Відповідь на можливий ядерний удар рф має бути асиметрична, але нищівна - глава МЗС Польщі

Відповідь на можливий ядерний удар рф має бути асиметрична, але нищівна - глава МЗС Польщі

Укрінформ
Відповідь на можливий ядерний удар росії по Україні має бути звичайними видами озброєнь, але дуже руйнівною.

Таку думку в коментарі PAP висловив глава МЗС Польщі Збігнєв Рау, який перебуває з дводенним візитом у Вашингтоні, передає Укрінформ.

Польський міністр зазначив: щодо цього питання ще немає консенсусу в НАТО, утім цей погляд не є поодиноким.

“Наразі зарано говорити про консенсус. Але саме ця позиція видається найбільш раціональною, відповідальною та виваженою”, - зауважив Рау.

Читайте також: Світ має показати, що не «проковтне» ядерний шантаж росії – Зеленський

Він додав, що вона схожа на ту, яку оприлюднив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, підкреслюючи, що наслідки для росії, яка наважиться вдарити тактичною ядерною зброєю по Україні, будуть “катастрофічними”.

“Найімовірніше, російська загроза передбачає можливість застосування тактичної ядерної зброї на українській території. Тож відповідь, про яку говорив Джейк Салліван, і про яку я говорив у іншому контексті, означала б застосування звичайної зброї для захисту України на українській землі. Проте, ми не говоримо про ядерне протистояння між Росією і НАТО. Бо таке протистояння – це зовсім інший конфлікт”, - підкреслив глава польської дипломатії.

Він зауважив, що риторику про можливе застосування ядерної зброї росія піднімає від самого початку повномасштабного вторгнення в Україні. Відтак, до таких погроз хоч і потрібно ставитися серйозно, але не потрібно їх переоцінювати. Саме росія хоче, щоб міжнародний дискурс концентрувався на ядерній зброї.

Рау також зазначив, що елементом гібридної війни рф проти НАТО могло бути пошкодження газопроводу Nord Stream. Утім, на його думку, навіть якщо підтвердиться ця гіпотеза, то це не варто сприймати як акт агресії.

Читайте також: США та союзники посилили стеження за росією на тлі ядерних погроз путіна

“При цьому, дуже важливо, що газопровід був пошкоджений не в територіальних водах Данії, хоча й дуже близько, а поза ними. Це змінює ситуацію, тому що, якби це сталося на території НАТО, наслідки були б іншими”, - зазначив польський міністр.

Відповідаючи на запитання, чи він очікує на опір Угорщини щодо запровадження проти росії санкцій у відповідь на проведення москвою псевдореферендумів на окупованій території України, Рау зазначив, що йому складно це уявити. За його словами, якщо якась країна наважилася б блокувати санкції за проведення псевдореферендумів, то це означало б, що така країна “погоджується на зміни кордонів із застосуванням сили”.

Рау також сказав, що після розмов у Вашингтоні він переконаний, що США продовжуватимуть надавати підтримку Україні, зокрема військову.

Міністр зазначив, що справа визнання росії країною-спонсором тероризму, як того хоче Україна, наразі не отримала міжнародного консенсусу, але з цього приводу тривають міжнародні консультації.

“Поки що всі лише визнають, що на таке рішення треба зважати”, - констатував Рау.

Він додав, що Варшава наразі зосереджується на тому, щоб зібрати якомога більше свідчень у справах щодо російських воєнних злочинів в Україні.

Читайте також: Австрія засудила ядерний шантаж росії

“Польща в цьому питанні відіграє провідну роль”,- сказав глава МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови з Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо заявив, що «світ не має терпіти російський ядерний шантаж. Цьому повинен бути покладений край. Агресор має чітко усвідомити всі наслідки своєї безвідповідальності».

Фото: WYBORCZA.PL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-