Боррель закликає країни-члени ООН не визнавати результатів російських псевдореферендумів

Боррель закликає країни-члени ООН не визнавати результатів російських псевдореферендумів

Укрінформ
Європейський Союз рішуче засуджує інсценування кремлем «референдумів» на тимчасово захоплених територіях України, ніколи не визнає їх результатів та залишатиметься непохитним у підтримці територіальної цілісності та суверенітету України.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у декларації високого представника ЄС Жозепа Борреля від імені всіх 27 країн Євросоюзу щодо російських фейкових «референдумів», текст якої оприлюднено на сайті Європейської ради.

«Європейський Союз рішуче засуджує незаконні фейкові «референдуми», що були проведені у частинах Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України, які наразі є частково окупованими росією. ЄС не визнає і ніколи не визнаватиме ці злочинні «референдуми» та їх сфальшовані результати, як і будь-які рішення, що можуть прийматися на основі цих результатів, та закликає всі країни-члени Об’єднаних Націй вчинити таким же чином», - підкреслюється в документі.

Читайте також: У восьмий пакет санкцій включать чиновників, військових та пропагандистів рф – Боррель

Як зазначив Боррель, шляхом організації цих протиправних та фейкових «референдумів» росія має на меті силою змінити міжнародно визнані кордони України, що є очевидним та серйозним порушенням Хартії ООН. Результати таких «референдумів» є нікчемними та не можуть мати жодного правового ефекту.

«Незаконні фейкові «референдуми» росії не мають жодної легітимності та грубо порушують міжнародне право, як і міжнародні зобов’язання самої росії. Вони були проведені в ході продовження російської агресивної війни проти України та спрямовані на анексію росією окупованих територій. Вони порушують Конституцію України та незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України», - наголосив високий представник ЄС в офіційній позиції Євросоюзу.

Він нагадав, що фейкові російські «референдуми» були інсценовані на українських територіях на тлі систематичних порушень прав людини, а також залякування громадян України росією та незаконно призначеними росією «органами влади» на захоплених територіях. Таке протиправне «голосування», проведене під тиском та поспіхом, не є вільним висловлюванням волі людей, які проживають на цих територіях України. ЄС віддає шану мужності українців, яке чинили спротив цим «референдумам» та продовжують чинити опір російській окупації.

Читайте також: ЄС спостерігає за війною в Україні через супутникові знімки з надзвичайною деталізацією - Боррель

«Всі, хто залучені до організації цих незаконних фейкових «референдумів», а також всі, хто винен в інших порушеннях міжнародного права в Україні, будуть притягнуті до відповідальності. У цьому зв'язку проти росії будуть застосовані додаткові обмежувальні заходи», - йдеться у декларації.

При цьому в офіційній позиції наголошується, що ЄС залишається непохитним у підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, та вимагає від росії негайно, повністю та безумовно вивести всі свої війська та військову техніку з усієї території України.

«Відповідно до Хартії ООН та положень міжнародного права Україна використовує своє законне право на самозахист проти російської агресії, щоб відновити повний контроль над своєю територією, та має право звільнити окуповані території в межах своїх міжнародно визнаних кордонів. ЄС та його країни-члени будуть продовжувати підтримувати такі зусилля України так довго, як це буде необхідним», - наголошується в декларації Європейського Союзу.

Читайте також: Політично росія вже програла війну проти України, програє її й на полі бою – Боррель

Як повідомляв Укрінформ, у зв’язку із діями росії, що спрямовані на ескалацію її агресивної війни проти України, включаючи проведення фейкових «референдумів» на захоплених територіях та оголошення «часткової» військової мобілізації в рф, вчора, 28 вересня, Єврокомісія представила пропозиції до восьмого пакета секторальних економічних та індивідуальних санкцій проти росії, які, зокрема, передбачають поширення обмежувальних заходів ЄС на всіх, хто причетний до порушення територіальної цілісності України та проведення цих «референдумів». ЄС також має намір поширити дію санкцій, що вже застосовуються проти Криму та ОРДЛО, на тимчасово захоплені райони Херсонської та Запорізької областей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-