Пандемія підтвердила актуальність концепції «розумних сіл» - євродепутат

Пандемія підтвердила актуальність концепції «розумних сіл» - євродепутат

Децентралізація
Укрінформ
Пандемія коронавірусу підтвердила актуальність впровадження концепції «розумних сіл» для розвитку різних сфер життя у сільській місцевості, зокрема в умовах обмеження фізичних контактів.

Про це заявив член Європарламенту, співголова Міжгрупи ЄП з питань сільських, гірських, віддалених територій і розумних сіл Франц Боговіч під час форуму "Сільський розвиток і багаторівневе врядування Розумні села: підхід для України?", організованого Програмою "U-LEAD з Європою", передає кореспондент Укрінформу.

"Криза через COVID-19 підкреслила актуальність цієї концепції, всі стали краще розуміти, наскільки більш стійкими та витривалими є "смартпоселення" - чи то міста, чи то села. Бачимо, що зменшилась можливість спілкування фізичного, збільшилася вага цифрових новітніх технологій у забезпеченні різних сфер життя", - наголосив євродепутат.

Боговіч зауважив, що в основу концепції "розумних сіл" покладено цифрові навички, доступ до електронної системи охорони здоров’я та інших базових послуг, інноваційні рішення у сфері екології, застосування принципів циркулярної економіки в управлінні сільськогосподарськими відходами. Він також наголосив на важливості використання інформаційно-комунікаційних технологій у сферах місцевого туризму, культури, освіти та для просування місцевої продукції.

За словами члена Європарламенту, концепція "розумних сіл" передбачає залучення місцевого населення й використання цифрових інструментів. Зокрема, йдеться про участь місцевих жителів у вдосконаленні соціальних, економічних та екологічних умов у громадах, співпрацю з іншими громадами, застосування інновацій.

Читайте також: В Україні оголосили конкурс для громад із вдосконалення цивільного захисту

Боговіч зауважив, що для сільського господарства у концепції "розумних сіл" передбачено короткі ланцюги постачання продуктів, зв'язок споживачів та виробників, автоматизація процесів.

Крім того, євродепутат наголосив на важливості застосування нових рішень у сфері енергетики, як-от створення енергетичних кооперативів, використання відновлюваних джерел енергії, акумуляторних батарей.

Говорячи про застосування концепції "розумних сіл" у Європі, Боговіч зауважив, що, приміром, у Словенії селища у гірській місцевості поблизу кордону з Італією організовують рок-фестиваль, аби привернути увагу туристів, поліпшують якість покриття інтернетом для широкого впровадження новітніх технологій. У Греції для вирішення проблеми з водою застосовують інформаційно-комунікаційні технології та обладнання для забезпечення водопостачання, оптимізації діяльності постачальників води, зменшення витрат. Водночас в Угорщині використовують тепличні господарства для широкого виробництва товарів із конопель.

Член Європарламенту звернув увагу, що у Європі заохочують розвивати і реалізовувати підходи та стратегії "розумних сіл". Він зауважив, що у різних місцевостях та країнах можна застосовувати різні рішення концепції, уряди країн ЄС також розробляють та вдосконалюють власні політики й інтегровані підходи до розвитку "розумних сіл".

Своєю чергою заступник міністра розвитку громад та територій України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Олександр Дудченко зауважив, що стимулювання інформаційно-комунікаційних технологій на сільських територіях в Україні є дуже важливим, щоб забезпечити стовідсоткове покриття фіксованим широкосмуговим доступом до інтернету.

Він звернув увагу, що до кінця року в Україні напрацюють програми регіонального розвитку, зокрема й щодо розвитку сільських територій. Вони реалізуватимуться через проєкти, дібрані на конкурсній основі.

Читайте також: На Вінниччині за підтримки U-LEAD створять центр волонтаріату

Участь у форумі взяли урядовці, представники міжнародних організацій в Україні, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, бізнес-асоціації.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку "U-LEAD з Європою" спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Фото: "U-LEAD з Європою" 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-