Чернівецький телеканал очолив аналітик «Украины.ру». Хто такий Святослав Вишинський?

Чернівецький телеканал очолив аналітик «Украины.ру». Хто такий Святослав Вишинський?

Укрінформ
Його матеріали виходять на проросійських ресурсах, він був пов’язаний з однодумцями Медведчука, але чи українофоб він?

Про це йдеться в публікації Детектор медіа

Третього червня 2021 року директором буковинського телеканалу «Чернівецький промінь» призначили місцевого журналіста Святослава Вишинського. Коли читачі «Детектора медіа» звернули увагу редакції на те, що новопризначений директор дописує до російських українофобських ресурсів, зокрема до «Украины.ру» Іскандера Хісамова, ми спершу думали, що це плутанина і йдеться про іншого Вишинського — Кирила. Та виявилося, що помилки немає. «Детектор медіа» розібрався, хто такий Святослав Вишинський і чи загрожує «Чернівецькому променю» перетворення на осередок українофобії.

Формальним власником «Чернівецького променю» є Сергій Аністратенко. У чернівецькій медійно-політичній тусовці канал приписують Дмитрові Фірташу, який нібито впливає на нього через родину Проданів: колишню нардепку Оксану та колишнього секретаря міської ради Чернівців Василя. Із 2015 року Продан входить у локальну політичну силу «Рідне місто», створену середовищем ексрегіоналів. У коментарі «Детектору медіа» Василь Продан заперечив, що має стосунок до телеканалу.

Зі Святославом Вишинським пов’язано кілька структур. По-перше, громадська організація «Буковинський центр» і однойменний ресурс bukcenter.com. Сайт рясніє критикою політичних опонентів Василя Продана (колишніх та нинішніх) та карантинних обмежень чинної влади (Чернівці та Чернівецька область довго ставили рекорди із захворюваності). До аналітичної групи проєкту входить політолог Олег Хавич.

Хавича можна знайти в базі псевдоекспертів «Текстів». Із кінця 90-х він виступає з ідеєю федералізації України, в чому не раз був суголосним із проросійськими силами. Зокрема Віктором Медведчуком — 2012 року Хавич узяв участь у конференції його руху «Український вибір». І регулярно дописує до «Украины.ру».

Хавич і Вишинський — співзасновники ГО «Інститут західноукраїнських студій», очолюваної Хавичем. 2016 року, коли нібито зламали листування помічника президента Росії Владислава Суркова, прізвище Хавича було в переліку українських «агентів», через яких Кремль мав намір шукати спільну мову з регіональними елітами. 2017 року «Інституту західноукраїнських студій» закидали розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Відкрили кримінальне провадження. У судовій ухвалі йдеться: «Голова “Інституту західноукраїнських студій” поширює інформацію, яка містить заклики до економічного та політичного відокремлення західноукраїнських областей від України. Співпрацюючи з ВГО “Український вибір”, створив та активно пропагує діяльність громадської організації “Інститут західноукраїнських студій”, через яку популяризувалися ідеї т. зв. “галицького (західноукраїнського) сепаратизму”, проводилися заходи з пропаганди ідеї відновлення Західноукраїнської народної республіки». Приводом для провадження стали публікації Хавича на «Збручі» (тут та тут), voicesaves.ru, ruskline.ru, glagol.su, де він нібито висловлювався на підтримку донецьких і луганських сепаратистів, а також політики Росії, спрямованої проти України.

«Український вибір» Медведчука, готуючи ґрунт для вигідної Кремлю федералізації ще за президентства Януковича, мобілізував у регіонах активістів та організації, які під різним соусом пропагували ідею федералізації. Це були «русинські» організації Закарпаття, національні спільноти Бессарабії, «галицькі сепаратисти» у Львові та інших містах. До їхнього числа, вочевидь, належало й середовище Олега Хавича.

Коли Хавича заарештували, на його підтримку виступив сам Медведчук, який назвав дії правоохоронців «черговим проявом політичного терору». Слідство встановило, що за допомогою іншої організації — ГО «Захист прав національних меншин» — нібито за гроші російських кураторів Хавич провадив антиукраїнську пропаганду. Під час обшуку у Хавича знайшли листування з ініціатором створення так званої Бессарабської народної ради Артемом Бузилою, який нібито на прямому зв’язку з Кремлем. Пізніше СБУ оприлюднила запис телефонної розмови Хавича з проросійським активістом.

