Оперативна ситуація на фронті

Оперативна ситуація на фронті

Укрінформ
7 липня, 14:30 -  брифінг на тему: «Оперативна ситуація на фронті».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ. 

Спікери: Ганна Маляр - заступниця міністра оборони України; Олексій Громов - заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ; Олексій Надточий - начальник оперативного управління Головного управління НГУ; Олексій Сергєєв - начальник департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування НПУ.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Українська розвідка не виключає спроб наступу російських військ на Запоріжжя – Маляр

За даними Головного управління розвідки, російські окупаційні війська спробують провести наступальні дії у напрямку Запоріжжя та оточити підрозділи ЗСУ.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«На Запорізькому та Новопавлівському напрямках не виключається проведення противником наступальних дій у напрямку Запоріжжя або здійснення обходу у напрямку Велика Новоселівка-Покровське, очевидно, з метою оточення наших підрозділів. Так само не виключається, що з цією метою підрозділи російських окупаційних військ на зазначеному напрямку посилюються щонайменше 5 батальйонно-тактичними групами», - наголосила Маляр.

За її словами, на Криворізькому та Миколаївському напрямках противник намагатиметься утримувати захоплені території правобережної частини Херсонської області та проводитиме диверсійно-розвідувальні дії на узбережжі Одеської та Миколаївської областей.

Як повідомляв Укрінформ, Збройні сили України з 24 лютого по 7 липня ліквідували близько 36 тисяч 650 російських військових, що на 150 осіб більше у порівнянні з попередньою добою.

рф веде війну на виснаження, повного контролю над Луганщиною ворог ще не має – Маляр

Кремль веде війну на виснаження і всі зусилля наразі спрямував на встановленні остаточного контролю над Луганською областю, який ще так і не встановлений.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«За даними Головного управління розвідки, безпекова ситуація довкола України залишається складною. Кремль не відмовляється від виконання жодної зі своїх стратегічний цілей по відношенню до нашої держави. З огляду на масштаби, завдання та терміни проведення так званої «спеціальної операції» рф станом на зараз веде війну на виснаження. На теперішній час основні зусилля противника зосереджені на встановленні остаточного контролю над Луганською областю, який станом на зараз ворогом ще не встановлений. Найбільш складна обстановка сьогодні склалась на Слов’янському, Краматорському та Бахмутському напрямках. Ворог намагається вийти на географічні рубежі Донецької області», - наголосила Маляр.

На Харківському та Балаклійському напрямку, за інформацією ГУР МО, ворог продовжуватиме стримуватиме сили оборони від просування у напрямку державного кордону, а також продовжуватиме утримувати під контролем логістичне сполучення за маршрутом Бєлгород-Куп’янськ.

Як повідомлялось, за даними Головного управління розвідки російські окупаційні війська спробують провести наступальні дії у напрямку Запоріжжя та оточити підрозділи ЗСУ.

Сценарій наступу на Україну з боку Придністров'я чи білорусі можливий, але наразі малоймовірний – Маляр

У зв’язку з відсутністю розвідданих щодо створення ударних угруповань російських військ на територіях Придністров’я та білорусі, ймовірність їх наступу є одним з можливих сценаріїв, але наразі він малоймовірний.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила заступник міністра оборони Ганна Маляр.

«З огляду на відсутність розвідувальних ознак щодо створення на території так званої Придністровської Молдавської Республіки та білорусі наступальних угруповань, а також відсутності на вказаних територіях зазначеної кількості російських військ, на теперішній час ГУР МО розглядає ймовірність проведення наступу противника, як один з можливих сценаріїв, але оцінює цю ймовірність як низьку», - заявила Маляр.

Як повідомляв Укрінформ, 4 липня речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко заявив, що на кордоні з білоруссю ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Підрозділи збройних сил білорусі на ротаційній основі продовжують виконувати завдання з прикриття білорусько-української ділянки кордону в межах Брестської та Гомельської областей.

