Інклюзивна освіта: громади Прикарпаття налагоджують співпрацю

Інклюзивна освіта: громади Прикарпаття налагоджують співпрацю

Децентралізація
Укрінформ
Більшівцівська, Бурштинська, Дубовецька та Галицька громади за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» підписали міжмуніципальний договір про спільне фінансування інклюзивно-ресурсного центру.

Про це Укрінформу повідомили в Івано-Франківському регіональному офісі «U-LEAD з Європою».

“На сесії Галицької міської ради прийняли рішення про укладення договору про міжмуніципальне співробітництво з Більшівцівською, Бурштинською та Дубовецькою громадами щодо спільного фінансування КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Галицької територіальної громади”, - йдеться у повідомленні.

До цього експерти регіонального офісу проводили для представників вказаних територіальних громад онлайн-консультацію, під час якої обговорювалося потенційне співробітництво. Ініціатором у цьому питанні виступала саме Галицька громада.

Інклюзивно-ресурсний центр діє на території Галицької територіальної громади, яка після ліквідації району увійшла в число його засновників. Послугами центру користуються жителі чотирьох громад – Галицької, Дубовецької, Більшівцівської та Бурштинської.

За словами радника з питань децентралізації та місцевого самоврядування регіонального офісу U-LEAD в Івано-Франківській області Максима Чопея, налагодження співпраці у сфері інклюзивної освіти - важливий напрямок у роботі громад Прикарпаття.

«Наявний досвід взаємодії між цими громадами відображає важливість використання інструментів міжмуніципального співробітництва для подальшого налагодження надання якісних послуг у сфері інклюзивної освіти. Поки що в Україні дуже мало прикладів співпраці громад у такому напрямку», – підкреслив експерт.

Установа надає навчальні, методичні, психолого-консультаційні та освітньо-реабілітаційні послуги в галузі інклюзивної освіти дітям від 2 до 18-ти років. Також в центрі надають висновки, без яких діти з особливими освітніми потребами не могли б відвідувати садочки та школи.

«Переваги укладення договору міжмуніципального співробітництва очевидні. Іншим громадам не буде потрібно утворювати такі Центри та утримувати педагогів, до яких є низка кваліфікаційних вимог. Ми хочемо з територіальними громадами налагодити якісне надання послуг у сфері інклюзивної освіти... Радіємо, що в Івано-Франківській області договір з такої тематики ми підписуємо одні з перших. Сподіваємося, що до кінця цього року ми все завершимо», – наголосила заступниця голови Галицької міської ради Вікторія Дебенко.

Вона додала, що пропозиції долучитися до міжмуніципального співробітництва для фінансування інклюзивно-ресурсного центру надіслали також іншим громадам Івано-Франківської області.

Читайте також: Розвиток мобільності у громадах має економічне та соціальне значення - U-LEAD

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-