Битва за Україну. День двісті сімнадцятий

Битва за Україну. День двісті сімнадцятий

Укрінформ
Українські військові звільнили ще два селища на Харківщині й Донеччині та завдали удар по ворожому складу боєприпасів на Херсонщині

Єврокомісія представила восьмий пакет санкцій проти рф. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті сімнадцятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Лише превентивні дії можуть показати, що світ нічого не «проковтне» і що агресору доведеться заплатити за все це болісну ціну. Робити це зараз, діяти превентивно означає не допускати катастрофічної шкоди. Реагувати ж, коли російські удари вже стануться, – це і отримати шкоду, і опинитися на новому рівні ескалації».

  1. Олаф Шольц, канцлер Німеччини: «Часткова мобілізація російських збройних сил – це акт відчаю та дещо панічна реакція на невдачі російських збройних сил на сході України. путін додає помилки до помилок».

  1. Майкл Карпентер, постійний представник США при ОБСЄ: «...Наша мета полягає в тому, щоб її (війну – ред.) було припинено, і щоб Україна відновила свій повний – і я повторюю – повний суверенітет і територіальну цілісність у межах своїх міжнародно визнаних кордонів, включаючи, звичайно, весь Донбас і Крим».

  1. Василь Химинець, посол України в Австрії: «москва погрожує країні, яка добровільно відмовилася від атомної бомби. Чи світ це так просто прийме? Чи це – той світ, у якому ми хочемо жити? Зараз росія ставить на кін все для того, щоб шантажувати вільний світ: ядерною зброєю, Запорізькою АЕС, кризою голоду, енергетичною кризою. Міжнародна спільнота не повинна миритися з такою поведінкою».

  1. Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії: «Минулого тижня росія пішла на нову ескалацію війни в Україні. Псевдореферендуми на окупованих росією територіях – це незаконна спроба забрати землі і змінити кордони силою. Мобілізація і погрози ядерною зброєю – наступний крок путінської ескалації. Ми не визнаємо псевдореферендуми і будь-яку анексію в Україні і маємо намір зробити так, щоб кремль за це заплатив».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 28 вересня 2022 р.

- Сили оборони України відбили атаки противника в районах н/п Зайцеве, Майорськ, Залізне, Одрадівка, Миколаївка Друга, Озерянівка, Первомайське, Побєда, Новомихайлівка, Павлівка та Безіменне.

- Авіація Сил оборони уразила два опорних пункти противника.

ЗСУ на Херсонщині завдали удар по ворожому складу боєприпасів і з боєм зупинили диверсійно-розвідувальну групу супротивника – ОК «Південь».

ЗСУ на Харківщині звільнили селище Кішварівка, а на Донеччині - селище Новоселівка – Андрій Цаплієнко, військовий кореспондент.

З 10 вересня по сьогоднішній день на півдні України зафіксовано 30 дронів-камікадзе іранського виробництва, 22 дрони було збито силами протиповітряної оборони, тільки 10 влучили, але не всі ці влучання були результативними – ОК «Південь».

На півдні України російські війська ніде не просуваються вперед і не мають змоги проводити наступальні дії - Наталія Гуменюк, речниця пресцентру ОК «Південь».

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 395 дітей. Понад 777 дітей отримали поранення.

Від початку повномасштабної війни до рф депортували 7833 дитини - Офіс омбудсмана.

Заявлена загарбниками кількість людей, що взяли участь у псевдореферендумі на Луганщині, приблизно дорівнює чисельності виборців у 2012 році – Сергій Гайдай, голова ОВА.

Кожен російський військовополонений зможе спілкуватися з рідними за допомогою IP-телефонії раз на кілька днів – Мінюст.

Україна вже повернула з російського полону приблизно 800 захисників – Юрій Юсов, представник Головного управління розвідки Міноборони України.

«УКРІНФОРМ»: Перемовини щодо обміну «всіх на всіх» тривають.

Пропагандисти публікують сфабриковані «результати» псевдореферендумів на окупованих територіях України, загарбники не соромляться та малюють ледь не стовідсоткову «підтримку» – ЗМІ.

Ситуація в регіонах.

  • На Донеччині російські війська за минулу добу вбили 5 мирних жителів, ще 10 поранили. Вдень з-під завалів школи вилучено тіло жінки.
  • На Харківщині за добу внаслідок обстрілів 6 людей постраждало, у тяжкому стані 16-річна дівчина.

УКРАЇНА

Глава Національної асамблеї Франції (нижньої палати парламенту) Яель Браун-Піве прибула з візитом до Києва. Разом з головою ВРУ України Яель Браун-Піве здійснила поїздку в Чернігівську область.

Президент Володимир Зеленський подякував Президенту Турції Реджепу Ердогану за принципову позицію щодо невизнання псевдореферендумів, які росія провела на окупованих територіях - Офіс президента.

Україна закликає партнерів посилити тиск на рф включно з новими жорсткими санкціями у зв'язку з проведенням псевдореферендумів на тимчасово захоплених територіях та суттєво збільшити військову підтримку України - заява МЗС.

Погрози російського газового монополіста «газпром» через ініційований «Нафтогазом України» арбітраж є маніпулятивними й доводять, що газпром є інструментом незаконної агресивної війни рф - Юрій Вітренко, голова правління Нафтогазу.

У Харкові 28 вересня пішов із життя вчений-правознавець, один із розробників Конституції 1996 року, Герой України Василь Тацій.