Окупанти розміновують порти Бердянська та Маріуполя для відновлення їх роботи – Маляр

Російські загарбники почали процес розмінування акваторій портів Бердянська та Маріуполя, аби відновити їхню роботу.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«У Чорному морі кораблі чорноморського флоту рф продовжують здійснювати заходи із морської блокади українських портів. Насамперед, це Одеса і Миколаїв. Крім того, противник на сьогодні, за даними Головного управління розвідки, розміновує акваторії портів Бердянськ та Маріуполь з метою відновлення їх повноцінного функціонування», - зазначила Маляр.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні російські загарбники захопили й заблокували 15 портів.

рф завозить на тимчасово окуповані території України чиновників з економічно відсталих регіонів – Маляр

путінський режим завозить на тимчасово захоплені території України російських вчителів та чиновників з найбільш економічно відсталих регіонів російської федерації.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«путінський режим для встановлення режиму жорсткого контролю на тимчасово захоплених територіях України здійснює заходи, які притаманні російській імперській політиці. Зокрема, на посади в російських окупаційних адміністраціях та інших установ призначаються чиновники, які масово прибувають з країни-агресора. При цьому набір таких чиновників здійснюється у найбільш економічно відсталих регіонах російської федерації переважно з числа осіб, зацікавлених у покращенні свого власного матеріального становища шляхом участі в окупації України», - наголосила Маляр.

Вона також поінформувала, що на окупованих територіях сили агресора примушують українських громадян відправляти своїх дітей до освітніх закладів, які укомплектовані педагогічними кадрами, що прибули з російської федерації. У випадку, коли батьки не погоджуються віддавати дітей до таких закладів, їм погрожують примусовим направленням дітей до спеціальних інтернатів.

Як повідомляв Укрінформ, 6 липня Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна пам’ятає про людей в окупації та бореться за них.

За минулий тиждень до ЗСУ поставили понад 14 тисяч бронежилетів та 18 тисяч шоломів – Маляр

Забезпечення армії залишається пріоритетом для Міноборони. За останній тиждень до ЗСУ передано понад 14 тисяч бронежилетів, 18 тисяч шоломів, понад 23 тисячі пар взуття та 23 тисячі комплектів костюмів.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила заступник міністра оборони Ганна Маляр.

«Міністерство оборони продовжує чітко витримувати ритм постачання, бо це зараз наш головний пріоритет. За тиждень з 30 червня по 6 липня для забезпечення підрозділів ЗСУ передано більше 14 тисяч бронежилетів, більше 18 тисяч шоломів, більше 23 тисяч пар взуття, більше 23 тисяч комплектів костюмів польових», - повідомила Маляр, додавши, що продовжується постачання зимового одягу.

За словами заступника міністра, найближчим часом, згідно з укладеними договорами, очікується надходження до ЗСУ засобів індивідуального захисту - понад 16 тисяч бронежилетів та 11 тисяч шоломів.

Крім того, в Міноборони укладені угоди для постачання широкого асортименту іншого майна для військовослужбовців – від наметів до білизни.

Маляр також повідомила, що станом на вчора у розпорядженні ЗСУ був запас бронежилетів і шоломів орієнтовно на п'ять бригад.

Як повідомляв Укрінформ, 6 липня Президент України Володимир Зеленський анонсував постачання до України потужної ППО.

За червень Міноборони сплатить військовим понад 64 млрд грн – Маляр

Виплати українським захисникам відбуваються за планом. Станом на 6 липня, Міноборони профінансувало військовим частинам 100% щомісячного грошового забезпечення, в другій декаді місяця також будуть сплачені додаткові виплати. Загалом за червень Міністерство оборони перерахує на фінансове забезпечення військових понад 64 млрд грн.

Про це під час брифінгу в медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила заступник міністра оборони Ганна Маляр.

«Стосовно грошового забезпечення, все у нас відбувається за планом, виплати здійснюються вчасно, і кошти сплачуються у липні за червень. Станом на 6 липня, Міноборони профінансувало військовим частинам 100% щомісячного грошового забезпечення. Йдеться про так звані гроші мирного часу – це посадовий оклад, виплати за звання та вислугу. Крім цього, вже профінансовано 47% коштів на додаткові виплати. Йдеться про 30 тисяч за службу під час воєнного стану і 100 тисяч за безпосередню участь у бойових діях», - пояснила Маляр.