Вийшовши на волю, Хавич попросив політичного притулку в Польщі. Зараз він живе у Варшаві, звідки не припиняє писати для російських антиукраїнських видань. І регулярно… бере інтерв’ю у Вишинського. Точніше, матеріали, які складаються з думок Вишинського, зазвичай підписані Олегом Хавичем.

Святослав Вишинський на запитання про зв’язок із Хавичем відповів, що той не має стосунку до «Буковинського центру», хоча й досі є у складі аналітичної групи. «Із Хавичем пов’язаний Інститут західноукраїнських студій, до круглих столів якого я долучався у 2014-2015 роках. Я був його співзасновником — це не тотожно членству», — сказав Вишинський.

Появу свого прізвища на сторінках «Украины.ру» Вишинський коментує так: «Моя функція як аналітика це твереза оцінка ситуації і холоднокровна комунікація з усіма учасниками процесу. Як інтерв’юер я відкритий до аргументованої розмови з будь-ким. Сподіваюсь, мої оцінки допомогли російським читачам сформувати об’єктивнішу картину того, що відбувається в Україні, виходячи за ідеологічні рамки російської пропаганди».

Рамок російської пропаганди Святослав Вишинський не цурається. Він прямо закликає до федералізації України, наприклад, під час круглого столу за участі Хавича та антимайданівської активістки-юристки Тетяни Монтян. У листопаді 2018 року Вишинський був організатором лекції Світлани Крюкової, заступниці головного редактора проросійського видання «Страна.ua», для буковинських студентів. За словами завідувачки кафедри журналістики Чернівецького національного університету Любові Василик, студенти відмовилися відвідати лекцію. З іншого боку, Вишинський брав участь у Національному круглому столі від Міністерства культури, де позиціонувався як філософ. А також прочитав лекцію «Журналістика без емоцій», яку можна оцінювати як спробу серйозної дискусії про стан медіа в Чернівцях і в Україні загалом. А також дав інтерв’ю Олексію Толкачову й за пів години не сказав нічого антиукраїнського. Прикладів, коли Святослав Вишинський висловлював проросійську позицію в ефірі «Чернівецького променю», «Детектор медіа» не знайшов.

Вишинського вже не раз банив фейсбук. В одному з інтерв'ю він назвав такий крок соціальної мережі «кінцем свободи» і розтлумачив свою позицію ширше: «Так звана пандемія стала ширмою для зухвалого і блискавичного демонтажу світу, який ми будували декілька століть і який глобальні еліти руйнують на наших очах». Сам він припускає, що причиною блокування була постійна критика карантинних обмежень. Водночас у його коментарях лунають натяки на «зовнішнє управління» — мовляв, усі ми стали рабами західної корпорації. (Корпорація Twitter Вишинського не банила, тому там він дописує регулярно.)

Святослав Вишинський працює на «Чернівецькому промені» з 2014 року. За його словами, до його призначення колектив поставився без спротиву: «Якби ми не уживались, то навряд чи працювали би разом». «Детектору медіа» вдалося поговорити з нинішніми та колишніми працівниками каналу, однак називати свої імена вони відмовились. Одна зі співробітниць Вишинського сказала, що, на її думку, для нього дописування для проросійських ресурсів — це радше джерело заробітку, адже «на роботі проросійських чи антиукраїнських роздумів я не чула». А колишня співробітниця згадує Святослава в минулому як виваженого інтерв’юера, який вів цікаву програму «Без емоцій». Записи інтерв’ю з найрізноплановішими героями можна знайти на ютуб-каналі Святослава.

На запитання про його плани на чолі «Чернівецького променю» Святослав Вишинський відповів коротко: «В умовах стрімкої зміни інформаційного простору це адаптація ефірного телебачення до нових медійних реалій».

Детектор медіа, Ярослава Шеремета 

Фото: Украина.ру

Перше фото: Василь Салига, promin.cv.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-