Група Єрмака-Макфола пояснила тонкощі визнання росії державою – спонсором тероризму

Група Єрмака-Макфола пояснила тонкощі визнання росії державою – спонсором тероризму

Документ
Укрінформ
Міжнародна робоча група з питань санкцій проти росії розробила новий документ, у якому пояснила всі тонкощі визнання рф державою – спонсором тероризму.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в повідомленні насайті Президента України.

"Міжнародна робоча група з питань санкцій проти росії розробила п’ятий документ на тему “Справа про визнання російської федерації державою – спонсором тероризму”. У ньому докладно пояснюються суть та особливості передбаченого американським законодавством статусу “країна – спонсор тероризму” (State Sponsor of Terrorism, SST), необхідності внесення росії до списку країн зі статусом SST, а також оцінено наслідки офіційного визнання росії державою – спонсором тероризму і для самої росії, і для США чи Канади”, - йдеться у повідомленні.

Експерти робочої групи спрогнозували ризики та запропонували потенційні стратегії пом'якшення багатьох із них.

У документі наводяться фактичні дані, що підтверджують відповідність дій росії визначенню “тероризм".

Читайте також: У Сенаті представили законопроєкт про визнання росії спонсором тероризму

"На практиці злочини росії в Україні фактично більші, ніж “спонсорування тероризму”, оскільки головним виконавцем цих терористичних актів є російські збройні сили, ключова інституція російської держави. Вид, масштаби та мета навмисного, політично мотивованого насильства, яке росія застосовує проти українських некомбатантів, шокують. Держсекретар США має визнати російську федерацію державою – спонсором тероризму. Аналогічний крок має зробити уряд Канади", - йдеться у документі.

Експерти детально описують основні наслідки: обмеження на проведення транзакцій, втрата суверенного імунітету, вторинні санкції, індивідуальні санкції, символічний вплив.

Таке визнання посилить тиск з метою включення росії до чорного списку Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF). Визнання також обмежить допомогу від Сполучених Штатів та організацій, членом яких є США; буде заборонено весь експорт і продаж зброї; ще більше посилиться контроль над експортом, реекспортом і передачею товарів подвійного використання; будуть запроваджені додаткові фінансові обмеження.

Крім того, присвоєння такого статусу росії полегшило б і дало змогу США накласти вторинні санкції на третіх осіб, які здійснюють операції з російською державою та суб’єктами приватного сектору. Надавши росії статус держави – спонсора тероризму, США та їх союзники можуть накласти фінансові і торговельні санкції на будь-яку державу, яка продовжить співпрацювати з росією. Така загроза вторинних санкцій збільшить імовірність дотримання вже наявних санкцій, таким чином посиливши їх ефективність, зазначають експерти.

Читайте також: Хто така держава-спонсор тероризму і до чого тут росія

Присвоєння такого статусу значно підвищило б рівень контролю з боку міжнародних контрагентів за багатьма російськими юридичними та фізичними особами приватного сектору. Потенційні ділові партнери мають бути особливо уважними у своїй належній перевірці та процедурі “Знай свого клієнта” (KYC).

Також зазначені складні дипломатичні, правові та економічні наслідки для США та інших членів санкційної коаліції у зв’язку з присвоєнням цього статусу.

Однак, стверджується в документі, закони, які дозволяють присвоєння такого статусу у Сполучених Штатах, передбачають достатню гнучкість для розробки ефективних стратегій пом’якшення більшості з цих проблем.

Визнання росії державою – спонсором тероризму, як вказано у документі, приверне більше глобальної уваги до характеру російського режиму та звірств і терору, які він вчинив проти невинних українських громадян. Це дасть змогу збільшити санкційний тиск, обсяг та ефективність заходів впливу на путінський режим.

Читайте також: Україна на всіх рівнях наполягатиме, аби рф визнали державою-терористом — ОП

Щодо пом’якшення ризиків, то передусім законодавство передбачає можливість співпраці з російськими суб’єктами щодо спільних гуманітарних зусиль.

При присвоєнні статусу держави – спонсора тероризму можна додати виняток, що дало б змогу підтримувати зв’язок з російськими дипломатами при просуванні американських національних інтересів. Наприклад, навіть коли Іран був визнаний державою – спонсором тероризму, проводилися прямі переговори з іранськими дипломатами щодо укладення Спільного всеосяжного плану дій (JCPOA).

Щоб зменшити побоювання стосовно того, що американські позивачі у США можуть вичерпати деякі російські державні активи, які зараз зберігаються в американських та інших банках демократичного світу, уряд Сполучених Штатів міг би ухвалити рішення про те, що ці активи звільняються від потенційних судових позовів і використовуватимуться для відбудови України.

Може бути передбачена умова, що якщо російські збройні сили залишать територію України і таким чином припинять тероризувати українське населення, статус буде скасовано. Палата представників США і Сенат могли б покладатися на цю умову при скасуванні статусу у спільній резолюції. Якщо це зробити заздалегідь, у росії може з’явитись більше стимулів припинити війну.

Читайте також: Зеленський: Визнання рф спонсором тероризму – основа відновлення глобальної безпеки

Враховуючи високу ціну за свідчення про терористичні акти та бездіяльність у відповідь, санкційна група Єрмака-Макфола вважає, що переваги від присвоєння російській федерації статусу держави – спонсора тероризму більші за ризики, які можна пом’якшити.

Як повідомляв Укрінформ, міжнародна робоча група щодо санкцій проти росії була створена з ініціативи Президента Володимира Зеленського.

У квітні група представила План дій щодо санкцій, який містить рекомендації для міжнародної демократичної спільноти стосовно комплексу подальших економічних заходів, спрямованих на примус російського керівництва до якнайшвидшого припинення війни в Україні та максимальне збільшення ціни агресії для росії.

Групу очолюють керівник Офісу Президента Андрій Єрмак та ексрадник Президента США з питань національної безпеки посол Майкл Макфол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-