Вона нагадала, що фінансування додаткових виплат здійснюється у другій декаді кожного місяця.

«Ми плануємо всі кошти перерахувати військовим частинам до 20 липня. Загалом у липні за червень планується сплатити понад 64 млрд грн», - повідомила заступник міністра оборони.

З 24 лютого в Україні триває повномасштабна російська воєнна агресія.

Польща допомагатиме лікувати українських військових - Маляр

Урядовці України та Польщі домовились про співпрацю в питанні лікування поранених військовослужбовців ЗС України.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила заступник міністра оборони Ганна Маляр.

«Нещодавно відбулася спільна нарада відомств охорони здоров’я, Міністерства оборони та Командування Медичних сил ЗСУ з членами уряду Польщі, і ми домовились про співпрацю. Польща готова допомагати нашим пораненим», – повідомила Маляр.

Заступник міністра оборони наголосила, що аналогічна робота триває й з іншими країнами-партнерами.

Маляр також нагадала, що командування медсил ЗСУ активно співпрацює в партнерами, і цього тижня уряд Японії передав медичне обладнання низці військових госпіталів.

«Ми надзвичайно вдячні уряду Японії за цю допомогу і так само вдячні усім іншим країнам, які долучаються і допомагають у лікуванні та реабілітації наших поранених», – зазначила Маляр.

Як повідомляв Укрінформ, 5 липня уряд Японії в рамках проєкту «Гуманітарна медична допомога Україні» передав медичне обладнання для потреб лікувальних закладів ЗСУ.

Зокрема, військово-медичні клінічні центри з різних регіонів України отримали мобільні рентгенографічні і флюороскопічні рентгенівські, електрохірургічні лапароскопічні та електрохірургічні ендоскопічні системи провідних виробників.

З 24 лютого в Україні триває повномасштабна російська воєнна агресія.

Міжнародні партнери тренують підрозділи Сухопутних військ, ДШВ, ВМС ЗСУ

Ворог дещо знизив активність своєї піхоти та починає перегруповуватись для взяття під контроль Донеччини. Водночас українські військові готуються до наступних боїв та проходять навчання як на полігонах України, так і країн Європи.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ розповів заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов.

«Ми спостерігаємо, що ворог дещо знизив активність, це стосується не нанесення вогневого ураження, а суто тактичних дій піхоти на полі бою. Є тенденція до зменшення бойових зіткнень, але ситуація на фронті складна. Противник розуміє, що йому майже вдалося захопити Луганську область, він розуміє, що наступною метою, згідно з його стратегічних планів, є встановлення контролю над Донецькою областю, він починає перегруповуватись, переміщувати резерви, військові частини. Ці заходи відстежуються як ГУР МО, так і відповідними структурами», - повідомив Громов.

Представник Генштабу зазначив, що українське командування вживає всі необхідні заходи, аби посили боєздатність своїх підрозділів та спільно з міжнародними партнерами проводить активну підготовку військовослужбовців.

«На даний час наші військовослужбовці вже готові до застосування на території нашої держави озброєння, яке надходить. Триває підготовка військовослужбовців як на наших полігонах, так і полігонах країн-партнерів – у Німеччині, у Великій Британії тощо. Підготовка проводиться як військовослужбовців Сухопутних військ, насамперед триває перепідготовка їх на нові зразки озброєння і техніки, так і ДШВ, окремих підрозділів Повітряних сил, а також ВМС ЗСУ», - розповів Громов.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Загарбники обстрілюють і знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. В Україні запроваджено воєнний стан, оголошено загальну мобілізацію, країна дає відсіч загарбникам.

Також Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Усі українські захисники, які виконували завдання на острові Зміїний, повернулись у пункти призначення – Генштаб

Усі українські військовослужбовці, які залучались до виконання завдання на острові Зміїний, повернулися в пункти свого призначення.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ розповів заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов, коментуючи заяву російських ЗМІ про начебто загибель українських військових, які встановили український прапор на острові Зміїний.

