U-LEAD підготувала поради щодо поліпшення системи громадського здоров'я

U-LEAD підготувала поради щодо поліпшення системи громадського здоров'я

Децентралізація
Укрінформ
В рамках Програми «U-LEAD з Європою» провела для громад з Чернігівщини та Хмельниччини семінар на тему «Потенціал та функції громадського здоров’я у громаді».

Про це Укрінформу повідомили у «U-LEAD з Європою».

Зокрема, зазначається, що представники громад Хмельниччини та Чернігівщини з експертами з питань громадського здоров’я Володимиром Курпітою та Галиною Городецькою обговорили вдосконалення системи громадського здоров'я.

Під час семінару експерти наголосили, що система медицини реагує на порушення здоров’я громадян та допомагає відновити його, а система громадського здоров'я має запобігати випадкам порушення здоров’я та пропонувати рішення проблем, які спричиняють погіршення стану здоров’я мешканців громад.

«У ситуації будь-якої дорожньо-транспортної пригоди система медицини дає відповідь на питання «Що робити із постраждалими?», а система громадського здоров’я відповідає на питання «Чому це трапилось? Що робити, аби це не повторилось?». Це дві системи, які доповнюють одна одну, але громадське здоров’я не має такої підтримки від громад, як заклади медицини. Тому ми сьогодні проводимо такі семінари», - наголосив старший викладач Школи охорони здоров’я Національного університету «Києво-Могилянська академія» Володимир Курпіта.

Крім того, експерти наголосили, що нагляд та контроль за якістю харчування у школах та садках, закладах харчування, за якістю води та повітря надасть інформацію про шкоду, якої можуть завдати здоров’ю мешканців громади неякісні продукти та ресурси, і це дасть змогу громаді вплинути на стан справ.

Експерт Галина Городецька презентувала менторську програму «Громадське здоров’я в територіальній громаді», яка має допомогти громадам виробити план і стратегію вирішення окремих питань розвитку громадського здоров’я.

«Тобто, ми можемо впливати на стан здоров’я мешканців громади не лише розвиваючи заклади охорони здоров’я. Така програма дозволяє віднайти найоптимальніші рішення для покращення громадського здоров’я. 25 серпня ми стартуємо, до 31 липня приймаємо ваші заявки, тому будьте активні», - сказала Городецька.

Проєкт для громад передбачає індивідуальний підхід до поліпшення системи громадського здоров’я.

«Ми прагнемо допомогти громадам сформувати ефективну систему громадського здоров’я. Навчання та менторський проєкт дозволять набути максимуму досвіду та знань. Ми ставимо за метуь, щоб фахівці громад та медики не просто знали, як лікувати хворих, а й розуміли, чому вони хворіють і що робити, аби запобігти хворобі», - зазначив радник з питань охорони здоров’я Програми «U-LEAD з Європою» Володимир Гарасюк.

Читайте також: Волонтери Снігурівської громади пошили для лікарні 50 комплектів постільної білизни

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Фото: «U-LEAD з Європою»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-