На Львівщині знайшли тисячолітній горн

На Львівщині знайшли тисячолітній горн

Фото
Укрінформ
Під час реконструкції траси Т-14-25 за програмою «Велике будівництво» у Львівській області дослідники знайшли археологічний артефакт – залізоплавильний горн, якому не менше тисячі років.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодор) у Фейсбуці.

«Горн відшукали під час реконструкції траси Т-14-25 Миколаїв – Городок – Жовква – Кам’янка-Бузька – Бібрка на узбіччі. Цей шлях стане частиною Великого транзитного кільця навколо Львова, який створюють у рамках реалізації президентської програми «Велике будівництво», - йдеться у повідомленні.

Історики дослідили, що дорога між Жовквою та Кам’янкою-Бузькою є частиною одного з найдавніших історичних торговельних шляхів, які вели з Галичини на Волинь. Пізніше, у ХV-ХVІІ ст., тут проходила північна ділянка великого «Чорного шляху» – караванної дороги, яка починалась на землях Османської імперії та вела через Поділля, Галичину і Волинь до Перемишля і Замостя.

На Львівщині знайшли тисячолітній горн / Фото: Укравтодор

Знайдений горн відноситься до райковецької культури (раннє середньовіччя докняжої доби), яку пов’язують з племенами слов’ян – дулібів і білих хорватів. Горн, що складається з плавильної камери і каналу для шлаку, добре зберігся.

«Залізоробне ремесло в ті часи було добре розвинуте і зосереджувалось поблизу родовищ болотної руди. Для слов’ян було характерно облаштовувати невеликі горна, що забезпечували потреби одного чи кількох поселень. Найчастіше місцеві металурги самі займалися видобуванням руди на болотах, її збагаченням, випалом деревного вугілля та попередньою обробкою металу. Регіон поблизу нинішнього села Блищиводи має розлогі заліснені болота, тож, очевидно, тут було чимало таких ремісників», – розповів археолог рятівної археологічної служби Олександр Сілаєв.

Читайте також: Церкви, некрополь і городище: окупанти у Криму знищили сотні тисяч артефактів

Як повідомляв Укрінформ, раніше координатор «Великого будівництва», заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко розповів, що за цією програмою створюють «Мале Карпатське коло». Цей маршрут з’єднає по-європейськи якісною дорогою туристичні центри Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-