляє, що росія має бути п’ятою країною, яку Америка визнає країною-спонсоркою тероризму. По-третє, до Сенату США внесено двопартійний законопроєкт демократа Річарда Блюменталя і республіканця Ліндсі Ґрема про визнання росії державою-спонсором тероризму", – зауважила заступниця Голови ВР.

За її словами, російська федерація може стати п’ятою країною, визнаною спонсором тероризму - після Північної Кореї, Ірану, Куби, Сирії.

"Дуже сподіваємося, що це станеться", – підкреслила віцеспікерка.

Читайте також: Шмигаль — спікеру парламенту Франції: Очікуємо визнання росії державою-терористом

Вона також висловила думку, що після страшних воєнних злочинів рф, зафіксованих у деокупованому Ізюмі на Харківщині, обговорення цього питання має посилитися.

"Мені здається, що всередині США буде ще дуже багато дискусій щодо визнання рф країною-спонсоркою тероризму. Наше завдання – не зупинятися в цьому процесі. Це важливий етап, який дасть нам можливість захищатися далі і вимагати справедливого покарання за тероризм, який здійснює російська федерація проти України", – наголосила Кондратюк.

Як вона зауважила, на країну, яку визнано спонсором тероризму, поширюються обмеження на експорт озброєння, заборона на фінансові операції з урядом, конфіскація активів, обмеження торгівлі, запровадження санкцій проти інших держав та компаній, які співпрацюють з цією країною.

Читайте також: Україна на всіх рівнях наполягатиме, аби рф визнали державою-терористом — ОП

Крім цього, за її словами, Україна може розраховувати на компенсацію завданих збитків за рахунок арештованих і заморожених владою США російських активів. За останніми даними, ці збитки перевищують 114 мільярдів доларів, уточнила віцеспікер.

Як повідомлялося, Верховна Рада України в квітні визнала російську федерацію державою-терористом. У травні ВР звернулася до обох палат Конгресу США із проханням визнати росію країною-спонсором тероризму. Наприкінці липня Сенат Конгресу закликав Державний департамент ухвалити відповідне рішення. Однак 5 вересня президент Джо Байден заявив, що не вважає за необхідне визнавати росію державою-спонсором тероризму. Білий дім підтвердив його позицію, зазначивши, що такий крок є неефективним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-