«Ми дійсно встановили контроль над островом Зміїний. Минулого тижня ми встановили вогневий контроль над островом, не дали можливості противнику забрати залишки своїх підрозділів, озброєння і військової техніки з острова. На даний час військовослужбовці фізично встановили контроль над островом Зміїний. Я можу вам сказати, що всі військовослужбовці, які залучались до виконання цього завдання, всі повернуті в пункти свого призначення», - зазначив Громов.

Як повідомляв Укрінформ, на початку липня підрозділи ЗСУ завершили військову операцію із зачищення острова Зміїний від техніки та озброєння російських загарбників, що втекли до тимчасово окупованого Криму. На острів було доставлено прапор України.

За даними Forbes, росіяни втратили на Зміїному і в навколишніх водах техніки та озброєння майже на 1 млрд дол. Найбільшою втратою ворожої армії став флагман чорноморського флоту - ракетний крейсер "москва" вартістю $750 млн. Він брав участь у захопленні Зміїного, став "героєм" поштової марки, а 13 квітня був вражений ракетами і затонув через день.

6 липня на острові Зміїний спецпризначенцями підтверджено знищення 30 одиниць ворожої техніки, виявлено покинуту амуніцію і суцільні руїни.

Нацгвардійці за тиждень поцілили у 21 вертоліт противника — Надточий

Бійці Національної гвардії протягом тижня знищили 21 російський вертоліт.

Про це повідомив під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ начальник оперативного управління Головного управління Національної гвардії Олексій Надточий.

“Вогневе ураження противника — 21 вертоліт. З початку агресії поцілили у 147 вертольотів”, - поінформував він.

Крім того, за минулий тиждень нацгвардійці розмінували один міст і виявили 21 протитанкову міну ТМ-62.

Надточий також повідомив, що з 24 лютого гвардійці затримали і передали працівникам Служби безпеки 354 особи за підозрою у причетності до диверсійно-розвідувальної діяльності, а також більше 16 515 громадян за вчинення адміністративних і кримінальних правопорушень.

“Вилучили 111 одиниць вогнепальної зброї, 10 тисяч набоїв, 174 одиниці холодної зброї, 3 гранатомети, 72 гранати, 10 кг вибухівки”, - розповів посадовець.

З 24 лютого в Україні триває повномасштабна російська воєнна агресія.

Вертольоти Нацгвардії здійснили за тиждень 21 виліт із завданням вогневого ураження противнику — Надточий

Бійці Національної гвардії протягом тижня здійснили 21 виліт із завданням вогневого ураження противнику.

Про це повідомив під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ начальник оперативного управління Головного управління Національної гвардії Олексій Надточий.

“Вогневе ураження противника — 21 вертольотовиліт. З початку ворожої агресії - 147”, - поінформував він.

Крім того, за минулий тиждень нацгвардійці розмінували один міст і виявили 21 протитанкову міну ТМ-62.

Надточий також повідомив, що з 24 лютого гвардійці затримали і передали працівникам Служби безпеки 354 особи за підозрою у причетності до диверсійно-розвідувальної діяльності, а також більше 16 515 громадян за вчинення адміністративних і кримінальних правопорушень.

“Вилучили 111 одиниць вогнепальної зброї, 10 тисяч набоїв, 174 одиниці холодної зброї, 3 гранатомети, 72 гранати, 10 кг вибухівки”, - розповів посадовець.

З 24 лютого в Україні триває повномасштабна російська воєнна агресія.

Поліцейські порушили 22 тис. справ за фактом вчинення злочинів російськими військовими

Правоохоронці порушили 22 тисячі кримінальних справ за фактом вчинення в Україні злочинів російськими військовими.

Про це повідомив під час пресконференції у Медіацентрі Україна — Укрінформ начальник департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Нацполіції Олексій Сергєєв.

“Слідчі Нацполіції порушили 22 тисячі кримінальних справ за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями зс рф, їх пособниками та іншими кримінальними правопорушеннями, пов’язаними з воєнним станом”, - сказав він.

За його словами, найбільше злочинів — 15 тисяч - скоєно за статтею 438 (порушення законів та звичаїв війни) ККУ, за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) порушено 5,8 тис. справ, за ст. 111-1 (колобораціонізм) розслідується 945 кримінальних справ.

