Олена Зеленська відкрила «TATO-Hub» у Полтаві

Олена Зеленська відкрила «TATO-Hub» у Полтаві

Фото
Укрінформ
У Полтаві розпочав роботу клуб для відповідальних татів «TATO-Hub», метою якого є популяризація ідеї залученого та усвідомленого татівства серед жителів міста.

Участь у відкритті взяли дружина Президента Олена Зеленська спільно з послом Швеції в Україні Тобіасом Тибергом та головою Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні Хайме Надалем, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави держави.

“Клуб "TATO-Hub Полтава" створено в межах проєкту "Трамплін до рівності", що імплементується Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні”, - ідеться в повідомленні.

В ОП розповіли, що згідно з даними досліджень, які проводить UNFPA-Україна, 71% чоловіків погоджуються, що проводять мало часу з дітьми; 65% чоловіків думають, що достатньо просто заробляти гроші, щоб бути хорошим татом; 62% чоловіків визнають, що зазвичай дружина забезпечує щоденне піклування про дитину; 78% говорять, що в їхніх родинах саме дружина перебуває вдома з дитиною, коли та хворіє; 59% чоловіків знають, що батько має таке ж право брати батьківську відпустку, як і мати.

Читайте також: Олена Зеленська і посол Швеції презентували арт-зону в Києві

Проте, за результатами дослідження, лише 3% чоловіків беруть відпустку для догляду за дитиною. Водночас кожна третя жінка хотіла б, щоб чоловік взяв декретну відпустку замість неї на певний період.

«Рівність прав для матері й батька щодо догляду за дитиною є одним з напрямків роботи, які Україна визначила для себе, приєднавшись минулого року до міжнародної ініціативи «Партнерство Біарріц» – партнерства рівних можливостей. І маю зазначити, ми впевнено рухаємося до поставлених цілей. Нещодавно почав діяти закон, який дає право чоловікам скористатися повноцінною декретною відпусткою протягом перших трьох років. А також право на оплачувану чотирнадцятиденну відпустку в перші три місяці після народження дитини», – заявила Олена Зеленська.

Зазначається, що метою створення «ТATO-Hub Полтава» є популяризація ідеї залученого та усвідомленого татівства серед жителів міста, тобто це клуб для татусів, де чоловіки можуть навчатися, спілкуватися та ставати ближчими до своїх дітей, тим самим покращуючи стосунки в родині.

Читайте також: Олена Зеленська анонсувала запуск інформаційної платформи про здорове харчування

«У 1970-х роках, коли Швеція вперше запровадила спільні батьківські відпустки, рідко можна було побачити, щоб батьки ними користались, оскільки перебування вдома з дітьми все ще вважалося жіночою роботою. Проте протягом кількох десятиліть шведські тати стали яскравими прикладами залучених батьків, і близько 90% шведських татів зараз беруть батьківські відпустки. Відкриваючи такі важливі для батьків місця, як «ТАТО-Hub», Полтава робить великі кроки задля змінення уявлення про роль батьків і надає їм цінні можливості для спілкування», – сказав Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг.

В ОП проінформували, що діяльність «ТATO-Hub» спрямована на організацію занять виключно для татусів з питань дитячої психології, побудови відносин «батьки-діти», з питань сексуальної освіти, подолання стресів, конструктивного вирішення конфліктів, підготовки до пологів і появи малюка, шкідливості гендерних стереотипів.

Планується, що всі заходи проводитимуть висококваліфіковані досвідчені психологи на безоплатній основі за попереднім записом.

«Як учасник «Партнерства Біарріц» Україна ухвалила так званий закон про декрети для татів. Обидві ініціативи спрямовані на забезпечення рівних прав та можливостей матері та батька щодо декрету. Проте самих лише інституційних змін недостатньо, важливо, щоб зміни відбулись на рівні свідомості та поведінки громадян. Підтримуючи такі ініціативи, як «TATO-Hub», ми допомагаємо чоловікам зрозуміти важливість їхнього залучення до виховання та піклування про дітей», – наголосив голова Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Хайме Надаль.

Читайте також: Олена Зеленська перевірила «Бориспіль» на безбар’єрність

Разом із тим дружина Президента також відвідала опорний заклад загальної освіти Полтавської області Диканську ЗОШ I-III ступенів ім. М. В. Гоголя, де відбулася презентація проєкту «Реформи харчування учнів Полтавської області», на якій була розглянута система організації шкільного харчування в регіоні.

За інформацією, наданою ОП, на прикладі Полтавщини було виявлено низку проблемних питань, які мають бути вирішені, а саме: невідповідність матеріально-технічного стану харчоблоків системі НАССР, неврегульованість на законодавчому рівні посади шеф-кухаря в закладі освіти, відсутність чітких правил співпраці з бізнесом, проблемні питання щодо закупівель продуктів та/або послуг харчування й наявність недобросовісної конкуренції тощо.

В Офісі глави держави нагадали, що в 2020 році 62 заклади загальної середньої освіти скористалися можливістю державної субвенції та оновили обладнання для харчоблоків. На поточний рік у планах – оновлення 97 харчоблоків опорних та міських шкіл, де навчається 400 і більше учнів.

Читайте також: Олена Зеленська презентувала оновлене меню для шкільних їдалень

Як відомо, UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення є провідною агенцією ООН, яка зосереджує свою роботу у сфері гендерної рівності, репродуктивного здоров’я та розбудови потенціалу молоді. Спільно з партнерами Фонд працює у 150 країнах та територіях світу, а з 1997 року – і в Україні для утвердження рівності, подолання гендерних стереотипів, посилення можливостей жінок, рівномірного розподілу домашніх обов’язків та залучення чоловіків до виховання дітей.

Проєкт "Трамплін до рівності" спрямований на зміну соціальних норм та відмову від гендерних стереотипів в освіті, на роботі, вдома, у житті громади та створення сприятливого середовища, а також зростання суспільного попиту на просування рівних прав та можливостей для жінок і чоловіків в Україні.

Фото: president.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-