На Вінниччині відкриють центр для дітей, які постраждали чи стали свідками злочинів

На Вінниччині відкриють центр для дітей, які постраждали чи стали свідками злочинів

Фото
Укрінформ
У Вінницькій області запрацює перший центр по роботі з дітьми, які постраждали чи стали свідками злочинів (модель Барнахус).

Як повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці генпрокурор Ірина Венедіктова, передає Укрінформ.

Відповідний Меморандум підписали у вівторок, 17 серпня представники української влади і дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).

“Приміщення там обладнане, а міждисциплінарна команда пройшла спеціалізоване навчання.

Наше завдання забезпечити баланс інтересів правосуддя та найкращих інтересів дитини і дійсно допомогти скривдженим дітям, не травмуючи їх повторно під час проведення слідчих дій та надавши їм можливість пройти фахову реабілітацію”, - написала Венедіктова.

Читайте також: На Київщині судитимуть фотографа, який виготовляв та продавав дитяче порно

За її словами, влада має намір розвивати мережу таких спеціалізованих центрів. Зокрема, наразі опрацьовується ініціатива запуску аналогічних закладів у Тернопільській, Миколаївській та Одеській областях.

Генпрокурор поінформувала, що у центрах Барнахус, як правило, є чотири кімнати: для слідчих дій із дітьми, співпраці та захисту, здійснення медогляду для цілей судової медицини, а також терапевтичних психологічних послуг спеціалістів.

Читайте також: Омбудсмен закликає Раду посилити покарання за сексуальне насильство над дітьми

Допит із дитиною проводиться один раз в окремому приміщенні навченим інтерв’юєром-психологом із урахуванням віку дитини. А щоб дитина не мусила повторювати травмуючу історію, за допитом в кімнаті для прослуховування спостерігають суддя, слідчий, прокурор, адвокати обвинуваченого і дитини. Він записується на відео та використовується на слуханнях, і дитині не треба з'являтися в суді, пояснила Венедіктова.

Читайте також: В Україні посилили покарання за домашнє насильство – Зеленський підписав закон

15 грудня 2020 року був підписаний Меморандум між Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Вінницькою обласною державною адміністрацією та Міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я» про взаєморозуміння щодо створення центру захисту для дітей, які постраждали та/або стали свідками насильства, кримінального правопорушення» (модель Барнахус).

Відповідно до ст. 14 Закону України "Про безоплатну правову допомогу" кожна дитина та її законні інтереси, права і свободи є пріоритетом для захисту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-