Кабінет Міністрів уповноважив Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів здійснювати ринковий нагляд щодо низки продукції, зокрема, обігрівачів, професійних холодильних шаф, твердопаливних котлів.

Протягом епідемічного сезону 2022-2023 років в Україні передбачається циркуляція 4 вірусів грипу та  коронавірусу SARS-CoV-2 - Центрі громадського здоров'я.

В Україні зафіксували вже четвертий випадок віспи мавп - Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України.

ЕКОНОМІКА

Уряд  схвалив постанови, які дозволять Україні приєднатися до Конвенцій про процедуру спільного транзиту і спрощення формальностей у торгівлі товарами, тобто – «митного безвізу».

З початку вересня чистий продаж іноземної валюти Національним банком вже перевищив показники липня та серпня, проте залишається удвічі меншим від пікових значень у травні та червні 2022 року.

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який частково повертає акцизний податок на пальне за винятком пального на потреби військових.

Уряд виділив ще понад 60,5 млн грн на компенсацію комуналки за розміщення переселенців

- Міністерство розвитку громад та територій України.

Після підвищення з 1 жовтня мінімальної заробітної плати в Україні до 6,7 тис. грн наступного року цей показник залишиться на такому ж рівні - Юрій Арістов, голова Комітету ВР з питань бюджету

У середу, 28 вересня, з портів «Чорноморськ» та «Південний» вийшло чотири судна з агропродукцією для країн Азії, Африки та Європи.

Після легалізації грального бізнесу до держбюджету надійшло понад 2,3 млрд грн -  Олена Водолажко, в.о. голови Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей.

Уряд виділив 70 млн грн на відбудову ТЕЦ-3 у Харкові із резервного фонду держбюджету.

Кабінет Міністрів схвалив створення НАЕК «Енергоатом» мережі швидкісних автомобільних електрозарядних станцій.

Кабінет Міністрів розширив напрямки використання грантових коштів в межах програми «єРобота».

«УКРІНФОРМ»: Проєкт «єРобота» включає 6 грантових програм, спрямованих на стимулювання підприємницької діяльності.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Єврокомісія представила восьмий пакет санкцій проти рф - Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії.

ЄС переказав Україні €500 млн бюджетної підтримки -  Олівер Варгеї, Єврокомісар з питань розширення і політики сусідства.

Латвія запровадить режим надзвичайної ситуації в кількох краях, що межують з рф, і закриє один із прикордонних контрольно-пропускних пунктів у зв'язку з мобілізацією, що проводиться в росії.

Німеччина передасть Україні 10 мостоукладальних систем та 90 великовантажних причепів -  сайт уряду ФРН.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель висловив стурбованість інцидентами на гілках російських газопроводів «Північний потік» і зауважив, що це не могло бути випадковістю.

«УКРІНФОРМ»: Кілька тижнів тому Центральне розвідувальне управління США попереджало німецький уряд про можливі диверсії на газопроводах в Балтійському морі, але нас не здивує, якщо в росії почнуть звинувачувати в цьому, скажімо, той же полк «Азов».

Австрія не визнає псевдореферендуми, як і спроби анексії території України  - Федеральне міністерство європейських та закордонних справ Австрії.

Білий дім звернувся до Конгресу США з пропозицією включити $35 мільйонів на заходи з підтримки ядерної безпеки в Україні у законопроєкт про короткострокове державне фінансування.

Посольство США в росії закликало співгромадян утриматись від поїздок до російської федерації, а тих, хто вже перебуває на території рф, - негайно залишити країну.

«УКРІНФОРМ»: Раніше з закликом до своїх громадян залишити територію росії звернулися Болгарія, Польща та Естонія.

Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд анонсувала внесення на розгляд Радбезу ООН проєкту резолюції, яка засуджуватиме фіктивні референдуми, організовані російськими окупантами на території України.

Сенат США ухвалив законопроєкт про тимчасове фінансування, щоб уникнути часткового припинення роботи уряду наприкінці цього тижня - масштабний захід, який надасть Україні понад $12 млрд.

Державні банки Туреччини відмовилися від роботи з російською платіжною системою «Мир». Раніше це зробили приватні банки.

Адміністрація президента Байдена готується впродовж ближчих днів оголосити про виділення нового пакету оборонної допомоги Україні сумою понад $1 млрд – Reuters.

Розвідки США та інших союзних держав почали уважніше стежити за російськими військовими підрозділами, спроможними використати ядерну зброю.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі висловив готовність прибути цього тижня до України та росії з метою продовження консультації щодо створення зони фізичної та ядерної безпеки навколо ЗАЕС.

Естонія запропонує включити предстоятеля російської православної церкви кирила до списку санкцій Європейського союзу.

ВОРОГ

Президент росії путін не планує робити окремого звернення щодо результатів «референдумів», які загарбники провели на окупованих територіях – прессекретар пєсков.

«УКРІНФОРМ»: Заховався десь в бункері та боїться вилізти.

Глава держдуми володін запропонував забрати автомобілі, кинуті на кордоні тими, хто виїхав із росії через мобілізацію, і віддати їх сім'ям військових.

«УКРІНФОРМ»: А потім – нерухомість і все інше…

Прессекретар президента рф пєсков сказав, що навіть після проведення псевдореферендумів, росія продовжуватиме війну і ставить собі за мету захопити всю територію Донецької області.

В білорусі почали раптову перевірку бойової та мобілізаційної готовності військової частини поблизу мінська - міноборони білорусі.

росія постачатиме в Афганістан нафтопродукти, газ і пшеницю – ЗМІ

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-