В Україні заочно оголосили підозру російському генералу, який керував штурмом «Азовсталі»

В Україні заочно оголосили підозру російському генералу, який керував штурмом «Азовсталі»

Укрінформ
Служба безпеки України у ході слідчо-оперативних дій встановила особу російського генерала, який віддав наказ захопити Маріуполь і штурмувати "Азовсталь". Нині йому заочно оголосили підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба відомства.

Воєнним злочинцем є командир 8-ї гвардійської загальновійськової армії південного військового округу зс рф генерал-лейтенант андрій мордвічев.

За даними слідства, з лютого 2022 року він керував захопленням територій Донецької області та особисто брав участь у бойових діях проти Збройних сил України. У його підпорядкування входять "1-й армійський корпус народної міліції", низка окремих мотострілкових бригад незаконних збройних формувань "днр", батальйони танковий і "Сомалі", розвідбатальйон "Спарта" і підрозділи ПВК "Вагнер".

Мордвічев безпосередньо здійснював воєнне планування, координацію та управління цими підрозділами у бойових діях.

Серед іншого він віддав наказ захопити Маріупольський район, де за його вказівками війська рф руйнували цивільну та критичну інфраструктуру, вбивали мирних жителів.

Читайте також: Повідомили про підозру генералу рф, який наказав обстрілювати Запоріжжя

Перебуваючи на території захопленої частини Маріуполя, Мордвічев провів нараду із ватажком Чечні рамзаном кадировим, затвердивши план остаточного захоплення міста, блокування і подальшого штурму "Азовсталі" з безжалісним убивством українців, які залишалися всередині заводу.

За його безпосереднього керівництва та контролю російські війська чинили звірства проти військовослужбовців ЗСУ та цивільного населення.

Генерал-лейтенанту зс рф андрію мордвічеву повідомили про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, якщо вони призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків);
  • ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнний дій);
  • ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою).

Своєю чергою в ОГП уточнили, що підозру мордвічеву оголосили заочно.

Читайте також: Командиру військової частини рф повідомили про підозру через захоплення ЗАЕС

Як повідомлялося, українські військові більш як 80 днів тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація захисників із заблокованої російськими загарбниками "Азовсталі", яка тривала кілька днів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-