Сергєєв розповів, що з метою встановлення осіб, які можуть бути причетними до окупаційних військ, а також терористичної діяльності, з 26 травня Національна поліція по всій території держави проводить масштабне оперативне профілактичне відпрацювання. За цей час поліцейські перевірили понад 68 тис. осіб.

За результатом перевірки 3,9 тис. осіб передали Службі безпеки України, 152 особи заарештували та 279 повідомили про підозру у вчиненні злочинів.

Усього у ході згаданого відпрацювання поліцейські розпочали 2,6 тис. кримінальних проваджень щодо злочинів, пов’язаних зі співпрацею з окупаційними військами та іншими правопорушеннями, уточнив посадовець.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і знищують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, авіабомб і балістичних ракет.

білорусь передала під повний контроль росії аеродром Зябрівка

білорусь передала під повний контроль рф аеродром Зябрівка, також росія готується до передачі зс білорусі ракетного озброєння.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ сказав заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов.

"На білоруській території продовжують перебувати підрозділи збройних сил рф. Крім того, білорусь передала під повний контроль росії аеродром Зябрівка, де на даний час тривають заходи з облаштування російської військової бази. На території аеродрому перебувають ракетний дивізіон оперативно-тактичного ракетного комплексу "Іскандер М" і дивізіон С-400 "Тріумф" збройних сил рф", - сказав Громов.

За його словами, окрім цього, в рамках анонсованої передачі росією оперативно-тактичної ракетного комплексу "Іскандер" зс білорусі проводяться підготовчі заходи до прийому цього озброєння. Так, у пункті постійної дислокації 465 ракетної бригади, що за 60 км на південний схід від Мінська, розпочато будівництво ангарів для цього комплексу.

Також у наступному місяці, за словами Громова, заплановано навчання військових білорусі у воєнно-космічній академії ім. Можайського в росії.

Громов додав, що співробітники фсб росії, інших силових структур, офіцери зс білорусі зараз проводять роз’яснювальну роботу серед військових білорусі щодо необхідності участі у “спецоперації” проти України.

Така робота ведеться у вигляді так званих політзанять, під час навчань серед окремих підрозділів спеціального призначення, підрозділів десантно-штурмових військ.

За підтримки комітету безпеки білорусі триває вербування колишніх військовослужбовців білорусі, насамперед льотного складу, спецпризначенців, у приватну військову компанію "Ліга” для можливого залучення до воєнних дій на території України.

Громов зауважив, що в подальшому будуть демонстраційні дії у південних районах Брестської та Гомельської областей, що межують з Україною, та ведення розвідки, не виключається діяльність ДРГ ворога у Рівненській, Житомирській, Волинській та Київській областях, можливі провокації з боку російських спецслужб на білоруських об'єктах із подальшим звинуваченням України.

"Водночас ймовірність самостійного, окремо від російських військ, відкритого вторгнення на територію України білоруських військ у рамках участі у військовій операції залишається низькою", - зазначив Громов.

Загалом, за його словами, на Волинському, Житомирському, Київському напрямках обстановка упродовж тижня суттєвих змін не зазнала, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

Генштаб прогнозує посилення артилерійських обстрілів прикордонних районів Сумщини

У Генеральному штабі ЗСУ прогнозують активізацію артилерійських обстрілів прикордонних районів на Сумському напрямку.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ сказав заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов.

“За наявною інформацією, противник здійснює нарощування своєї системи вогневого ураження. Так, впродовж тижня ним було переміщено на Сумський напрямок батарею 152 мм самохідних установок "Гіацинт Б" та реактивну батарею БМ 21 "Град" на напрямку населеного пункту Шостка. В подальшому очікується збільшення артилерійських обстрілів позицій наших військ і населених пунктів прикордонних районів, а також проведення демонстраційних дій уздовж державного кордону України”, - сказав Громов.

Загалом , за його словами, на Чернігівському, Конотопському та Сумському напрямках противник упродовж тижня завдавав авіаційних ударів та обстрілював позиції наших військ, у тому числі прикордонників.

