Суд виніс рішення щодо буферної зони заповідника «Асканія Нова»

Суд виніс рішення щодо буферної зони заповідника «Асканія Нова»

Укрінформ
На Херсонщині суд встановив обмеження при користуванні земельними ділянками, які входять до буферної зони заповідника «Асканія Нова».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуці Херсонська обласна прокуратура.

«Органи прокуратури Херсонщини через суд домоглись внесення змін до договору оренди землі у вигляді встановлення обмеження використання засобів захисту рослин, здійснення інших видів господарської діяльності, які можуть спричинити негативний влив на заповідну зону біосферного заповідника «Асканія-Нова», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що підставою втручання прокуратури та звернення до суду слугували події, що мали місце на території біосферного заповідника «Асканія-Нова» в Херсонській області, коли упродовж кількох місяців загинуло понад 2 тисячі птахів 18 видів, серед яких - дикі перелітні та червонокнижні птахи.

За результатами проведених експертиз установлено, що в організмах загиблих птахів виявлений бродіфакум - отрута, яку використовують проти гризунів. Її виявили також на зерні, відібраному на земельних ділянках поблизу території заповідника, які перебувають у користуванні господарських підприємств.

У договорах оренди земельних ділянок, які входять до буферної зони біосферного заповідника «Асканія-Нова» та мають обов’язок дотримуватися режиму її використання, відсутні будь-які обмеження щодо ведення господарської діяльності, зокрема використання хімічних засобів захисту рослин та мінеральних добрив.

Каховська окружна прокуратура звернулася з позовом до товариства про внесення змін до договору оренди земельних ділянок у буферній зоні.

Рішенням господарського суду Херсонської області визнано обґрунтованими позовні вимоги прокуратури, відповідно до яких внесено зміни до договору оренди землі площею 617,57 га та встановлено обмеження при користуванні землею.

Як повідомляв Укрінформ, через загибель птахів у січні-березні 2021 р. рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 17 березня аграріям рекомендували призупинити на три тижні застосування в 40-кілометровій зоні, прилеглій до заповідника «Асканія-Нова», пестицидів групи родентициди, а також препаратів на основі бродіфакуму, що використовуються для боротьби з гризунами.

У липні 2021 року стало відомо, що на Херсонщині судитимуть агронома за порушення правил, установлених для боротьби зі шкідниками, що призвело до загибелі червонокнижних птахів. На території біосферного заповідника загинули 218 сірих журавлів, що занесені до Червоної книги України, таким чином державі завдано матеріальної шкоди на суму 3 мільйони 270 тисяч гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-