Львівщина вшанувала пам’ять жертв масових розстрілів у радянських тюрмах Західної України

Львівщина вшанувала пам’ять жертв масових розстрілів у радянських тюрмах Західної України

Фото
Укрінформ
На Львівщині проходять скорботні заходи з нагоди 80-х роковин масових розстрілів у тюрмах Західної України. За різними підрахунками істориків, тут розстріляли близько 30 тис. репресованих.

Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної ради, передає Укрінформ.

«Червень 1941-го – це криваві дні в українському історичному календарі. Тоді радянський тоталітарний режим розстріляв десятки тисяч українців, які були політичними в’язнями тюрем Західної України. Тюрми у Львові, Тернополі, Івано-Франківську, Золочеві, Бережанах, Дрогобичі, Луцьку, Дубно та в багатьох інших містах у ті трагічні дні наповнилися кров’ю. За різними даними, було розстріляно приблизно 30 тисяч в’язнів тюрем», - розповів депутат Львівської обласної ради, керівник комунального підприємства Львівської обласної ради Меморіально-пошуковий центр «Доля» Святослав Шеремета.

Як відомо, 22 червня 1941 року у Львівській в’язниці №1 розстріляли 108 осіб, які були засуджені до вищої міри покарань. Загалом упродовж 22-28 червня у в’язницях Львівської області (Львів, Буськ, Городок, Комарно-Рудки, Щирець, Бібрка, Жовква, Кам’янка-Бузька, Судова Вишня, Яворів, Лопатин) органи НКВС розстріляли 4591 особу. У трьох в’язницях у м. Дрогобич, м. Самбір, м. Стрий – 3301 особу.

Відтак, згадуючи жертв розстрілів, керівництво обласної, міської ради та облдержадміністрації, народні та обласні депутати спільно з громадськістю поклали квіти та запалили лампадки біля пам’ятника Жертвам комуністичних злочинів. Священнослужителі провели поминальну панахиду.

Також покладанням квітів до пам’ятника та запаленням лампадок на Личаківському кладовищі присутні увічнили пам'ять жертв розстрілів у тюрмі на Лонцького.

Крім того, влада і громадськість, вшановуючи невідомих жертв тюрми «Бригідки», поклали квіти до братської могили «Три хрести» на Янівському кладовищі.

Читайте також: Одеський історик знайшов нові документи про масові розстріли НКВС

У Львівському Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла УГКЦ наразі проходить вечір пам’яті «Світло тихе» за участю поетеси Юлії Курташ-Карп та оркестру «Віртуози Львова».

А у четвер, 24 червня, о 15:00 год в Національному меморіальному музеї «Тюрма на Лонцького» відбудеться лекція історика Віктора Сеницького: «80 років трагічним подіям червня 1941 (розстріли у львівських в’язницях: погляди сучасних істориків)».

Фото: lvivoblrada.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-