Експерт U-LEAD дав поради громадам, як підвищити якість води

Експерт U-LEAD дав поради громадам, як підвищити якість води

Децентралізація
Укрінформ
Експерт з водопостачання Програми «U-LEAD з Європою» Сергій Карелін надав поради громадам, як підвищувати якість води. 

Про це він розповів під час онлайн-форуму “Якість питної води у громадах”, передає кореспондент Укрінформу.

Карелін зауважив, що в Україні на якість води впливає екологія, діяльність промислових і сільськогосподарських підприємств, поганий стан водогонів, немодернізовані очисні споруди, які не можуть впоратись із погіршенням якості води.

"Є два основних способи фільтрації - це безреагентні, коли ми не використовуємо жодних хімічних речовин, та реагентні. Безреагентні - фільтри піскові, сітчасті та інші", - сказав експерт. Серед реагентних способів очищення води він назвав флотацію, яка базується на взаємовпливі води і бульбашок повітря - частки у воді спливають на поверхню. Для цього можуть використовуватися спеціальні піноутворюючі реагенти.

Крім того, Карелін звернув увагу на ще один метод очищення води - коагуляцію, він полягає у додаванні до води речовин-коагулянтів, що сприяє прискореному виділенню нерозчинних речовин, які при відстоюванні не випадають в осад. "Санітарно-хімічні показники якості води поділяють на дві основні категорії - органолептичні та хімічні. В останній категорії визначають, яка кількість металів, хімічних речовин, які шкодять організму людини. Це вміст заліза, жорсткість, сульфати, мінералізація, хлор, солі", - сказав Карелін.

Експерт також розповів про варіанти підвищення якості води, зокрема про технологію зворотного осмосу. "Якщо завищені показники мінералізації у воді, то в цьому випадку корисна можливість технології зворотного осмосу - можна "прибирати" дуже малі частини з води", - зауважив Карелін. Він додав, що при зношених водопровідних мережах погіршується смак води, вона стає каламутною. Це відбувається під впливом заліза. "Це можна прибрати більш простими технологіями ... з використанням чорного вугілля, яке покращує органолептику, смакові якості", - сказав експерт.

Читайте також: Пірнівська громада на Київщині розробляє власний екобренд

Карелін зауважив, що покращити якість води може використання намивних фільтрів без хімічних речовин. Він навів приклад Тавричанської сільської територіальної громади на Херсонщині, де проблемами якості води були завищений вміст сульфатів, хлоридів та загальна жорсткість води. "Була застосована схема, в якій використовувася і зворотний осмос, щоб видаляти мінеральні домішки, солі, все зайве. Після зворотного осмосу воду ми отримуємо неналежної смакової якості, тож після цього стоїть абсорбент - активоване вугілля, тобто вугільний фільтр. Він дає можливість поліпшити смакові якості води. Останній етап знезаражувач води - мазурак", - сказав експерт.

Карелін закликав громади вивчати проблему підвищення якості води та варіанти її вирішення за допомогою різних технологій і фільтрів і намагатися вибирати оптимальні варіанти для конкретної громади.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-