Як повідомляв Укрінформ, 5 липня, о 4:00, російські військові здійснили ракетний обстріл цивільної інфраструктури Шостки. Зруйновано будівлю приватного підприємства, від вибухової хвилі пошкоджено щонайменше 24 багатоповерхові житлові будинки.

Ворогу вдалося встановити контроль над Лисичанськом - Громов

російським військам вдалося встановити контроль над Лисичанськом.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ сказав заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов.

“На Сіверському напрямку, маючи перевагу в силах і засобах, особливо в артилерії, противнику вдалося встановити повний контроль над населеним пунктом Лисичанськ. Противник продовжує ведення наступальних штурмових дій з метою вийти на адміністративний контроль Луганської області і встановити повний контроль над Луганською областю. На сьогодні запеклі бої тривають в районі населених пунктів Білогорівка та Спірне”, - сказав Громов.

Він відзначив, що також незмінними залишаються плани ворога щодо встановлення повного контролю над Донецькою областю, створення сприятливих умов для відновлення наступу в Миколаївській області.

На Бахмутському напрямку противник намагається оволодіти Берестовим, Новолуганською ТЕЦ та ділянкою дороги Луганськ-Бахмут. Там також тривають бої.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському, Запорізькому напрямках противник здійснює систематичний вогневий вплив для сковування дій наших військ.

На Криворізькому напрямку протягом тижня ворог намагається повернути під свій контроль населені пункти Іванівка і Потьомкіне, які були визволені українськими військами.

На Харківському напрямку ворог намагається не допустити просування ЗСУ до державного кордону України.

На Слов'янському напрямку противник проводить розвідку боєм, на окремих ділянках здійснює наступальні дії в напрямку Ізюм-Слов'янськ.

На Бессарабському напрямку ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

В Чорному та Азовському морях продовжують перебувати бойові кораблі та підводні човни ворога.

З 24 лютого в Україні триває повномасштабна російська воєнна агресія.

росія від початку війни випустила по Україні 626 ракет «Іскандер» і «Калібр»

росія від початку повномасштабного вторгнення випустила по Україні 626 крилатих ракет типу «Іскандер» та «Калібр».

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов.

“З початку бойових дій збройними силами росії було здійснено 6 443 літаковильотів оперативно-тактичної авіації та нанесено 626 ударів крилатими ракетами типу «Іскандер» та «Калібр»”, - сказав Громов.

Так, за його даними, тільки протягом 5 липня ворог випустив 27 ракет по об’єктах критичної інфраструктури, цивільних та військових об’єктах. Також було завдано 14 авіаційних ударів по об’єктах військової інфраструктури, позиціях та розташуваннях українських військ.

Протягом 5 липня один з ракетних ударів було завдано біля Добропілля Донецької області. Під час цього удару ЗСУ знищили 6 крилатих ракет типу «Калібр». Близько 20-ї години 5 липня ракетний удар був нанесений по населеному пункту Ярмолинці Хмельницької області, три крилатих ракети були знищені. Близько 3-ї години ночі 6 липня ЗСУ знищили 2 крилатих ракети, які були випущені по населених пунктах Одеської та Миколаївської областей з підводних човнів, що базуються в акваторії Чорного моря, поінформував представник Генштабу.

Громов зазначив, що переважна кількість авіаційних ударів противника не досягає поставленої мети .

“Понад 70% випущених некерованих снарядів та керованих авіаційних ракет влучають в поле, море або поза межами розташувань наших військ, що свідчить про надійну систему нашої протиповітряної оборони, а також небажання російських пілотів заходити з зону ураження наших засобів ППО”, - сказав Громов.

Водночас, за його словами, українська авіація, підрозділи ракетних військ та артилерії виконали низку бойових завдань.

“Було нанесено прицільне ураження понад 20 пунктів управління різного рівня, до 20 логістичних центрів і складів противника, до 15 радіолокаційних станцій, контрбатарейної боротьби та протиповітряної оборони, а також по районах зосередження підрозділів і оперативним засобам противника”, - підкреслив Громов.

Як повідомляв Укрінформ, Збройні сили України з 24 лютого по 7 липня ліквідували близько 36 тисяч 650 російських військових, що на 150 осіб більше у порівнянні з попередньою добою.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-