У Львові провели першу в Україні операцію з реконструкції обличчя

У Львові провели першу в Україні операцію з реконструкції обличчя

Фото
Укрінформ
Медики Львівської лікарні швидкої медичної допомоги першими в Україні провели складну поєднану ортогнатично-артропластичну операцію з реконструкції обличчя. Нову щелепу юнаку лікарі формували протягом 12 годин.

Про це у Фейсбуці повідомила лікарня швидкої медичної допомоги Львова, передає Укрінформ. 

«12 годин команда медиків проводила складне поєднане хірургічне втручання: бімаксилярну ортогнатію з геніопластикою та артропластику скронево-нижнєщелепових суглобів. Їхня мета - повернути щелепи у правильне положення та відновити деформовані суглоби! Для цього спеціалісти усунули розростання кісткової тканини, що заважало при відкриванні рота, розташували спочатку скронево-нижньощелепові суглоби, потім допереду висунули верхні щелепи та підборіддя», - зазначається в повідомленні.

Пацієнт - 20-річний юнак, у п’ятирічному віці потрапив у ДТП і отримав складні переломи нижніх кінцівок та нейротравму. Лікарі тоді, на жаль, йому не діагностували ще однієї травми - перелому нижньої щелепи. Через це вже за кілька років він просто не міг широко відкрити рота, йому було важко жувати, погано спати вночі.

До Львівської лікарні «швидкої» хлопець звернувся з ускладненнями після невдалого попереднього лікування. Діагноз – деформуючий остеартроз лівої та кістковий анкілоз правої суглобової головки. Простішими словами – давня травма призвела до хронічного захворювання суглобів із практично цілковитою їхньою нерухомістю. Після попередньої консультації провели ортодонтичну підготовку до складної операції. Виготовили ортогнатичний план в лабораторії Eurosplint та протези індивідуальних суглобів.

Всього через кілька днів після операції пацієнт отримав «нове» обличчя. Тепер юнак зможе забути про постійний дискомфорт та не відчуватиме труднощів при рухах щелепою.

Операцію медики щелепно-лицевої хірургії провели спільно з литовським колегою Сімонасом Грубаускасом, який вже неодноразово проводив такі втручання.

Читайте також: У Миколаєві вперше виконали складні операції на відкритому серці

Як повідомляв Укрінформ, науковці кафедри онкології ІФНМУ в Прикарпатському клінічному онкологічному центрі вперше виконали складну комбіновану операцію при онкопатології щелепно-лицевої ділянки з її пластичним відновленням із застосуванням кісткового аутотрансплантату.

Фото: лікарня швидкої медичної допомоги Львова, ФБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-